McLaren-dominancia Montrealban

Vágólapra másolva!
A Kanadai Nagydíj első szabadedzésén a két héttel ezelőtt Monacóban kettős győzelmet arató McLaren-Mercedes pilótái voltak a leggyorsabbak. Fernando Alonso és Lewis Hamilton mögött a két legnagyobb rivális, a Ferrari duója, Kimi Raikkönen és Felipe Massa sorakozott fel.
Vágólapra másolva!

25 fokos levegőhőmérséklet, 40 fokos aszfalt és felhős ég fogadta a mezőnyt Montrealban péntek délelőtt, így a körülményekre nem lehetett panasz.

A Gilles Villeneuve-ről elnevezett pályán a kétszeres világbajnok Fernando Alonso érte el a legjobb köridőt. A címvédőt csapattársa, a pályával most ismerkedő Lewis Hamilton tudta megközelíteni a legjobban, az újonc csak két tizeddel volt "lassabb".

Az ezüstnyilak után az előzetesen Kanadában gyorsabbnak tartott Ferrarik sorakoztak fel Raikkönen, Massa sorrendben, utóbbi bő négy tizedet kapott az éllovastól.

Az ötödik helyezett Mark Webber mögött a Renault-val versenyző Giancarlo Fisichella végzett. A két rutinos pilótától csapattársaik kissé elmaradtak, a Red Bull Racing másik autójával Coulthard kilencedik, a négyes rajtszámú R27-essel Kovalainen pedig csak tizennegyedik lett.

A hetedik helyezett Nick Heidfeld márkatársa, Robert Kubica nem volt túl szerencsés az első kilencven perc során, hiszen nem tudott mért kört megtenni, BMW-jében az üzemanyag-adagolóval akadtak problémái.

A Toyota háza táján szokatlan dolog történt, hiszen Ralf Schumacher gyorsabb volt csapattársánál, Jarno Trullinál, az utóbbi időben agyonkritizált német nyolcadik, az olasz csak a tizenkettedik lett.

A Williams istállónál kihasználták az idei évben bevezetett szabályokat, és a tesztpilóta Kazuki Nakadzsimának is lehetőséget biztosítottak. A japán nem is sokkal maradt el a gárda versenyzőjétől, a 15. legjobb időt autózó Alexander Wurztól. Az ázsiai sofőr bevetése miatt ezúttal Nico Rosberg nem ülhetett autóba.

A Super Agurik ismét versenyképesnek mutatkoztak, Davidson tizedik, Szato tizenegyedik lett. A Hondák, a Toro Rossók és a Spykerek az eddigi szokásoknak megfelelően ezúttal sem tudtak elmozdulni a mezőny második feléből.

A pénteki második szabadedzés magyar idő szerint este nyolc órakor kezdődik.