Hamilton győzött a viharos felvezetésű Magyar Nagydíjon

Vágólapra másolva!
A versenybírói döntéseknek köszönhetően az élről induló Lewis Hamilton könnyedén nyerte meg a 22. Magyar Nagydíjat, és ezzel megerősítette vezető helyét a világbajnoki pontversenyben. A brit mellé a dobogóra Räikkönen és Heidfeld állhatott fel. Alonso a negyedik helyet kaparintotta meg.
Vágólapra másolva!

Az idő enyhébb volt a futam alatt, mint azt a csapatok előzetesen várták, de ezt a nézők egészen biztosan nem bánták, hiszen így nem a tűző napon kellett végigizgulniuk a futamot.

A vasárnapi futam rajtja is legalább annyira eseménydús volt, mint a szombati nap. Mint arról már többször beszámoltunk, a kvalifikáción történt események miatt Alonso és Fisichella is öthelyes rajtbüntetést kapott, a spanyolnak a pole pozícióból kellett hátrébb tolatnia.

Az első rajthelyet Alonsótól "átvevő" Hamilton jól reagált, és megőrizte vezető helyét az első kanyar után is. A mögüle induló Räikkönen is jó rajtot tudhatott magáénak, hiszen maga mögé utasította a porosabb ívről induló Heidfeldet.

A szombati sportszerűtlensége miatt (feltartotta Hamiltont a bokszutcában) hatodikként induló Alonso azonban nemhogy felzárkózni nem tudott, de ketten is megelőzték. A spanyol azonban kihasználva McLarenje erőfölényét, az első kiállásig megelőzte Webbert és Kubicát is.

Némi meglepetésre a kvalifikációs csapathiba miatt (üzemanyag nélkül akarták visszaengedni a pályára) a 14. pozícióból induló Felipe Massa nem tudta megkezdeni a felzárkózást, sőt a brazil is visszaesett. Körökkel később kiderült, hogy erre is van ésszerű magyarázat, ugyanis a vb-pontverseny harmadik helyén tanyázó brazil jóval később állt ki szervizelésre, mint a mezőny nagy része.

Szakon Jamamoto pedig ki sem látogatott a szerelőihez, mivel a Spyker istálló színeiben első versenyét teljesítő japán az ötödik körben kicsúszott, és a gumifalban kötött ki.

A kerékcserék első köre nem forgatta fel a sorrendet, Hamilton és Räikkönen egymás mögé tért vissza, de a finnek igazán nem volt reális esélye arra, hogy hathatós támadást indítson az éllovas ellen.

A harmadik helyet a rajt óta magabiztosan őrizte Nick Heidfeld, a német távol volt az élen állóktól, de mögötte is messze elmaradt Nico Rosberg.

Kicsit hátrébb Alonso iparkodott, aki az 5. Ralf Schumacher mögött vesztegelt. A spanyol éppen emiatt úgy döntött, hogy hosszabb középső etapot fut, ami mint később kiderült, kifizetődő volt.

A második bokszkiállását ugyanis így el tudta nyújtani a spanyol, aki ennek köszönhetően meg tudta előzni Ralf Schumachert, és a visszaeső Rosberget, sőt megérkezett a harmadik Heidfeld nyakára. A BMW-s pilóta személyében azonban komoly ellenfélre akadt, a német pilótának esze ágában sem volt megválni előkelő pozíciójától. Az igazsághoz hozzátartozik, hogy Alonso nem is igazán került támadó pozícióba.

Az élen is szorult a hurok Hamilton nyaka körül, de itt sem történt érdemi változás, Kimi Räikkönen nem tudta megelőzni a fiatal britet.

A leintéskor tehát Lewis Hamilton haladt át elsőként a célvonalon, mögötte Räikkönen, és a BMW idei második dobogós helyezését szállító Heidfeld érkezett. A német pilóta elleni harcot az utolsó körökben már Alonso is feladta, a spanyol így negyedik lett.

A pontszerzők sorát Robert Kubica, Ralf Schumacher, Nico Rosberg és Heikki Kovalainen zárta.

A 14. helyről induló Felipe Massa minden bizonnyal arra fog törekedni, hogy minél hamarabb elfelejtse a mogyoródi hétvégét, hiszen mindössze egy helyet tudott előre lépni, tizenharmadik lett.

A brazil számára ez a visszafogott teljesítmény azért is lehet igazán fájó, mert legnagyobb riválisai, Lewis Hamilton, Kimi Räikkönen és Fernando Alonso is értékes pontokat gyűjtöttek, és emiatt Massa visszaesett a 4. pozícióba összetettben.

Győzelmének köszönhetően Hamilton eddigi kétpontos előnyét hétre növelte, de a 3. pozícióban lévő Räikkönennel szemben is hozott 2 egységet. Massa hátránya 6 futammal a világbajnokság vége előtt már 21 pont.

A konstruktőrök közt a Ferrari 8 pontot faragott lemaradásából, de ez csupán annak köszönhető, hogy a McLaren a szombati kvalifikáción történtek miatt nem kaphatta meg pontjait. Azonban nem kizárt, hogy a Hungaroringen Alonso és Hamilton révén megszerzett 15 pontot a későbbiekben még jóváírják a csapatnak, hiszen a brit gárda fellebbezett a döntés ellen.