Társoldalunk:

Baumgartner a Forma-1 kapujában

Baumgartner Zsolt a Forma-1-es Jordan-istálló hivatalos tesztpilótája lett, az erre az esztendőre szóló megállapodást csütörtökön délelőtt írták alá Budapesten. A kontraktus értelmében a Német- és Magyar Nagydíjon a legjobbakkal tréningezhet első Forma-3000-es versenyzőnk.

Sporttörténelmi bejelentésre került sor csütörtökön délelőtt Budapesten, Baumgartner Zsolt a Forma-1-es Jordan-istálló hivatalos tesztpilótája lett. A sajtótájékoztatón Jánosi György, leköszönő gyermek-, ifjúsági és sportminiszter jelentette be a szerződés létrejöttét, majd hangsúlyozta, Magyarország számára óriási lehetőséget jelent a megállapodás: "Sportdiplomáciai szempontból nagy lehetőséghez jutottunk: azzal, hogy Baumgartner a Jordan hivatalos tesztpilótája lett, immáron csupán egy lépésnyire került attól, hogy a legjobbak között is bemutatkozhasson. Márpedig minden feltétel adott ahhoz, hogy Magyarország első Forma-1-es versenyzője legyen, üzleti szempontból ez valóságos főnyeremény lenne."

Baumgartner tavaly került kapcsolatba Eddie Jordan csapatával, a Hungaroringen három kört meg is tehetett Giancarlo Fisichella beállításaival (rajta kívül még az 1988. június 24-én elhunyt Kesjár Csaba jutott hasonló lehetőséghez, ő 1987. augusztus 9-én a Zakspeed-csapat kocsiját vezette, szintén a Magyar Nagydíjon). A kapcsolat ezután sem szakadt meg a két fél között, s a folyamatos egyeztetések eredménye lett a mostani szerződés.

"Amikor az ember tesztpilótát szerződtet, elsődlegesen a tehetség alapján dönt" - mondta Eddie Jordan, a Jordan Grand Prix Team elnöke és a Jordan-istálló csapatfőnöke, aki kizárólag a sajtótájékoztató miatt utazott Magyarországra. "A másik fontos szempont a sebesség, Zsolt pedig mindkét kitételnek maximálisan megfelel: tehetséges is, gyors is, ráadásul kiváló tesztpilóta lesz belőle. Hosszú ideje figyeltük már pályafutását, mindig is láttunk benne fantáziát."
 
Baumgartnernek július végén kell munkába állnia a csapat silverstone-i főhadiszállásán, s mivel a gárdának rajta kívül nincsen tesztpilótája, alaposan el lesz látva munkával. Többek között az autó aerodinamikáját, illetőleg a legújabb fejlesztéseket kell majd tesztelnie, de addig a Forma-3000-re kell koncentrálnia. "Zsoltot július végén várjuk Silverstone-ban, addig a Forma-3000-re kell összpontosítania" - folytatta Eddie Jordan. "Azonnal nem dobjuk be a mélyvízbe, előbb meg kell ismerkednie az összes mérnökkel, s el kell készíttetnünk a méreteinek megfelelő ülést."

A Jordan csapat története 1980-tól 2003-ig, Fordtól, Harton át Hondáig. Részletek>>>
Jordan kitérő választ adott arra a kérdésre, miszerint a jelen megállapodás alapján van-e esély arra, hogy Baumgartner a közeljövőben versenyzőként is bemutatkozhasson a Forma-1-ben: "Csapatomnak nagy tapasztalata van a fiatal tehetségek felkutatásában s felfuttatásában, Zsolt is jó úton halad. Sokat kell még azonban tanulnia, hiszen egyelőre semmilyen Forma-1-es tapasztalata sincs."

Az egyelőre erre az évre szóló szerződés értelmében Baumgartner a hockenheimi Német-, illetőleg a mogyoródi Magyar Nagydíjon lehetőséget kap arra, hogy a legjobbak között is lemérje tudását, a pénteki szabadedzéseken nézők serege előtt mutathatja meg, hogy érdemes volt leigazolni.

Baumgartner Zsolt pályafutása gokarttól a Jordanig. Részletek>>>
"Tavaly óta benne volt a levegőben, hogy a Jordan tesztpilótája leszek, ám csak az elmúlt három hétben vált biztossá" - mondta Baumgartner. "Egyedülálló lehetőséghez jutottam, amit természetesen szeretnék is kihasználni; persze nem lesz könnyű, hiszen egy egész országot kell majd képviselnem a Forma-1-ben, ilyen komoly próbatétel előtt márpedig eddig még nem álltam. Igyekezni fogok, hogy ne okozzak csalódást, a két szabadedzésen megpróbálom majd megközelíteni csapattársamat. Persze ez mégannyira sem lesz könnyű, tisztában vagyok vele, hogy rengeteg munka áll még előttem."

Baumgartner Jordanhez való szerződését eddig kizárólag az anyagiak hiúsították meg, azaz nem volt olyan szponzor, aki összeadta volna a Forma-1-hez szükséges nem kis összeget.

Az [origo] kérdésére Jánosi György elárulta, hogy ugyan az állam folyamatosan figyelemmel kísérte Zsolt pályafutását, anyagilag egy fillérrel sem támogatta, s a későbbiekben sem fogja. Amit a maga nevében tenni tudott, hogy 33 tőkeerős cégnek írt levelet, fontolják meg Baumgartner támogatásának lehetőségét. Hogy végül ki(k)nek a jóvoltából jött össze Baumgartner várva várt szerződése, arról az [origo]-nak Frank Tamás (aki a kezdetektől fogva sokat tett Baumgartner Forma-1-be való beprotezsálásáért) úgy nyilatkozott: "Titkos."

Koncz Dávid

Előző
Következő

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK