Vágólapra másolva!
A Bécs-Budapest szupermaratonhoz kapcsolódva október 23-án immár tizenegyedik alkalommal rendezik meg a fővárosban a Samsung olimpiai futófesztivált, amelynek 6,5 km-es távján nevezési díj befizetése nélkül lehet rajthoz állni.

"Azt követően, hogy tavaly tizedik alkalommal került sor a Magyarországot egy adott napon 'behálózó' hagyományos futófesztiválra, a Samsung magyarországi leányvállalatánál bekövetkezett vezetőcsere okán fennállt a veszély, hogy a jubileumi esemény egyben az utolsó is volt" - mondta Facskó István, a szervezőbizottság vezetője a pénteki sajtótájékoztatón.

Ám az új menedzsment végül úgy döntött, hogy nem szakít a hagyományokkal, s idén is megrendezi a futófesztivált, amelyen az elmúlt tíz évben közel egymillióan álltak rajthoz.

A megyeszékhelyeken szeptember 24-én már le is zajlott a 2005. évi esemény, együttesen hozzávetőleg negyvenezer idulóval, Budapesten viszont kivételesen különálló versenyt rendeznek.

Idén a Bécs-Budapest szupermaraton befutójához kapcsolódva október 23-án 10.45 órakor dörren el a rajtpisztoly. "Összefogva erősebbek vagyunk, és látványosabb versenyt tudunk rendezni" - jegyezte meg Nagy Sándor, a Bécs-Budapest szupermaraton szervezőbizottságának elnöke.

A szervezők idén is kihangsúlyozták, hogy a futófesztivál nem klasszikus verseny, de új kezdeményezésként a megyeszékhelyek öt-öt fős fiú és lány csapatai mégis versenyt vívnak egymással a 6,5 km-es távon. A csapattagoknak kéz a kézben kell áthaladniuk a hagyományosan a Hősök terén levő célvonalon. A rajt helyszíne azonban idén nem a Puskás-stadionban lesz, hanem a tabáni Kereszt utcában. A rajtpisztolyt Schmitt Pál, a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke süti el. Nevezési díjat ezúttal sem kell fizetni, ugyanakkor az első ötezer induló ajándékpólót kap.

A futófesztivál karitatív jellegű is, mert ennek keretében a Samsung Electronics Magyar Rt. ötmillió forintos támogatást nyújt a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat gyógyító tevékenységéhez, a megyei kórházak gyermekosztályait pedig egyenként háromszázezer forinttal segíti.

Fábik Tibor