Vágólapra másolva!
Joachim Löw karrierje legnagyobb sikerét érte el, amikor 2014-ben világbajnoki címre vezette a német fociválogatottat. A kapitány most elmesélte, hogy ahelyett, hogy átjárta volna a boldogság, inkább egy pánikrohammal kellett megküzdenie.

A német labdarúgó válogatott az 1990-es siker után 24 évet várt az újabb csodára, azaz, hogy története során negyedik alkalommal is elhódítsa a világbajnoki trófeát. Német futballidőszámítás szerint ez a 24 év tengernyi időnek számít, különösen ha a két negyeddöntős égés (1994, 1998) fájdalmát nem igazán csillapítja egy elvesztett döntő (2002) és két bronzérem (2006 és 2010), ezek közül a 2006-os hazai pályán.

Joachim Loew: after the soccer ball EM 2021 he is stepping down from his post as national coach.
Fotó: dpa Picture-Alliance via AFP / dpa Picture-Alliance via AFP/Verwendung weltweit

2014-ben azonban senki és semmi nem állíthatta meg a német válogatottat, sem a Cristiano Ronaldóval felálló portugálok (4-0 a csoportkör első fordulójában), sem a hazai pályán szereplő (de a Kolumbia elleni negyeddöntőben Neymart sérülés miatt elveszítő) brazilok, sőt még a Lionel Messit soraiban tudó Argentína sem. A döntőben a hosszabbítás 113. percében Mario Götze lőtte az egyetlen, így mindent eldöntő gólt, a lefújás után pedig jöhetett a nagy ünneplés. Már, akinek... Mert Joachim Löw, a német válogatott szövetségi kapitánya, elég sajátosan kezdte a vb-győzelem feldolgozását.

Nehéz leírni az érzést... Igazából csak egyedül akartam, úgyhogy bezárkóztam a WC-be, mert az öltöző dugig volt emberekkel, én pedig csak érezni akarta, hogy ez valóban megtörtént velünk, vagy csak álmodom?

 - mesélte Löw az ARD német hírportál "Világbajnokok vagyunk" (Wir Weltmeister) című podcastjában.

"Szerettem volna egyedül lenni, de ez érthetően nem volt egyszerű azokban a percekben. Fogalmazzunk úgy, hogy egyáltalán nem voltam olyan feldobódott állapotban, ahogy azt egy vb-győzelem után gondolhatnák. Én magam sem gondoltam volna, hogy ez így lesz" - mondta Löw, aki a döntő után Szardíniára menekült, de a festői olasz szigeten sem volt nyugta.

"Éjszakánként rendszeresen felébredtem, cikáztak a fejemben a vb-n történtek. Rosszul aludtam, ami aztán a nappalokra is rányomta a bélyegét. Egy idő után pedig ezt már nagyon nehéz volt elviselni" - vallotta be Joachim Löw.

A most 64 éves szakember a nagy siker után egy történelmi kudarcot is átélte a német kispadon: 2018-ban ugyanis a csoportból sem jutott tovább a Nationalelf az oroszországi vb-n. Végül 2021 nyarán távozott a kapitányi székből, miután a részben magyar rendezésű Európa-bajnokság nyolcaddöntőjében Anglia nagyon simán verte 2-0-ra a csapatát.

Kapcsolódó cikkek: