Idén május 24-én lesz a Kihívás Napja

Vágólapra másolva!
A Magyar Szabadidősport Szövetség - a Nemzeti Sporthivatal támogatásával - hagyományosan május utolsó szerdáján, azaz idén május 24-én rendezi meg a Kihívás Napját. A települések idén is lélekszám szerint hét kategóriában versenyeznek a "Magyarország legsportosabb települése 2006" címért.
Vágólapra másolva!

A Kihívás Napja 1982-ben indult Kanadából, ahol két szomszédos város vezetői elhatározták, hogy egy egész napos verseny keretében döntik el, melyikük települése a sportosabb. Május utolsó szerdáján ezért 0 órától este 9-ig folyamatosan számolták, hányan végeznek aktív testmozgást legalább tizenöt percen keresztül.

A Kihívás Napja hamar meghonosodott szerte a nagyvilágban, majd 1991-ben Magyarországra is megérkezett. Hazánkban eddig összesen 1525 település vett részt a vetélkedésben. Tavaly a versenyben részt vett falvak és városok lakói egyetlen nap alatt több mint 15 millió negyedórás testmozgást végeztek.

Az 1991-es hazai kezdetektől eddig minden Kihívás Napján részt vett Forráskút, Gyöngyöshalász, Nyírtura, Szentes, Zagyvarékas, valamint Budapest III. kerülete.

A Kihívás Napjának célja az, hogy kedvet teremtsen a mozgáshoz, az egészséges életmódhoz - ezért támogatják olimpikonjaink, sportkiválóságaink is személyes részvételükkel ezt az országos eseményt.

A települések a McDonald's Kihívás Napján idén is lélekszám szerint hét kategóriában küzdenek a "Magyarország legsportosabb települése 2006" cím elnyeréséért és az ezzel járó serlegért. A települések versenybizottságai folyamatosan összesítik az eredményeket, és azokat háromóránként az országos játékközpontba küldik.

A szervezők a játéknap végén hirdetnek - nem hivatalos - végeredményt. A benevezett falvak és városok közül az a település lesz a kategória-győztes, ahol a 15 perces regisztrált sportolások aránya a lakosság lélekszámához képest a legmagasabb "Sportaktivitásnak" számít minden olyan, legalább tizenöt percig tartó fizikai erőkifejtés, amiért a résztvevők sem fizetést, sem egyéb ellenszolgáltatást nem kapnak, azaz nem munkát végeznek. Egy-egy személy a Kihívás Napján több sportolással is hozzájárulhat települése sikeréhez.