Döbbenet: az UEFA Frankfurt legveszélyesebb negyedébe akarja terelni az angol focidrukkereket

Vágólapra másolva!
Nehezen térnek magukhoz az angol focidrukkerek azok után, hogy megkapták az UEFA ajánlását arról, hol érdemes szállást foglalniuk a nyári fociebén, Frankfurtban. Az UEFA ugyanis a város legveszélyesebb negyedét jelölte ki, amely tele van bűnözőkkel és drogosokkal. Nem nehéz kitalálni, mi történhet akkor, ha több ezer angol drukker zúdúl rá erre a területre.

Az UEFA a frankfurti pályaudvar környékét vagy a Banhofsviertelben lévő szállodákat ajánlotta az angol szurkolóknak a nyári Európa-bajnokság ideje alatt. Ez megdöbbentette az angolokat, 

akik szerint az Európai Labdarúgó Szövetségnél meghibbantak, amikor ezt a javaslatot megfogalmazták.

A környéket maguk a németek is az ország legveszélyesebb nyomornegyedének nevezik. Naponta 5000 drogos és 300 drogkereskedő fordul meg itt. A heroinnal vagy a kokainnal úgy üzletelnek az utcán, mintha almákat adnának el.

Drug addict in Frankfurt
Egy drogos a frankfurti pályaudvar környékén
Fotó: BORIS ROESSLER / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP

Günter Tauber, a városi rendőrség egykori vezetője szintén megdöbbent. "Az agresszió meredeken növekszik. 

Az új kábítószer-keverékek miatt a drogosok elveszítik az irányítást, és agresszívebbek lesznek, mint valaha.”

A környék annyira veszélyes, hogy korábban az utcaseprők külön rendőri védelmet kértek, mert nem mertek ebbe a negyedbe egyedül bemenni. A városban működő amerikai cégek arra szólították fel az alkalmazottakat, hogy ezen a környéken a legrövidebb utat is taxival tegyék meg - magyarul, ne sétáljanak.

A stricik és a kereskedők fényes nappal is válogatás nélkül megtámadják itt az embereket" -

 ezt már Peter Postleb, a város főpolgármesterének tanácsadója mondta el. "El nem tudom képzelni, ki találta ki az UEFA-nál azt, hogy az angol szurkolókat ide tereljék. Ide, ahol fényes nappal fenyegetnek meg járókelőket és turistákat."

Az UEFA tanácsa így szólt az angoloknak: 

Számos szálláslehetőséget találhat a központi pályaudvar közvetlen közelében vagy a Bahnhofsviertel környékén. Innen könnyen elérheti a város legfontosabb nevezetességeit vagy a közlekedési csomópontokat. De akkor is ez a megfelelő választás, ha Frankfurt felfedezésére indul.

Kiderült, hogy ennek a negyednek a közbiztonsága a Covid-járvány idején kezdett el vészesen romlani. Az üzletek és bárok egy része ekkor tönkement. Az üres helyiségekben vertek aztán tanyát a drogosok. A frankfurti rendőrség ugyan tisztában van a gondokkal és mostanában hatalmas razziákat tartanak itt, de a terület megtiszítása nagyon nehéz feladat lesz.

England v Luxembourg - UEFA U21 Euro 2025 Qualifier
Az angol labdarúgó-válogatott Dánia ellen játszik Frankfurtban
Fotó: NurPhoto via AFP / NurPhoto via AFP/MI News/NurPhoto

Egy angol drukker, James Monks már foglalt szobát a környéken. "Remélem, a hatóságok megtisztítják a területet. 

És nagy érdeklődéssel várom, hogy vajon az UEFA tisztségviselői is itt laknak-e?

David Airey, a Newcastle United és az angol válogatott drukkere a következőket mondta: "Az UEFA-nak azonnal meg kell változtatna ezt az ajánlást. 

Én a kisfiammal utazom az Eb-re, de itt biztosan nem fogok lakni. Belegondolt már abba valaki, mi fog történni, ha több ezer angol drukker rázúdul erre a környékre? Amikor megérkeznek, már hova menjenek?

 Hol találnak maguknak másik szállást?"

A városi politikusok korábban Frankfurt nyílt sebének nevezték ezt a területet. 

Volt aki azt mondta: a térség pont úgy néz ki, mint 1970-ben a Harlem.

A polgármesteri hivatal szóvivője szerint a helyzet kezelhető. Azt mondta, hogy az Eb ideje alatt a frankfurti rendőrség éjjel-nappal szolgálatban lesz. Az UEFA csak a kezeit mosta, érdemben nem szólt hozzá eddig ehhez a problémához.

A németországi labdarúgó Európa-bajnokság június 14-én kezdődik.