Társoldalunk:

Ecclestone szerint borzalmas az új időmérő

Bernie Ecclestone, a Forma-1 mindenható ura élesen kritizálta az időmérő edzések idén bevezetett új lebonyolítási rendjét, s azonnali változtatásokat sürget. Mindeközben levelet kapott, Sir Frank Williams a Brit Nagydíj megmentését kéri tőle.

Játék
Mutasd meg, mit tudsz! Legyen a tiéd a legjobb csapat!tippelj.hu

Két versenyt kellett várni arra, hogy a Forma-1 vezérkarából is megérkezzenek az első, az új időmérő edzést kritizáló éles hangok. A Malajziai Nagydíjat követően Bernie Ecclestone, a száguldó cirkusz mindenható ura fakadt ki az újságíróknak, a sportvezető elégedetlen a tréningek jelenlegi lebonyolításával. Mint az tudvalevő, az új szabályok értelmében a versenyzők egyetlen kört tehetnek meg az időmérő edzésen, ráadásul közel tele tankkal, a verseny rajtjáig ugyanis nem lehet üzemanyagot tölteni az autókba. A Nemzetközi Automobil Szövetségnek (FIA) a módosítással az volt a célja, hogy véget vessen a Ferrari már-már ijesztő egyeduralmának, s a kiscsapatok is eséllyel pályázzanak egy-egy pole pozícióra. Max Mosley, a testület elnöke szerint a változtatások teljességgel beváltak, a versenyek izgalmasabbak lettek, az erőviszonyok kiegyenlítődtek.

Ecclestone ezzel szemben úgy véli, az időmérő edzések új lebonyolítási rendje borzalmas, megöli a Forma-1-et. A sportág első számú irányítója szerint eltűnt a tréningek eddigi izgalma, s nincsenek igazán gyors körök sem: tavaly, mikor a versenyzők néhány liternyi benzinnel s négy kísérlettel a tarsolyukban próbálták elcsípni az első helyet, jóval izgalmasabb edzéseknek lehettek szemtanúi a nézők.

"Az új szabályok miatt a pilóták már nem a határon autóznak, jóval óvatosabbak lettek" - kezdte Ecclestone. "Ráadásul miután letudták gyors körüket, nem tehetnek mást, mint figyelik a többieket. Nem adatik meg számukra az esély, hogy ténylegesen harcoljanak az első helyért, unalmasak az új időmérő edzések." Ecclestone bíráló szavai ellenére sem valószínű azonban, hogy egyik versenyről a másikra visszaállítják a korábbi állapotokat, mindenesetre a jövő héten esedékes Brazil Nagydíj előtt egy találkozót tartanak, a Forma-1-es csapatok és az FIA vezetői az új szabályokról diskurálnak majd.

Max Mosley szerint komoly változtatások nem várhatók, ellenben több kisebb módosításra sor kerülhet. Ecclestone viszont radikális beavatkozást szeretne. "Ha az orvos által felírt tabletták nem gyógyítják meg a beteget, akkor másfajta kezeléshez szokás folyamodni. A Forma-1 esetében ugyanezt kellene tenni: az új rendszer nem működik, emiatt nemsokára valami mást kellene kitalálnunk."

Érdemes meghallgatni Juan Pablo Montoya véleményét is, aki a tavalyi Olasz Nagydíj időmérőjén minden idők leggyorsabb körét autózta, 259,827 kilométer per órás átlagsebességgel tette meg pole pozíciót érő fordulóját Monzában. "A tavalyi évvel összehasonlítva idén sokkal kevesebb jelentősége van az első rajtkockának" - mondta a kolumbiai. "A nézőknek pedig szerintem nagyon is fontos szempont lenne, hogy lássák, ki a leggyorsabb. Az új rendszerben mindez nem derül ki."

Ecclestone-hoz kapcsolódó hír még, hogy Sir Frank Williams levelet küldött a sportvezetőnek, melyben leírta, hogy a Forma-1-es csapatok számára miért különösen fontos, hogy a Brit Nagydíj a versenynaptárban maradjon. Ismeretes, a Brit GP lebonyolításáért felelős Octagon társaság súlyos anyagi gondokkal küzd, emiatt a jövőben képtelen lenne megrendezni a futamot. Sir Frank Williams szerint mindent meg kellene tennie a verseny megmentésért, különösképpen azért, mert véleménye szerint Ecclestone sem szeretné, ha éppen hazájában nem tenne látogatást a száguldó cirkusz.

KAPCSOLÓDÓ CIKK