Idegen megszállás követte a világháborús összeomlást Magyarországon

Fő utca a Batthyány tér felől a Csalogány utca felé nézve, jobbra a Szent Ferenc sebei templom és az egykori ferences kolostor, 1919
Fotó: Fortepan / Közösségi Szociális Szövetkezet
Vágólapra másolva!
Az elveszített első világháború lezárulása felkészületlenül érte Magyarországot. A katonai vereséget forradalom, majd politikai káosz követte. Ilyen helyzetben az addigi és az újonnan megszülető szomszédos államok nem haboztak, hogy területeket szakítsanak el Magyarországtól. Az antant által jóváhagyott megszállások, különösen pedig a Vix-jegyzék, végül a forradalmi kormányzat bukását, és a Tanácsköztársaság kikiáltását eredményezték.
Vágólapra másolva!

A világháború háború végére Tisza István legnagyobb ellenfele Károlyi Mihály lett, aki támogatóival követelte a háborúból való kilépést, a perszonáluniót Ausztriával (később a teljes függetlenedést) és az általános választójog bevezetését. Még 1917-ben Választójogi Blokk néven új politikai formáció alakult, ami a kormányzattal szembeni pártegyesülés volt. 

1918. október 17-én Tisza kijelentette, hogy a háborút elvesztették, s erre egy hétre rá a Választójogi Blokk Nemzeti Tanács néven ellenkormányt alakított.

Az elégedetlen polgárságból és katonákból álló tömeg október 27-én kirobbantotta az őszirózsás forradalmat (nevét onnan kapta, hogy a katonák a Habsburg címer helyére őszirózsát helyeztek), ami 31-én sikeresen végződött. A felfordulás áldozata lett Tisza István is, akinek gyilkosait máig sem sikerült azonosítani. A gyorsan lezajló események végén a még 26-án „homo regiusnak”, vagyis a király kiküldöttjének, képviselőjének kinevezett József főherceg Károlyi Mihályt tette meg Magyarország miniszterelnökének. 

 

Károlyi, Mihály,
Károlyi Mihály 
Fotó: Wikipedia / Wikipedia

 

Hamarosan Bécsben is kitört a forradalom és november 12-én Ausztriában is kikiáltották a köztársaságot. Másnap Wlassics Gyula IV. Károly elé járult és aláíratott vele egy dokumentumot, mely felfüggesztette az uralkodó joggyakorlását Magyarországon.

November 3-án a Monarchia ugyan fegyverszünetet kötött Padovában, de a déli határát folyamatosan támadták, így Károlyi 5-én Belgrádba utazott és új egyezmény született. Ezzel a kormány úgy gondolta, hogy biztosította a békét és megkezdték a hadsereg leszerelését. Ez hibás döntésnek bizonyult, ugyanis a Belgrádi Egyezményt a környező népek megszegték, s így védtelen volt az ország a támadásaikkal szemben.

Ferdinand, Vix, alezredes,
Ferdinand Vix alezredes (középen)
Fotó: Wikipedia / Wikipedia

A Magyar Nemzeti Tanács november 16-án kikiáltotta a népköztársaságot és kezdetben sikereket is ért el. Bevezették az általános választójogot, és sikerült biztosítani a polgári szabadságjogokat, de a kormányzás minden más téren megbukott. A szélsőjobbon és szélsőbalon is pártok szerveződtek és próbálták az elégedetlenkedőket magukhoz csábítani. Ez nagyjából végbe is ment, hiszen rengetegen elégedetlenek voltak a háború utáni gazdasági helyzettel, a földosztás elmaradásával és az éhínséggel.

Az új rezsim külpolitikája is kudarcot vallott, hiszen a cseh csapatok a Felvidéken, míg a román hadsereg Erdélyben foglalt el több várost is. 

Szegeden pedig francia csapatok állomásoztak, hogy elválasszák egymástól a déli területeken vitázó szerbeket és románokat. Hamarosan azonban megérkezett a Ferdinand Vix francia alezredes által vezetett misszió, mely kimondta, hogy a cseh csapatoknak jogában áll a szlovákok lakta területeket elfoglalni és a magyar kormány haladéktalanul vonja ki onnan a saját egységeit. Nem sokkal később a bizottság ugyanígy törvényesítette a román előrenyomulást is.

A Vix jegyzékben javasolt semleges övezet
a Vix jegyzékben javasolt semleges övezet, fotó: Wikipédia / Fekist / CC BY-SA 3.0

Végül a Károlyi-kormány sorsát az 1919. március 20-án kiadott Vix-jegyzék pecsételte meg. Eszerint a magyar kormánynak a Debrecen-Gyoma-Orosháza-Hódmezővásárhely vonaltól nyugati irányban 5 kilométerre kell csapatait visszavonnia. Károlyi a lemondást fontolgatta. Ereje nem volt aláírni a jegyzéket, de elutasítani sem merte azt. Belső vívódása közben másnap megtörtént az államcsíny. Röpcédulákon közölték a hamis hírt, hogy Károlyi lemondott és a szociáldemokraták, valamint a kommunisták átvették a hatalmat. Így Garbai Sándor és Kun Béla (a szociáldemokrata és kommunista pártok vezetői) kikiáltották a Tanácsköztársaságot.

Őszirózsás katonák Budapesten, a mai Deák térnél
őszirózsás katonák Budapesten, a mai Deák térnél, fotó: Wikipedia

További történelmi témájú cikkeket a Múlt-kor történelmi magazin weboldalán olvashatnak.