Társoldalunk:

A régi McLaren veri az új Ferrarit

A finn Kimi Räikkönen volt a leggyorsabb a Forma-1-es csapatok mugellói tesztelésének első napján, megelőzve az új Ferrarit próbálgató Luca Badoert.

Hiába a tavalyi McLaren-Mercedes volánja mögé ülhetett csak be a finn Kimi Räikkönen, a világbajnoki pontversenyt fölényesen vezető fiatal pilóta így is a leggyorsabbnak bizonyult a mugellói tesztelés első napján. Pedig a Ferrari színeiben Luca Badoer a 2003-as versenygéppel körözött, mégsem tudott Räikkönennél jobb időt autózni: a végelszámolásnál majd' két tized volt a hátránya.

Igaz, a maranellóiaknál ezúttal nem a gyorsaságon, sokkal inkább a megbízhatóságon volt a hangsúly. Badoer ennek megfelelően versenyszimulációt teljesített, s 82 megtett köre alatt (ebből hetet a pálya rövidített verzióján tett meg) egyetlen komolyabb rendellenességet sem észlelt. Szerdán Rubens Barrichello társaságában folytatja Badoer a munkát, azaz Michael Schumacher munkájáról egyelőre kénytelenek lemondani a Ferrarinál. Az ötszörös világbajnok édesanyja halála miatt egy hét pihenőt kért (és kapott) csapatától, érthető módon képtelen a tesztelésre koncentrálni. (Kiderült egyébként, hogy Schumacher 18 perccel a San Marinó-i Nagydíj díjátadását követően már útban volt a repülőtérre, vagyis ezért kellett Jean Todt csapatfőnöknek részt vennie a futamot követő sajtótájékoztatón.)

"Michaelnak jelenleg sokkal fontosabb dolgai vannak annál, mint hogy az F2003-GA-t tesztelje" - mondta Jean Todt. "De rajta kívül itt van még nekünk Barrichello, Badoer és Massa, az ő munkájuk alapján is el tudjuk dönteni, készen áll-e az új autó, vagy még dolgoznunk kell rajta." Massa egyébként a lehető legunalmasabb munkát végezte Fioranóban, a Ferrari saját tesztpályáján: ugyan 250 kilométert vezetett, mégis csak nyolc teljes kört teljesített. Legjobb ideje 58.944 volt. Silverstone-ban a Williams privát teszteléseket végez, az első napon Juan Pablo Montoya alaposan elverte a tesztpilóta Marc Genét.

Amíg a tapasztalt Heinz-Harald Frentzen Mugellóban gyakorolt, addig a Sauber-Petronas másik autójával a 19 éves Neel Jani életében először próbálhatta ki tudását Forma-1-es autóban a Milánó melletti Vairanóban. A svájci tehetség az idei kocsit, a C22-t tesztelte, s roppant boldog volt a lehetőségtől. "Csodálatosan gyorsul az autó, most először léptem át a 300 km/órás álomhatárt. Nagyszerű élmény volt, korábban soha nem tapasztaltam ilyet" - nyilatkozott. "Az elejétől kezdve teljes összhang alakult ki a csapattagokkal, akik családias hangulatot teremtettek. Remélem, hogy idén még több alkalommal tesztelhetek."

Mugello, első nap:
1. Räikkönen (finn, McLaren-Mercedes) 1:22.805 (71 megtett kör)
2. Badoer (olasz, Ferrari) 1:22.994 (82)
3. Panis (francia, Toyota) 1:23.142 (93)
4. Wurz (osztrák, McLaren-Mercedes) 1:23.886 (47)
5. Zonta (brazil, Toyota) 1:23.945 (65)
6. Frentzen (német, Sauber-Petronas) 1:24.267 (57)

Silverstone, első nap:
1. Montoya (kolumbiai, Williams-BMW) 1:21.170 (51)
2. Gené (spanyol, Williams-BMW) 1:22.697 (35)

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK