Vágólapra másolva!
Az angol labdarúgó-bajnokság 27. fordulójának rangadóján a címvédő Manchester City 3-1-re legyőzte a Manchester Unitedot az Etihad Stadionban, ezzel Pep Guardiola csapata továbbra is tartja a lépést a Szoboszlai Dominiket foglalkoztató listavezető Liverpoollal.

A találkozónak a bajnoki címvédő Manchester City volt az esélyese, ugyanis Pep Guardiola együttese 18 mérkőzés óta veretlen, legutóbb december 6-án kapott ki a BL-címvédő. A forma alapján a Manchester United sem volt esélytelen, mivel Erik ten Hag együttese 2024-ben csak egyszer kapott ki, mellette hét győzelem és egy döntetlen a csapata mérlege, a holland szakembert pedig jelölték a február hónap legjobb edzője címre is – akárcsak Pep Guardiolát. 

A Manchester City elképesztő intenzitással kezdte a meccset, rengeteg labdát szerzett a támadó harmadban és folyamatosan beszorította a Manchester Unitedet. 

Gólt azonban nem tudott lőni a hazai csapat, a nyolcadik percben pedig valóságos hidegzuhanyként hatott, amikor a Manchester United a semmiből szerzett vezetést. 

André Onana hatalmas kirúgását Bruno Fernandes tartotta meg a Manchester City kapuja előtt, majd visszagurította a labdát a második hullámban érkező Marcus Rashfordnak, az angol válogatott támadó pedig 25 méterről bődületesen nagy gólt lőtt a jobb felső sarokba.

Rashford pályafutása 20. Manchester City elleni meccsén a hatodik gólját lőtte
Fotó: AFP

Rashfordnak a Premier League-ben ez volt az ötödik gólja a City ellen. Nála csak Wayne Rooney (8) és Eric Cantona (7) szerzett többet a városi rivális elleni bajnoki meccseken. 

Érdekesség, hogy az idei szezonban ez volt a 12. alkalom, amikor a Manchester City hátrányba került egy bajnoki meccsen. A Guardiola korszakban ennél többször csak a 2019/20-as szezonban voltak hátrányban (13-szor), ami azért beszédes, mert abban a szezonban a Liverpool lett a bajnok. 

A bekapott gól után ismét a City lendült támadásba, és a 14. percben egyenlíthetett volna a hazai csapat, azonban Phil Foden közeli lövését Onana lábbal hárította. Négy perccel később ismét a United kameruni kapusa volt a főszereplő. Ezúttal a belga karmester, a hétközi FA-kupa-meccsen négy gólpasszt kiosztó Kevin De Bruyne ugratta ki Fodent, azonban a City támadójának ziccerét Onana lábbal védeni tudta. 

Phil Foden volt a Manchester City legveszélyesebb focistája
Fotó: AFP

A folytatásban tovább rohamozott a Manchester City, de a komoly ziccerek sokáig elmaradtak. A 34. percben aztán Onana újabb hatalmas bravúrt mutatott be. De Bruyne beadását rossz helyre vágták ki a vendégek, érkezett azonban a Bajnokok Ligája-döntőben győztes gólt szerző Rodri, aki 15 méterről, kapásból visszalőtte a labdát a bal alsó irányába, azonban a kameruni kapus egy szenzációs vetődést bemutatva szögletre ütötte azt. 

Az első félidő végén egyenlíthetett volna City, de Erling Haaland az év legnagyobb helyzetét hagyta ki. 

Rodri tökéletes keresztlabdájára Foden érkezett a hosszún, az angol támadó középre fejelte a labdát, ahol az érkező Haalandnak csak az üres kapuba kellett volna továbbítania a labdát, de a hétközi FA-kupa-meccsen öt gólt szerző támadó két méterről kapu fölé lőtt. 

Haaland is csak a fejét fogta a hatalmas bakija után
Fotó: AFP

A City végül 73%-os labdabirtoklással, 15 kapura lövéssel és 2.70-es xG-vel zárta az első félidőt, mégis a Manchester United mehetett előnnyel a szünetre. 

A második félidőben sem változott a játék képe, a City uralta a játékot, a Manchester United pedig bízott a csodában és a kapusában. 

Az 56. percben aztán összejött az egyenlítés Guardiola csapatának. 

Az egész onnan indult, hogy a Manchester United támadója, Marcus Rashford kapott egy indítást, de ahelyett, hogy kapura tört volna, Kyle Walker szorításában összeesett, és eljátszotta, hogy lerántották. Azonban Andy Madley játékvezető továbbot intett, a City támadás pedig úgy végződött, hogy Phil Foden jobbról befelé húzott, majd 21 méterről egy hatalmas gólt lőtt a jobb felső sarokba. 

Phil Foden elképesztő szezont fut
Fotó: AFP

Fodennek minden sorozatot tekintve ez volt a szezonbeli 17 gólja, ezzel angol válogatott támadónak ez pályafutása legeredményesebb szezonja. Ráadásul tizenegyesek nélkül csak Erling Haaland (22) és Ollie Watkins (21) lőtt nála több gólt az idei szezonban. 

Az egyenlítés után a Manchester City fokozta a nyomást, Guardiola csapata több mint 65%-ban birtokolta a labdát, a Manchester Unitednak pedig kapura lövési kísérlete sem volt a meccsen. Ennek ellenére a Citynek a második félidőben nem volt akkora helyzetei, mint az első félidőben, ugyanis nem tudott mit kezdeni a United mélyblokkjával.

A 80. percben aztán kialakított egy ziccert a City és megfordította a meccset. 

Az angol válogatott támadó felvett egy labdát a kapu előtt, majd a csereként beállt Julián Álvarezhez játszotta, a világbajnok argentin támadó pedig azonnal visszatette a labdát az üres területbe beinduló Fodennek, aki nyolc méterről kilőtte a bal alsót. 

Haaland helyett ezúttal Phil Foden volt a City nyerőembere
Fotó: AFP 

A hajában a Manchester City már kontrollálta a meccset, a Unitednak esélye sem volt az egyenlítésre, a 92. percben pedig Erling Haaland is javította az első félidei bakiját. A marokkói Szofjan Amrabat labdavesztése után Rodri ugratta ki ziccerben a norvég támadót, aki tíz méterről a jobb alsóba gurított, amivel a City eldöntötte a három pont sorsát. 

Az előző szezon kezdete óta a legtöbb gól, amelyet egy játékos egy adott ellenfél ellen szerzett a Premier League-ben:

6 - Haaland - Manchester United
6 - Foden - Manchester United

Erling Haaland a 18. gólját lőtte a Premier League idei szezonjában
Fotó: AFP

A gyors hátrányba kerülés ellenére a Manchester City könnyed győzelmet aratott, miután a három gólja mellett 73%-os labdabirtoklással, 27 lövéssel és 3.15-ös xG-vel zárta a mérkőzést. A Manchester Unitednak kilencven perc alatt egy kaput eltaláló lövése volt.

Győzelmével a Manchester City tovább üldözi a Szoboszlai Dominiket foglalkoztató Liverpoolt, amellyel jövő vasárnap fog összecsapni az Anfielden. 

Tabella

Helyezés Csapat LM GY V D Gól GK Pont Forma
1.
Manchester City 38 28 3 7 96-34 62 91
GY
GY
GY
GY
GY
2.
Arsenal 39 28 5 6 91-29 62 90
GY
GY
GY
GY
GY
3.
Liverpool 38 24 4 10 86-41 45 82
V
D
GY
D
GY
4.
Aston Villa 38 20 10 8 76-61 15 68
GY
D
V
D
V
5.
Tottenham Hotspur 38 20 12 6 74-61 13 66
V
V
GY
V
GY
6.
Chelsea 38 18 11 9 77-63 14 63
GY
GY
GY
GY
GY
7.
Newcastle United 38 18 14 6 85-62 23 60
GY
GY
D
V
GY
8.
Manchester United 38 18 14 6 57-58 -1 60
D
V
V
GY
GY
9.
West Ham United 38 14 14 10 60-74 -14 52
V
D
V
GY
V
10.
Crystal Palace 38 13 15 10 57-58 -1 49
GY
D
GY
GY
GY
Teljes lista