Hizlaló ételek, amelyekkel érdemes vigyáznunk

Jalebi,  ételképek,
Fotó: Shutterstock
Vágólapra másolva!
Az emberek többségében él az a sztereotípia, hogy vannak olyan országok, amelyeknek az ételei egészségesebbek, mint másoké. Így nem meglepő, hogy vannak olyan országok is, amelyekhez a hizlaló ételek társulnak, ilyen például az Amerikai Egyesült Államok vagy Magyarország. Ennek ellenére meglepő lehet, hogy a leghizlalóbb ételek listájára nem került fel amerikai vagy magyar étel sem.
Vágólapra másolva!

A kalóriadús ételekkel érdemes vigyázni, mert könnyen felszaladhat az emberre pár kiló, ha a kelleténél többet eszik belőlük. A hizlaló ételek listáján rajta van a hamburger, a tészta és rántott hús is, azonban a leghizlalóbb kaják listájára ezek azonban nem fértek fel. Itt a legkalóriadúsabb ételek listája!

hamburger, hizlaló ételek
Hizlaló ételek: a hamburgerre a legtöbben kalóriadús ételként gondolnak 
Fotó: pixabay.com

Hizlaló ételek 

Aligot 

A francia konyháról főként az édességek, mint például a croissant vagy a macaron jut eszünkben. Azonban van egy nagyon különleges krumplipüré receptjük is, amely felfért a hizlaló ennivalók listájára, ez pedig nem más, mint az aligot. Ehhez a különleges burgonyapüréhez a krumplin kívül kell még tejszín, vaj, fokhagyma és sok sajt, amely a rendkívül krémes és selymes állagát adja. 

Aligot, ételképek, hizlaló ételek
Fotó: Shutterstock

Ebben az ételben olyan sok a zsír, hogy egy kisebb tányérral akár egy átlagos ember napi mennyiségnek a dupláját is meg tudjuk enni, ezért érdemes mértékkel fogyasztani. 

Acarajé – azaz babfánk

Ezt a brazil különlegességet nem a hozzávaló, hanem az élkészítési módja teszi a hizlalóbb ételek közé. Az acarajé tésztája fekete bab és liszt keverékéből készül, amit golyókká formáznak és hagyományosan pálmaolajban sütnek ki. A kész fánkokat félbevágják és ízlés szerint megtöltik, általában sült garnélával és kesudióból készült krémmel. Sokszor még a töltelék is tartalmaz plusz pálmaolajat. 

Acarajé,  ételképek,
Fotó: Shutterstock

Jalebi

A tészta már önmagában is a kalóriadús ételek közé tartozik, az andiaiak ezt még megfejelik azzal is, hogy olajban kisütik és megforgatják cukros szirupban. Azt hihetnénk, hogy ezt már nem lehet tovább fokozni, azonban a kész ételt még megszórják egy kis porcukorral.

Jalebi,  ételképek,
Fotó: Shutterstock

Rámen

Az emberek többsége úgy gondol a japán ételekre, hogy azok nagyon egészségesek, főként halból és zöldségekből áll. Ez azonban nem minden ételükre igaz. A rámen egy tradicionális japán tésztaleves, amelyben hús, zöldségek és tészta van. A levesekről általában azt gondoljuk, hogy egészségesebb, ez azonban a rámenre nem igaz. A feltétek mellett a rámen kalória tartalmát az is emeli, hogy az alapleve nagy adag zsiradékot tartalmaz.

Rámen, ételképek,
Fotó: Shutterstock

Calzone

Az olaszok egyik különlegessége a calzone, azaz a töltött pizza. A kemencében sütött, kelt tésztából készült ételt a 18. századi Nápolyból ered, számos töltelékkel kérhető és a kalória tartalma ez is összefüggésben van. A calzone azért hizlalóbb, mint egy átlagos pizza, mert ugyanannyi tésztából készül, azonban a félbehajtott kialakítása miatt kevesebbnek tűnik.