Jamie Oliver elárulja, hogy készítsünk tökéletes sült csirkét

Vágólapra másolva!
Mindenki szereti a sült csirkét, és ha a húsról van szó, minél szaftosabb, annál jobb - de nehéz lehet tökéletesre készíteni. Jamie Oliver, a neves brit szakács most elárulja, hogyan tudjuk éttermi minőségben elkészíteni otthon.
Vágólapra másolva!

A sülts csirke készítése otthoni konyhában hagyományosan egyszerű, ám néhány apró részletre oda kell figyelni a tökéletes eredmény érdekében. Először is, fontos megválasztani a megfelelő csirkét. Friss és minőségi húsra van szükség, lehetőleg szabadon tartott vagy szabad tartású csirkéből. A csirke elkészítése előtt érdemes áztatni egy sóban és vízben történő pácolásban, hogy a hús még szaftosabb legyen. Ezután jöhet a fűszerezés. A legtöbben a hagyományos fűszerezés mellett döntenek: só, bors, fokhagyma, rozmaring és egyéb gyógynövények teszik ízletessé a húst. Fontos, hogy a fűszereket minden oldalról alaposan bedörzsöljük a csirkére.

A kép csak illusztráció!

Minden az előkészítésen múlik.

Elsőként az egész csirkét elő kell készíteni. Törje el a püspökfalatot, és egy éles késsel vágja le, az ízületen keresztül. Ezután húzzuk ki a szárnyakat, és vágjuk le a tövüknél, kissé bevágva a mellbe. A lábszár és a mell közötti bőrt enyhén vágjuk át, hogy a lábszár oldalra essen.

Ezután hajlítsa hátrafelé a lábat, hogy szétváljon, és fordítsa a melle oldalával lefelé. Vágjon be a comb és a mell közé, távolítsa el az egész combot, majd ismételje meg a folyamatot. Keresse meg a comb és a comb közötti kötést, a kés sarkával megütögetve vágja át a csontot, elválasztva a combot a lábtól majd ismételje meg a másik combon.

Ezután a csonton lévő mellek között szeletelje szét, majd a kés sarkával vágja át mindkét mellet a csonton keresztül, így két nagy darabot kapunk, majd mindegyik darabot négy részre vágjuk. Ha a csirke elkészült, jöhet az étel többi része.

Ha besózzuk és hagyjuk állni, a csirke húsa levet kezd ereszteni. Olvasztott vajjal meglocsolva tartósíthatjuk a húst. A sütés folyamata nem bonyolult, de időigényes lehet. A sütőt előmelegítjük, majd a csirkét megfelelő hőfokon (általában 180-200 Celsius fok) sütjük, időnként megforgatva és a levével locsolgatva, hogy ne száradjon ki. A sülési idő a csirke méretétől függ, általában 1-1,5 óra között lehet.

Az egyik legnagyobb nehézség a csirke sütésekor az, hogy ne legyen száraz. Ezért fontos, hogy időnként ellenőrizzük a hús hőmérsékletét. Ha közepes hőfokon sütjük letakarva, megőrizhetjük a nedvességet - inkább pároljuk az ételt és az utolsó 20 percben, a fóliát levéve pirítsuk a sültet, ezzel megfelelő kérget adunk, a belseje mégis omlós és szaftos marad.

Forrás: Mirror