Bravúros trükköt mutattak a chiphamisítók

Vágólapra másolva!
Jobban járnak a vevők, ha elkerülik a gyanúsan olcsó termékeket.
Vágólapra másolva!

Hosszas történetük van a számítógépes hardverekkel üzérkedő csalóknak, az esetek jókora részében a megrendelt áru helyett az áldozataik valamiféle elképesztően bóvli holmit kapnak a pénzükért cserébe, esetleg átcímkézett olcsóbb termék üti a markukat. Ezek mellett az sem szokatlan, hogy semmit sem kapnak a vevők, ami különösen kényelmes és nyereséges megoldás a csalók számára.

Most a legutóbbi lehetőség minősített esetére derült fény, egy számítógépes processzorok túlhajtása terén szaktekintélynek számító dél-koreai férfi vált a hardveres csalók áldozatává. A túlhajtós körökben Safedisk becenéven ismert SoonHo Jeong kíváncsiságból rendelt Kínából nagyon olcsón egy Intel Core i9-14900K-nak mondott processzort, némi meglepetésre pedig kapott is egy első pillantásra annak tűnő központi egységet.

Az első figyelmeztető jel a processzor műanyag csomagolásán volt, a lezáró matrica szövege szerint a csomagolás kibontásával érvényét veszíti a garancia, ami humorérzékre vall a csalók részéről. A gyanús terméket betette egy alaplapba, azonban a PC bekapcsolása után semmi sem történt, mire úgy döntött, hogy leszedi a halottnak tűnő processzor tetejéről a hőterítésre használt sapkát.

Arra számított, hogy egy hibás központi egységet adtak el neki, ám a valóság ennél sokkal érdekesebbnek bizonyult: teljesen hiányzott a sapka alól maga processzor, a csalók egy üres nyomtatott áramköri lapot küldtek neki.

Érdemes levonni a megfelelő következtetést arról, hogy mennyire érdemes ismeretlen eladóktól gyanúsan olcsó termékeket vásárolni.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!