Vágólapra másolva!
Egészen meghökkentő és szánalmas produkcióval rukkolt ki a Bayern München csapata szombaton, amikor a Német Szuperkupa döntőjében 3-0-ra kikapott a Lipcsétől. 75 ezer néző ült döbbent csendben a stadionban, Thomas Tuchel edző pedig azóta sem talált semmiféle elfogadható magyarázatot erre az eredményre. Egy biztos, ha a Bayern nem szedi össze magát, keserves pillanatok elé nézhet a Bundesligában.

A rövid és nem is mindig forró nyár után a hétvégén végre ismét tétmérkőzéseken szurkolhattak a foci szerelmesei. Németországban csak "kicsit tétmérkőzések" zajlottak, ugyanis a hagyományoknak megfelelően egy héttel az első osztály rajtja előtt megrendezték a Német Kupa első fordulóját, és megmérkőzött egymással az előző év bajnoka és kupagyőztese is a Szuperkupáért. A nemzeti kupában - ez is hagyomány - született néhány hatalmas meglepetés, már a szezon rajtja előtt elköszönt ettől a sorozattól a Bundesliga 1-ben induló csapatok hatoda: a Werder Bremen, a VfL Bochum, és az FC Augsburg. Az érintett gárdák szurkolóit ez nyilván kellemetlenül érinti, de Magyarországon aligha áll meg emiatt az élet.

A Szuperkupa eredmény miatt sem, bár annak a találkozónak az eredményére már sokan felkapták a fejüket: Bayern München-RB Leipzig 0-3.

Sokkolta a Lipcse a Bayernt a Német Szuperkupában Forrás: APA-PictureDesk via AFP/Franz Kirchmayr / SEPA.Media / picturedesk.com/Franz Kirchmayr

Ez igazi szenzáció, és mielőtt bárki arra gondolna, hogy a müncheni sztárcsapat nyárvégi grillparti elé rendezett szolid testmozgásnak tekintette ezt a találkozót, gyorsan szögezzük le: egy változtatással akár a lipcseiek elleni kezdőcsapatával is kezdhetné a Bajnokok Ligáját Thomas Tuchel.

Azt az egy változtatást minden foci iránt kicsit is érdeklődő pontosan tudja. A híradásokat egész nyáron az átigazolása körüli cirkusszal megtöltő Harry Kane a BL-nyitányon (ha nem jön közbe sérülés) bizonyára a kezdő 11 tagja lesz. Erről majd később, előbb arról, hogyan kaphat ki hazai pályán, 75.000 néző előtt egy olyan Bayern - melynél nem voltak komolyabb változások a legutóbbi bajnokság óta - egy olyan csapattól, amelynek játékoskerete lényegesen gyengült a júniusi kupadöntő óta. Elég csak annyit mondani, hogy a Frankfurt elleni finálét kezdő 11 focistából már nem tagja a Leipzignak

Szoboszlai Dominik, Christopher Nkunku, Konrad Laimer, Marcel Halstenberg, és a nyáron rajtuk kívül még olyan neves focisták távoztak, mint Josko Gvardiol, Angelino, André Silva, és még mindig nem egészséges Gulácsi Péter.

Josko Gvardiol és Szoboszlai Dominik is távozott, mégis kiütéssel nyert a Lipcse a Bayern ellen Forrás: dpa Picture-Alliance via AFP/picture alliance / Ralf Ibing /firo Sportphoto/Ralf Ibing

Az említettek sokkal jobban hiányoznak a lipcseieknek, mint a Bayernnek Lucas Hernandez, Sadio Mané, Marcel Sabitzer és Yann Sommer. Az elsőként említett hátvéd négy Münchenben töltött éve során rengeteget volt sérült, pedig ő sokat jelentett volna a csapatnak, a szenegáli csatár képtelen volt beilleszkedni a Bundesligába, az osztráknak "nagy volt a müncheni kabát", míg a svájci kapus féléves bajor kirándulásával elmondhatja magáról, amit Mönchengladbachban soha sem mondhatott volna: német bajnok lett.

Ennek a négy játékosnak elvileg megvan a megfelelő utódja, bár a kapuskérdés ugyanúgy napirenden van, mint a naptári év elején, ugyanis Manuel Neuer síelés közben szerzett sérülése sokkal lassabban gyógyul, mint azt mindenki remélte. Ám éppen Sommer bizonyította a tavasszal, hogy ő sem jobb lényegesen, mint az évekkel ezelőtt örök tartaléknak idehozott Sven Ulreich.

Vagyis a keret Harry Kane utolsó pillanatban történő leigazolásával nemhogy gyengült, hanem erősödött is,

és ettől kezdve a csapat teljesítménye leginkább az edzőn, az általa elvégeztetett munkán, és taktikán múlik.

Harry Kane bemutatkozása nem sikerült túl jól a Bayernben Forrás: dpa Picture-Alliance via AFP/picture alliance / SvenSimon/Frank Hoermann/Sven Simon

Ezen a téren már most szóba kell hozni Thomas Tuchel felelősségét, aki a Leipzig elleni szégyen után a sajtótájékoztatón még tetőzte is a bajt.

Azt mondta, hogy olyanok voltak, mintha semmilyen munkát nem végeztek volna együtt, és néhány focistájának különösen "nagy volt az arca".

Egy Tuchel-színtű edzőnek ilyeneket nem szerencsés mondani!

Nyilván egy olyan trénernek van respektje, aki két egymást követő évben, két különböző csapattal bejut a Bajnokok Ligája döntőjébe, és az egyikkel meg is nyeri a sorozatot. Már ezzel a két tettével is beírta a nevét a világ labdarúgásának történetébe. Ezen kívül a hazájában is volt ő már "próféta", a 2015-16-os Bundesliga-szezonban a legjobb edzőnek választották. Pedig nem tudta megelőzni akkori csapatával, a Borussia Dortmunddal a Bayern Münchent.

Nyilván ő is tudta, mikor Münchenbe szerződött, hogy az eddigi eredményei ellenére ez lesz élete legnagyobb kihívása, de egyelőre inkább úgy tűnik, hogy nem tudja "megugrani ezt a magasságot".

Ezt a következtetést a tavaly tavaszi beugrása után annak ellenére is korai lett volna levonni, hogy a Julian Nagelsmann-nal a BL-ben szárnyaló, és a másik két fronton sem rosszul teljesítő Bayernnel gyorsan kiesett az elitligából, és ami ennél sokkal nagyobb meglepetésként hatott: a Német Kupából is.

Thomas Tuchel első hetei nem teltek túl jól Münchenben Forrás: dpa Picture-Alliance via AFP/Tom Weller

Az előbbiben a Manchester City elleni búcsú magyarázható (ki tudja mit tudott volna kezdeni a későbbi győztessel Nagelsmann?), ám a Freiburg elleni hazai kupakudarc már több volt, mint kínos. Viszont mondható, hogy az még nem az ő csapata volt. Az égő házhoz riasztott tűzoltóegység parancsnokán sem lehet számonkérni, hogy nem voltak megfelelően kialakítva a menekülési utak. A bajnokság végi bukdácsolásból már lehet neki tulajdonítani a Hoffenheim elleni hazai döntetlent, és a mainzi vereséget.

Ha ez utóbbi gárda, melynél kezdte felnőtt edzői karrierjét, nem segít neki az utolsó fordulóban dortmundi döntetlenjével, akkor kínos lett volna számára ez a tavasz.

Ám a kötelezőnek mondott bajnoki cím végül összejött a Bayernnek, és ez egy időre elfedte a bajokat. Meg az is, hogy a klub legendáját, Oli Kahn-t a bajnoki arany ünneplésének pillanatában "odavetették a farkasok elé", mint a problémák egyik okozóját. Pedig valószínűleg a gondokat nem az egykori kapuskirály kreálta, hanem korábbi játékostársa, Haszan Szalihamidzsics. Kettejük eltávolításával egy kicsit megnyugodtak a szimpatizánsok, de az ő posztjaikon is erősen kérdéses az utódlás. Ennek az egységnek szúrt kissé oda a Szuperkupa után Max Eberl, a Leipzig sportigazgatója, amikor azt mondta: a Bayern egész nyáron egy játékos megszerzésére koncentrált, elfelejtve, hogy a labdarúgás csapatsport.

Haszan Szalihamidzsics és Oliver Kahn: mindkettejüket kirúgta a szezon végén a Bayern Forrás: dpa Picture-Alliance via AFP/picture alliance / SvenSimon/Frank Hoermann / Sven Simon

Harry Kane nagy csinnadrattával a Szuperkupa napján meg is érkezett, de butaság volt őt úgy pályára is küldeni, hogy gyakorlatilag be sem tudott mutatkozni csapattársainak. Biztos, hogy volt olyan focista mellette a kispadon, mert az első félidőt ott töltötte, akinek a nevét sem tudta.

Nem kellett volna nevezni erre a meccsre, sokkal stílusosabb lett volna, ha a díszpáholyban mutatják be, esetleg besétál újonnan kapott melegítőjében a középkörbe a találkozó előtt.

Akkor is szólhatott volna a tiszteletére (jelen esetben akkor dübörgött, amikor melegítés közben a kivetítőn megjelent) a német Scorpions együttes örökzöldje, a "Rock you like a Hurricane".

A "hurrikán" szó kiejtése angolul ugyebár hasonló, mint az ő nevének kiejtése, ezzel persze, hogy hangulatba lehet hozni 75.000 embert, de ez a pályán töltött bő félórája ezen a meccsen a grundok hangulatát idézte, mikor a labda tulajdonosának a bátyja is beszáll egy kicsit focizni. Kane bayernes bemutatkozását nem is lehet focizásnak nevezni, ugyanis összesen háromszor találkozott a labdával.

Ez nem az ő hibája, hanem azé, aki kitalálta, hogy már a hivatalos bemutatása előtt szerepeljen egy tétmeccsen.

Vele kapcsolatban is tett egy szerencsétlen megjegyzést Tuchel, amikor azt mondta, Kane mindig a kezdőcsapat játékosa lesz a jövőben, és kész!

Ezt az az ember mondta, aki a tavaly ilyenkor szintén a Premier League-ból érkező, egyébként Aranylabda-szavazáson második Sadio Manénak gyakorlatilag nem adott esélyt. Ezt a mondatot nyilván szomorúan hallgatta a tinédzser Mathys Tel, akinek a helyére érkezett, és akit Nagelsmann tavaly nyáron a jövő nagy focistájának, és gólgyárosának nevezett. Akinek egyébként most a Szuperkupán adódott két nagy helyzete, mindkettőt "elszerencsétlenkedte". Ha mindkettőt berúgja, és nyer a Bayern, vajon akkor is elhangzik, ez a tucheli mondat?

A 120 millió euróért igazolt Harry Kane-től sokat várnak Münchenben Forrás: dpa Picture-Alliance via AFP/picture alliance / SvenSimon/Frank Hoermann/Sven Simon

Szerencsétlenkedésért egyébként nem csak a támadókra kell tekinteni Münchenben, mert a védelem továbbra is katasztrofális. Ide Dél-Koreából (komolyan!) érkezett erősítés, Kim Min-Jae személyében, és Benjamin Pavard jövője még mindig nem dőlt el. Ahogyan a kapuskérdés sem.

Így persze tényleg lehet azt mondani, hogy az elmúlt négy hét munkája felesleges volt. Meg azt is lehet mondani, hogy a Bayernnek elég csak márciusra "készen lenni" (erről tudnának mesélni Tuchelnek olasz és spanyol sztárcsapatok), de az is tény, hogy a bajnokságban augusztus 18-án is annyi pontot adnak egy győzelemért, mint majd május 18-án. Ezen két időpont között rendezik ugyanis a Bundesliga következő szezonját, amely előtt a Bayern az eredményt tekintve csúnya verést kapott.

Aki csak az eredményt látta, a meccset nem, azok kedvéért rögzítsük: azért a Bayern nem szakadékból kikandikálva, a mezőnyt irigykedve nézve rajtol majd pénteken.

Nem kisebbítve a Leipzig, és mesterhármast szerző csatárának, Dani Olmonak az érdemeit: az első gól előtt számára szerencsésen pattogott a labda össze-vissza, a harmadikat pedig egy véletlen kezezés miatt megítélt 11-esből lőtte.

Thomas Tuchelnek az első teljes szezonjában már bizonyítania kell a Bayern kispadján Forrás: dpa Picture-Alliance via AFP/picture alliance / SvenSimon/Frank Hoermann/Sven Simon

Ezekért még talán nem kell fejét venni Tuchelnek, de tény, hogy müncheni ténykedése egyáltalán nem úgy kezdődik, ahogy azt azok gondolták, akik szerződtették, illetve azok, akik a Bayernnek szurkolnak világszerte. Egyelőre erősen döcög a gépezet, nehezen látszik, hogyan fog nagy sikereket elérni az edző ezzel a csapattal. A játékoskeret erős, de ha nem úgy teljesít a Bayern, ahogy az elvárható ettől az állománytól, akkor azért már egyértelműen Thomas Tuchel lesz a felelős.