Évek óta először van elég hó a világ legkeményebb kutyaszánversenyéhez

Iditarod Trail Sled Dog Race - Start in Fairbanks Sled Dog Race dogs Iditarod RACE SQUARE FORMAT
Lev Shvarts and his team of Siberian Huskies at the start of the 2015 Iditarod Sled Dog Race in Fairbanks, Alaska, 09 March, 2015. Photo: Scott Chesney/dpa
Vágólapra másolva!
Elegendő hó esett idén ahhoz, hogy 2013 óta első ízben újra a hagyományos, déli útvonalon rendezzék meg a világ legkeményebb kutyaszánversenyét, az Alaszkát átszelő Iditarodot, amelynek mezőnye szombaton startolt el Anchorage-ból.

Idén 51 férfi és 16 nő kerekedett fel, hogy Alaszka fővárosából az 1600 kilométerre fekvő Nomeba jusson el kutyaszánnal a lehető legrövidebb idő alatt. A résztvevők között amerikaiak, kanadaiak és norvégok vannak, a legtöbben az emberpróbáló sportág veteránjai. Elindult az 58 éves Mitch Seavey is, aki már kétszer megnyerte a versenyt, tavaly az eddigi legidősebb résztvevőként.

A világ egyik legkeményebb versenye az Iditarod Forrás: dpa Picture-Alliance/AFP/Scott Chesney

A hóhiány miatt a futamot az elmúlt években az északi útvonalon kellett megrendezni, sőt két éve szégyenszemre hét tehervagonyi havat kellett Anchorage-ba szállítani, hogy a kutyaszánsport Super Bowl-jának számító verseny egyáltalán elindulhasson.

Noha idén bőségesen hullott hó a megrendezéshez, a kutyaszánverseny fölött egyre sötétebb fellegek gyülekeznek.

A sportág még nem heverte ki a tavalyi nagy doppingbotrányt,

amelyben - a megmérettetés 1973-as kezdete óta először - pozitív drogteszteket találtak a négyszeres győztes Dallas Seavey (Mitch Seavey fia) kutyáinál.

Bár a 30 éves férfit, aki azt állítja, hogy szabotázs áldozata lett, nem tiltották el a versenyzéstől, a jövőre nézve megszigorították a szabályokat, és az ügy kezelése elleni tiltakozásul a tavaly az apja mögött másodikként befutó Seavey idén távol maradt a versenytől, inkább Norvégiába utazott, hogy ott egy másik kutyaszánversenyen vegyen részt.

Egy, a szánhúzó kutyák keserves életéről szóló 2016-os dokumentumfilm,

a Sled Dogs bemutatása és több kutya tavalyi halála nyomán felerősödött a hajtókat állatkínzással vádoló állatvédők hangja,

akik idén első ízben tüntetést rendeztek az indulási ceremónia helyszínén.

A botrányok miatt több szponzor is megvonta a támogatását, így a korábbi 750 ezer helyett idén csak 500 ezer dollár összjutalmat oszthatnak szét a leggyorsabb versenyzők között, és még azt sem tudni, hogy milyen arányban.

A nehézségek miatt a sportolók az elnökség több tagjának a távozását követelik.

Az Iditarod az egyik legkeményebb kutyaszánverseny mind a hajtók, mind az állatok számára. Az 1973-ban először megrendezett megmérettetésen a győztes több mint 20 nap alatt tette meg a távot az alaszkai vadonban, tavaly márciusban nyolc nap alatt. A kutyákat 1994 óta tesztelik tiltott szerekre.

Az Iditarodot egy 1925-ös mentőakció emlékére rendezik meg: annak idején váltott kutyaszánokkal juttattak el diftéria elleni oltóanyagot Noméba, hogy megmentsék az őslakosok gyermekeit.