Társoldalunk:

Ecclestone egyeduralkodó akar lenni

Ha a csapatok 2015-ig elkötelezik magukat a Forma-1 mellett, akkor Bernie Ecclestone a közvetítési jogok jelenlegi 25 százalékos része mellé a fennmaradó 75-öt is szívesen visszavásárolná. A Toyota is csatlakozna a vezető motorgyártók új versenysorozat létrehozására irányuló törekvéseihez.

Most egy több bankból álló társaság rendelkezik a közvetítési jogok háromnegyedes tulajdonrészével, miután megszerezte azt a tavaly csődbe ment Kirch-csoporttól. Ecclestone 2001-ben adta el tulajdonrészének döntő többségét a német médiacsoportnak, amely a fizetős tévék programjába akarta "beépíteni" a Forma-1-et, de a próbálkozás sikertelennek bizonyult.
   
A csapatok és a Formula One vállalkozás kapcsolatának részleteit rögzítő Concorde-egyeszség 2007-ben jár le, azt kellene nyolc évvel meghosszabbítaniuk az istállóknak, hogy Ecclestone újra száz százalékos jogtulajdonos legyen.

Korántsem biztos persze, hogy erre a hosszabbításra sor kerül, hiszen a legnagyobb motorgyártók (Fiat, BMW, DaimlerChrysler, Ford és Renault) a reklámbevételek igazságtalan elosztására hivatkozva a szerződés lejártának pillanatától új sorozatot hoznának létre, a GPWC-t (Grand Prix World Championship). Ráadásul a Forma-1 gyakorlatilag újonca, a Toyota is bejelentette, hogy adott esetben csatlakozna a rebellis társulathoz.

KAPCSOLÓDÓ CIKK