Huszonkétezer beteget zsarolt az orvosi titkaik kiszivárogtatásával a lelketlen kiberbűnöző

Vágólapra másolva!
Huszonkétezer beteget zsarolt az orvosi titkaik publikálásával.
Vágólapra másolva!

Bő egy évvel az elfogását követően a finn törvényszolgáltatás ítéletet hozott a 26 éves Julius Kivimäki ügyében. A férfi 2020 szeptemberében ellopta a páciensek összes adatát és orvosi titkát a Vastaamo pszichoterápiás központtól, majd a nyilvánosságra hozásával zsarolta a mára csődbe ment egészségügyi szolgáltatót, 450 ezer eurónyi BitCoint szeretett volna látni attól.

julius kivimaki
Húszezernél is több mentális beteget zsarolt Julius Kivimäki az orvosi titkaik nyilvánosságra hozásával
Fotó: Europol

A Vastaamo nem volt hajlandó kifizetni a váltságdíjat, így a fiatalkorában kiberbűncselekményekért már elítélt Kivimäki e-mailben közvetlenül a betegeket kezdte zsarolni. A rendőrség tudomása szerint olyan 22 ezer főnek küldött ki fenyegető leveleket, az adataik és az orvosi titkaik nyilvánosságra hozásával zsarolta őket, fejenként 500 eurót követelt az adatok törléséért.

A finn nyomozók gyorsan összekötötték a támadással, így 2022 októberében Kivimäki hamis román iratokkal Franciaországba szökött, ám négy hónappal később egy nővel való veszekedése miatt kimentek hozzá a rendőrök. A hamis iratait gyanúsnak találták, leleplezték a valódi személyazonosságát, majd a nemzetközi elfogatóparancsot látva őrizetbe vették és kiadták Finnországnak.

Kivimäki pere tavaly novemberben kezdődött, most pedig első fokon ítélet született az ügyében: a bíró hat év és három hónap büntetésre ítélte.

Az ügyész hét évet kért, de a férfi kompenzációt ajánlott fel az áldozatoknak, amit a bíró enyhítő körülményként vett figyelembe. További érdekesség, hogy a fiatalkorában kapott büntetése nem számít, az elmúlt öt évben pedig nem ítélték el semmiért, így Kivimäkinak várhatóan csak a büntetésének felét kell majd ténylegesen börtönben töltenie, a maradék felfüggesztett lesz.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!