Társoldalunk:

Reformok esetén a Ferrari kiszáll az F1-ből

Luca di Montezemolo, a Ferrari-elnöke keményen bírálta és "gyengeelméjűnek" nevezte Max Mosleynek, a Nemzetközi Automobil Szövetség vezetőjének javaslatait, amelyek szerint drasztikus változtatásokra van szükség, hogy ne legyenek a mostani idényhez hasonlóan unalmas versenyek a Forma-1-ben. Montezemolo kilátásba helyezte: az olasz istálló visszalép, ha a forradalmi újításokat bevezetik.

Fotó: EPA
Montezemolo és Jean Todt sportigazgatóFotó: EPA

A Bernie Ecclestone, a sportág elsőszámú irányítója által is támogatott elképzelések sorában szerepel például, hogy a gyorsabb autók plusz súllyal induljanak, a pilóták cseréljenek csapatokat, és a futamok között ne legyen lehetőség tesztelésre.

"Büszke vagyok rá, hogy a Ferrari ilyen erős" - jelentette ki Montezemolo. "Minden értelmes javaslatot támogatunk, amely valóban a sportág érdekeit szolgálja. De Mosley elképzelései nem azok. Meg vagyok győződve róla, hogy ezeket nem sikerül elfogadtatnia, ám ha mégis, a Ferrari kiszáll a Forma-1-ből. Nem lehet valakit azért sújtani, mert keményebben dolgozott, és jobb a riválisainál."

Montezemolo szerint "ezek olyan őrült javaslatok, amilyenekkel a sportot alig ismerő amatőr szurkolók állnak elő kocsmákban. Miután annyi mindent nyertünk, új kihívás után nézhetünk a Forma-1-en kívül."

A maranellói istálló idei sikersorozatáról az 53 éves vezető így vélekedett: "Fantasztikus szezont produkáltunk. Egy olyan nagyszerű csapatot sikerült építeni, amely még számos rekordot fog megdönteni."

Bár a Ferrari nyomasztó fölénye miatt esett a sportág nézettsége, a csapat a mezőny legran-gosabbja, s a kiszállása súlyos veszteség lenne az F1-nek. Ugyanakkor nem ez az első alkalom, hogy a Ferrari visszalépéssel fenyegetőzik. Az 1980-as években az istálló megtervezett és felé-pített egy Indy Car autót, bizonyítva a kilépési szándék komolyságát - ám a kocsi sosem versenyzett és a távozásból sem lett semmi.

KAPCSOLÓDÓ CIKK