Hiába hárított minden felelősséget: az UEFA is felelős a BL-döntő előtt kialakult botrányért

Stade de France, meccs, futball, labdarúgás, UEFA-bajnokok ligája, szurkolók, Párizs, várakoznak, bejutás, kerítés
Liverpool fans stand outside unable to get in in time leading to the match being delayed prior to the UEFA Champions League final football match between Liverpool and Real Madrid at the Stade de France in Saint-Denis, north of Paris, on May 28, 2022. (Photo by Thomas COEX / AFP)
Vágólapra másolva!
A párizsi rendőrség mellett az Európai Labdarúgó Szövetség (UEFA) is felelős azért a káoszért, amely a Bajnokok Ligája májusi döntője előtt alakult ki a Stade de France-nál - erre a megállapításra jutott az a független vizsgálóbizottság, amelyet az 1989-es Hillsborough-katasztrófát feldolgozó munkacsoportot is vezető Phil Scraton irányított.

Korábban az UEFA minden felelősséget elhárított.

"A szurkolók tapasztalatait feldolgozva arra jutottunk, hogy

- áll a jelentésben. A felderítő munkában öt szakértő vett részt és közel ötszáz érintettet - nőt, férfit, gyereket -, valamint újságíró szemtanúkat hallgattak meg a történtekkel kapcsolatban.

Megállapították, hogy "a rendőrök kitartó támadása, a könnygáz meggondolatlan és indokolatlan használata a szűk területen rekedt férfiak, nők és gyermekek ellen könyörtelen és veszélyes volt.

Emberi életek voltak veszélyben, ráadásul a drukkerek helyi bandák garázdálkodásának is ki voltak téve, többüket kirabolták".

Az UEFA is felelős a döntő előtt kialakult káoszért Forrás: AFP/Thomas Coex

- áll a jelentésben.

A május 28-i döntőt a Real Madrid nyerte a Liverpool ellen 1-0-ra. A találkozó több mint fél órás csúszással kezdődhetett csak el, miután az aréna előtt tumultuózus jelenetek zajlottak le, több liverpooli drukker nem jutott be időben a helyére. A rendőrség - amely könnygázt is bevetett - több mint száz embert vett őrizetbe, 230-an megsérültek.

Az európai szövetség szerint az érvényes jegy nélkül érkezők miatt alakult ki a káosz. A liverpooli drukkerek beengedésére kijelölt kapukat lezárták, hogy megakadályozzák a hamis belépővel rendelkezők bejutását.

Az UEFA független jelentése várhatóan novemberben kerül nyilvánosságra.