Nem tud betölteni egyes weboldalakat a Chrome

Vágólapra másolva!
Gondokat okoz a csatlakozásnál a poszt-kvantum titkosítási eljárás.
Vágólapra másolva!

Nem csak az Apple próbálja már most védeni a felhasználók internetes kommunikációját a kvantumszámítógéppel történő feltörési kísérletekről, a napokban megjelent Google Chrome 124 is támogatni kezdett egy elképesztően biztonságos adattitkosítási módszert. Ez lehetővé teszi, hogy a jelenleg elfogott, de a rendkívül erős titkosítása miatt gyakorlatilag visszafejthetetlen hálózati kommunikációt a következő évtizedekben se lehessen dekódolni.

google chrome
A problémákat tapasztalók nem tudnak mit tenni, manuálisan ki kell kapcsolniuk az új titkosítási rendszer támogatását a Google Chrome-ban
Fotó: Origo

A Google Chrome fejlesztői iparági szabványoknak megfelelően implementálták a böngésző és a szerverek közti kommunikációt még biztonságosabbá tevő újítást, azonban a technológia több hónapnyi tesztelése során kiderült, hogy az aktiválása esetén a Chrome nem képes kommunikációs csatornát létesíteni egyes internetes kiszolgálókkal.

A hiba nem a böngészőben, hanem az érintett internetes kiszolgálókban van, nem szabványos implementációt futtatnak a TLS 1.3 protokollból, most pedig ki is bújt a szög a zsákból. A Google nem tud mit kezdeni a helyzettel, a szerverek üzemeltetőinek kell tisztességes szoftverek használatára átállniuk.

A nem betöltődő webhelyes probléma által érintett netezők annyit tehetnek, hogy manuálisan kikapcsolhatják az új titkosítási eljárást a böngészőben. Ehhez a Chrome címmezőjében a

chrome://flags/#enable-tls13-kyber

linket kell betölteniük, majd kikapcsoltra (Disabled) kell állítaniuk a sárgával kiemelt „TLS 1.3 hybridized Kyber support” opciót.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!