Vágólapra másolva!
Minden idők legjobb újoncszereplését hozta az idei labdarúgó NB I-es szezon – de nem attól a csapattól, amelyiktől ezt előzetesen várni lehetett. A hatszoros magyar bajnok Vasas FC hiába rendelkezett bombaerős nevekből álló kerettel, egy pillanatig nem volt esélye a bennmaradásra, miközben a fiatalokból álló, kis költségvetésű Kecskeméti TE úgy teljesít, ahogy arra a liga történetében még soha nem volt példa egy frissen feljutó csapat részéről.

Miután a Vasas három szezonon keresztül hiába harcolt az élvonalba jutásért, a 2021-22-es idényben óriási fölénnyel nyerte meg a másodosztályt. A 38 meccs alatt mindössze 3 vereséget szenvedett és 22 gólt kapott, és nyolcpontos előnnyel lett bajnok. Az előtt a Kecskemét előtt, amely

az előző évben azért került fel az NB III Közép csoportjából, mert az Iváncsa akkor nem vállalta a feljutást a Merkantil Bank Ligába.

Az NB II-ben a két csapat ugyan szoros meccseket játszott egymás ellen (Angyalföldön Pátkai Máté a 94. percben egyenlített, Kecskeméten pedig egy góllal nyert a Vasas), a mostani szezon előtt nem tűnt kérdésesnek, hogy a fővárosi együttes fut sikeresebb idényt az OTP Bank Ligában.

A Vasas tavaly fölényesen nyerte meg az NB II bajnoki címét Forrás: MTI/Szigetváry Zsolt

Finoman szólva sem így lett. A nyitókörben rögtön összekerült egymással a két klub: Kecskeméten 0-0 lett a végeredmény. Ezután azonban nem voltak egy súlycsoportban a csapatok. A Vasas még a 10. forduló után is nyeretlen volt, eközben a KTE 19 ponttal állt.

Ennél legutóbb 1993-ban a Debrecen kezdett jobban újoncként (22 pont), de hasonlóra is csak az 1998-as Dunaferr volt képes azóta – ám végül egyik csapat sem zárta a legjobb ötben a szezont.

Ráadásul Szabó István együttese a negyedik játéknap óta folyamatosan dobogós helyen áll, a 16. forduló óta pedig változatlanul így áll a tabella eleje: 1. Ferencváros, 2. Kecskemét. A vidéki klubnak a 28. fordulóig mindössze három veresége volt, a Fradi elleni három meccsén pedig összesen 7 pontot szerzett.

Ahogy a Vasas ellen is kétszer nyert a döntetlen után. Az ellen a Vasas ellen, amely a kecskeméti sikerszériával egy időben mindössze négy sikerrel rendelkezik a teljes bajnokságban, négy alkalom kivételével mindig a kiesőzónában zárta a fordulókat, és

október eleje óta folyamatosan a tabella utolsó helyén áll.

Az angyalföldiek a Magyar Kupában próbálhatták volna megmenteni a szezonjukat, ám azután, hogy két NB I-es klubot búcsúztattak, az elődöntőben a másodosztályú Budafok otthonában hatalmas pofont kaptak. Ez pedig edzőváltást is eredményezett – az idény során már a másodikat. Szeptemberben Kuttor Attila helyett Kondás Elemér érkezett, majd április elején (a vesztes kupaelődöntő másnapján) Kondást Desits Szilárd váltotta.

Kondás Elemérnek (jobbra) a Budafok elleni kupaelődöntős vereség jelentette a végállomást Forrás: MTI/Kovács Tamás

Pedig pusztán a nevek alapján ennél sokkal többre volt hivatott a Vasas. Csupa magyar születésű focista van a keretben, vagy legalább olyan, akinek van magyar állampolgársága is. Ami viszont még lényegesebb:

összesen 9 korábbi magyar válogatott játékos szerepel a keretben:

Balogh Norbert, Baráth Botond, Berecz Zsombor, Feczesin Róbert, Holender Filip, Márkvárt Dávid, Otigba Kenneth, Pátkai Máté és Vida Máté. Ráadásul a többiek között is alig van valaki, aki korábban nem volt kerettag a felnőttek között vagy ne játszott volna az utánpótlás-válogatottban.

A probléma inkább azzal van Angyalföldön, hogy ezek a játékosok már szinte kivétel nélkül 30 év felettiek. A Vasas 32 fős keretének

az átlagéletkora úgy 26,5 év, hogy a 15 legtöbb szezonbeli játékperccel rendelkező focista közül mindössze 2 olyan van, aki ennél az átlagnál fiatalabb: Szivacski Donát és a Fraditól kölcsönadott Iyinbor Patrick.

Így pedig nem véletlen, hogy a legtöbb játékos már nincsen a karrierje zenitjén, és nem tud úgy teljesíteni, mint fénykorában – részben a fásultság, részben a motiváció hiánya, részben a sérülések következtében lassabb rehabilitáció miatt.

A 23-szoros válogatott Pátkai három különböző csapattal nyert bajnokságot, 35 évesen viszont már nem tud gyorsan rehabilitálódni, így idén alig tudta segíteni a Vasast Forrás: Picasa/Vasas FC

Ennek is köszönhető, hogy míg a Vasas 32 focistájának piaci összértéke tavaly nyáron még 7 millió euró felett volt, addig mostanra 6,58 millió euróra csökkent – a 205 ezer eurós átlagérték pedig immáron a legalacsonyabb a teljes NB I-ben. Pedig az idény előtt még néhány ezer euróval a Mezőkövesd és a Zalaegerszeg is az angyalföldiek mögött állt a listán, a Kecskemét pedig egyértelműen sereghajtó volt ebben a mutatóban. A Vasasénál sokkal alacsonyabb (mintegy feleakkora) költségvetéssel rendelkező KTE-nek a 27 főt számláló kerete ugyanis kevesebb, mint 5 millió euró összértékű volt a szezon kezdeténél, ami

179 ezer eurós átlagot jelentett. Ez mostanra 220 ezres átlagra, az összérték pedig 5,95 millió euróra nőtt.

Úgy, hogy itt is csak egyetlen külföldi játékos (az ukrán Mihajlo Rjasko) van a keretben. Hogy az életkorról is szó essen, a Kecskemétnél az átlag 23,9 év. A Vasasnál említett mutatóval összehasonlítva, a 15 legtöbb szezonbeli játékperccel rendelkező focista közül a KTE-nél 9 olyan van, aki 26,5 évnél fiatalabb. Emlékeztetőül: a Vasasnál ez a szám 2 volt.

Nem lehet szó nélkül hagyni a páratlan idényt végrehajtó csapat vezetőedzőjét, Szabó Istvánt sem. Az 55 éves szakember a KTE utánpótlásában kezdte a karrierjét, majd az előző évtized elején a felnőtt csapat pályaedzője volt, és Tomiszlav Szivics segítőjeként Magyar Kupát is nyert.

2011 novemberében átvette az akkor is NB I-es klub irányítását, amelyet Ligakupa-ezüstéremig és ötödik helyig (holtversenyben a KTE történetének eddigi legjobb bajnoki helyezéséig) vezetett.

Ezután Pakson segítette Szivics munkáját, majd Cegléden, Kiskunfélegyházán, Tiszakécskén és Dabason is volt edző, ráadásul mindegyikkel komoly sikereket ért el. 2021 nyarától lett ismét a KTE edzője, így neki köszönhető, hogy az NB III friss feljutójaként ezüstérmet nyert a klub a másodosztályban, majd a mostani szezonban szintén újoncként dobogóra vezette a csapatot.

A kecskeméti csapat az NB I történetének legjobb újoncteljesítményét nyújtotta idén Forrás: MTI/Bús Csaba

Ez mostanáig a Kecskeméten kívül összesen négy gárdának sikerült az NB I történetében: 1902-ben az óbudai 33 FC, 1903-ban az MTK, 1910-ben a Nemzeti SC, 2009-ben – amikor a KTE szintén újoncként 5. lett – pedig a Szombathelyi Haladás végzett érmes pozícióban. Ám mind a négy említett csapat a harmadik helyen zárta az idényt,

a KTE így a második poziciójával minden idők legeredményesebb újonc csapatává válhat.

Eközben a Vasas a klubtörténelem során eddig minden egyes évben összegyűjtött legalább 5 győzelmet – akkor is, amikor nemhogy 33, de 20-nál is kevesebb fordulóból állt az élvonalbeli bajnokság. Az már most eldőlt, hogy

pontszám tekintetében negatív klubrekordot ér el az angyalföldi együttes

a 12 csapatos bajnokságok történetében, hiszen a 2015-16-os idényben 32, az egy évre rá következő, bronzéremmel záruló idényben 52, a 2018-as kieséskor pedig 34 egységet gyűjtött a Vasas. Az Illovszky Rudolf Stadionban, a Fehérvár elleni zárókörben tehát

az lesz a tét a hazaiak számára, hogy legalább a győzelemszám tekintetében megakadályozza-e a Vasas, hogy a klubtörténelem legrosszabb évét tudja maga mögött.

Ha sikerülne, akkor talán kevésbé lenne keserű a búcsú az élvonaltól – amely ki tudja, mennyi időre szól –, ráadásul jó eséllyel a székesfehérváriakat is magával rántaná a másodosztályba.