Vágólapra másolva!
Tizenegy év telt el azóta, hogy José Mourinho legutóbb BL-t nyert. Az egykor világ legjobb edzőjének tartott portugál szakember karrierje azóta hatalmas lejtmenetet vett és szinte egytől egyig minden csapatánál megbukott. Mourinho az AS Roma vezetőedzőjeként idén elszenvedte pályafutása legsúlyosabb vereségét, amikor az olasz együttest valósággal földbe döngölte egy norvég kiscsapat. A történelmi vereség apropóján összegyűjtöttük a kétszeres BL-győztes tréner legmeglepőbb és egyben legnagyobb gólkülönbségű vereségeit.

José Mourinho tíz éve még a világ legjobb edzőjének számított, azóta viszont csak a sorozatos kudarcok és bukások érik, mivel taktikailag képtelen megújulni. Ennek is köszönhetően október végén az AS Roma vezetőedzőjeként elszenvedte edző pályafutása legsúlyosabb vereségét: az Európa-konferencialigában a norvég Bodö/Glimt 6–1-re legyőzte az olasz csapatot.

A Roma toronymagasan a legnagyobb esélyese az UEFA új kupasorozatának, ehhez képest Norvégiában már 20 perc után kétgólos hátrányban volt, majd a szünet után még kapott négy gólt. Ez volt az olasz csapat első veresége a sorozatban.

Tehetetlenül nézte végig Mourinho a történelmi vereséget Forrás: Twitter

Persze, nyilvánvaló, hogy egy olyan csapatot, amely a Serie A dobogós helyeiért küzd, nem motiválja túlságosan a harmadik számú európai kupasorozat, ettől függetlenül a Romának B-csapattal is illett volna legyőznie a norvég kiscsapatot. Mourinhótól már megszokhattuk, hogy a magyarázkodásban elsőosztályú. Konkrétan mindent és mindenkit képes hibáztatni azért, hogy igazát, illetve vélt- vagy valós tudását igazolni tudja, történelmi vereség után sem tett másképp, hiába volt előzetesen tisztában azzal, hogy milyen körülmények között kell játszaniuk.

"Egyrészt esélyt adtam azoknak a játékosoknak, akiknek eddig nem sok lehetőségük volt szerepelni, másrészt figyelembe véve, hogy hány meccset kell játszanunk, pihentetni szerettem volna azokat, akik eddig szinte minden mérkőzésen pályára léptek.

jelentette ki a találkozót követően a portugál tréner, aki pályafutása 1008. mérkőzésén először volt szemtanúja, hogy tanítványai hat gólt kaptak.

Azonban Mourinho nem először szenvedett el kínos és fájó vereséget éppen aktuális csapatával, ezért összegyűjtöttük a 10 legnagyobb gólkülönbségű vereségeit.

José Mourinho a tíz legnagyobb vereségéből hármat is a Chelsea edzőjeként szenvedett el Forrás: DPPI via AFP/Jed Leicester

10. Aston Villa - Chelsea 2-0 (2007)

José Mourinho 2004-ben robbant be az európai labdarúgás elitjébe, miután a sztárcsapatokhoz képest egy viszonylag kisebb klubbal tett csodát a Bajnokok Ligájában. A portugál edző a 2003/2004-es szezonban a Porto BL-menetelése során többek között a Manchester Unitedet is kiejtette, majd a döntőben az AS Monacót verte viszonylag simán, 3-0-ra, ezzel pedig egyértelmű jelzést adott arról, hogy helyet követel magának az európai futball topedzői között. Még abban az évben lecsapott rá az akkor újgazdag klubnak számító Chelsea, amelynél meglehetősen sikeres időszakot töltött, bár a londoni csapat edzőjeként is kapott pár kijózanító pofont.

A 2007/2008-as szezont remekül kezdte a Chelsea, amely Az első fordulóban a Birmingham City 3-2-es legyőzésével megdöntötte a Bob Paisley féle Liverpool legtöbb veretlenül lejátszott hazai mérkőzésének rekordját. Ráadásul idegenben sem ment rosszul a londoni együttesnek, ugyanis 18 mérkőzés óta veretlen volt.

Az Aston Villa szakította meg a Chelsea hosszú veretlenségi sorozatát 2007-ben Forrás: AFP/Andrew Yates

Aztán 2007 szeptemberében az Aston Villa otthonában ez a sorozat megszakadt, ráadásul úgy hogy még gólt sem tudott lőni a Didier Drogba, Andrij Sevcsenko, Frank Lampard, Michael Ballack és Nicolas Anelka fémjelezte csapat. A Chelsea aztán hazai pályán sem tudta legyőzni az Aston Villát a bajnokságban, 4-4-es döntetlennel zárult az a meccs, de akkorra már nem Mourinho irányította a londoniakat, ugyanis a szeptemberben elszenvedett kínos vereség után nem sokkal kirúgta a Chelsea.

9. Atalanta - Inter 3-1 (2009)

Mourinho 2008-ban ült le az Inter kispadjára és sikeresen mutatkozott be az olasz bajnokságban.

Az Inter egészen január közepéig egyetlen vereséggel állt a tabella élén, majd az Atalanta otthonában elszenvedte a szezon legmeglepőbb és legnagyobb gólkülönbségű vereségét.

Az Inter toronymagas esélye volt a találkozónak, hiszen akkoriban az Atalanta még messze nem volt Bajnokok Ligája szintű csapat, ráadásul Mourinhóék 13 meccs óta veretlenek voltak. Ehhez képest a rendkívül motiváltan futballozó bergamói együttes valósággal sokkolta az Intert, amely a szünetre már háromgólos hátrányban volt.

Mourinho karrierje kínosan hosszú lejtmenetet vett Forrás: AFP/Emilio Andreoli

Mourinhónak nem igazán sikerült felráznia csapatát, ugyanis a második félidőre sem változott a játék képe. Zlatan Ibrahimovic mintha a pályán sem lett volna, Adriano és Figo becserélése pedig nem hozta meg várt fordulatot. Ugyan Ibrahimovic a hajrában szépített, de ez semmire sem volt elég, így végül magyarázkodnia kellett a portugál mesternek.

– mondta dühösen a meccs után Mourinho.

8. Catania - Inter 3-1 (2010)

Mourinho a 2009/2010-es szezonban történelmet írt az Internazionaléval. A milánói együttes az első olasz csapat lett, amely triplázni tudott, azaz megnyerte egy szezonon belül a hazai bajnokságot és kupát, valamint a Bajnokok Ligáját. A szezon végére kissé elkényelmesedett az Inter, bár még így is csak négyszer kapott ki mindössze az olasz bajnokságban. Ezek közül viszont a legmeglepőbb alighanem az volt, amikor 2010 márciusában 3-1-es vereséget szenvedett Szicíliában a Catania vendégeként. Pedig a meccs képe alapján nem tűnt úgy, hogy Mourinhónak izgulni kellene majd az eredmény miatt, hiszen az akkori szezon legjobb góllövője, Diego Milito révén még vezetett az Inter, aztán az utolsó negyedórára teljesen szétesett a csapat és három gólt kapott.

A portugál edző nem tudott érdemben belenyúlni a meccsbe, így tehetetlenül nézte végig csapata csalódást keltő teljesítményét.

A váratlan eredmény újra szorossá tette a bajnokságot, de végül az Inter két ponttal a Roma előtt végzett a bajnokságban.

Bár az Internél sikeres időszakot töltött, meglepő vereségekből itt sem volt hiány Forrás: AFP/Damien Meyer

7. Tottenham – Chelsea 5-3 (2015)

A 2015-ös naptári év kimondottan rosszul indult Mourinho számára, ugyanis az új év első napján öt gólt kapott a Tottenham otthonában a Chelsea. Diego Costa révén ugyan a vendégek szereztek vezetést, a Spurs azonban már a félidőre kétgólos előnyt harcolt ki, amit végig meg is tudott tartani. A „Special One" (A Különleges) becenevű trénernek ez volt a 715. meccse, és csupán a második amelyen öt gólt kapott a csapata.

Mourinhónak természetesen erre a vereségre is volt indoka, ezúttal nem a labdaszedő fiút vagy a saját játékosait hibáztatta, hanem a játékvezetőt, amiért 1-0-s vezetésnél nem ítélt meg egy büntetőt csapatának.

Az eredmény igencsak meglepőnek számított, mivel a Tottenham öt év után tudta újra megverni a Chelsea-t. A vereséggel az akkori listavezető kékeket pontszámban beért a Manchester City, de a bajnokságot végül a londoniak nyerték. Azonban hiába a bajnoki cím, az év végén a sztáredzőt másodszor is kirúgták a Chelsea-től. Így amilyen rosszul kezdődött Mourinhónak a 2015-ös év, olyan rosszul is végződött.

6. Borussia Dortmund - Real Madrid 4-1 (2013)

Talán nem túlzás azt állítani, hogy mindenki azt várta, hogy a Bajnokok Ligája 2012/2013-as szezonjának döntőjében majd el Clásicót rendeznek. Ehhez az elődöntőben a Barcelonának a Bayern Münchent, míg a Real Madridnak a Borussia Dortmundot kellett volna kiejtenie. Végül a házidöntő összejött, de német csapat találkozott a fináléban. A két spanyol sztárklub egyaránt négy gólt kapott az elődöntő első mérkőzésén, ami a Bajnokok Ligája történetében először fordult elő. Ugyan a szünetben még 1-1-es döntetlenre állt a Real Dortmundban, ami a madridiaknak kedvezett az akkoriban még érvényes idegenbeli gólok miatt. Viszont a második dortmundi gól után a vendégek teljesen leblokkoltak, José Mourinho cseréi sem tudtak lendíteni a csapat játékán, miközben a hazaiak minden egyes védelmi hibát könyörtelenül kihasználtak. A sárga-fekete mezesek mind a négy gólját Robert Lewandowski lőtte.

Lewandowski egymaga elintézte a Real Madridot Forrás: AFP/Javier Soriano

Mourinho pedig edzői pályafutása legnagyobb vereségét szenvedte el a legrangosabb európai kupasorozatban. A dortmundi pofon egyébként azon kevés meccsek egyike, amikor legalább négy gólt kapott csapatával.

Bár a visszavágón kis híján összejött a csoda a Real Madrid számára, a 2-0-s hazai siker összességében nem volt elég a döntőbe jutáshoz.

– mondta Mourinho a Dormund elleni BL-elődöntő első mérkőzése után.

5. Middlesbrough - Chelsea 3-0 (2006)

Mourinho a Chelsea-nél töltött első időszakának legnagyobb vereségét 2006 februárjában szenvedte el, amikor a Riverside Stadionban óriási meglepetésre 3-0-ra kiütötte a Chelsea-t a bennmaradásért küzdő Middlesbrough. Az angol bajnokságot vezető londoni együttes így három hónap után kapott ki újra, ráadásul nagyon simán.

Ez a kudarc tipikus példája volt annak, ha Mourinho csapata hátrányba kerül, akkor szinte borítékolható a vereség.

Fabio Rochemback mindössze 78 másodperc elteltével szerezte meg a vezetést a hazaiaknak, majd Stewart Downing és Yakubu is betalált. Mourinho kontratámadásokra épülő taktikája ismét kudarcot vallott, ettől függetlenül két év alatt ez csupán a harmadik veresége volt a Chelsea edzőjeként.

Mourinho által irányított csapatot a Middlesbrough vert meg először három góllal Forrás: AFP/Martyn Harrison

– nyilatkozta a BBC-nek a meccs után Mourinho.

4. Dinamo Zagreb - Tottenham 3-0 (2021)

A Tottenham 2019 novemberében nevezte ki vezetőedzőnek a portugál trénert. Bár a bajnokságnak volt olyan periódusa, amikor a londoni csapat vezette a Premier League-et, a portugál edzőt mindössze 18 hónap után kirúgta a klub. Ehhez nagyban hozzájárult, hogy a Spurs hatalmas meglepetésre kiesett az Európa Liga nyolcaddöntőjében a Dinamo Zagrab ellen. A Tottenham úgy utazhatott 2021 márciusában a visszavágóra, hogy az első meccsen hazai pályán 2-0-ra nyert. A magabiztosnak tűnő előny azonban nem volt elegendő, ugyanis a horvát csapat Mislav Orsic három góljának köszönhetően legyőzte és kiejtette a favoritnak számító angol sztárcsapatot. A mérkőzés után Mourinho a rá jellemző módon keményen kritizálta csapatát.

A portugál edző rendszeresen másokra mutogat egy-egy meglepő vereség után Forrás: AFP/Damir Sencar

"A Dinamo mindent a pályán hagyott. Verejtéket, energiát, vért. V

nyilatkozta Mourinho a BT Sportnak.

3. Chelsea - Manchester United 4-0 (2016)

Mourinho immáron a Manchester United edzőjeként tért vissza korábbi sikereinek helyszínére, a Stamford Bridge-re, azonban a dolgok finoman szólva sem a tervei szerint alakultak. A Chelsea 30 másodperc alatt megszerezte a vezetést Pedro révén, Mourinho pedig ismét a szokásosnak mondható helyzettel találta szemben magát, amikor is csapata korán hátrányba került.

A portugál edző ezúttal sem tudott belenyúlni a meccsbe, és végül nagyon sima vereség lett a vége.

A mérkőzésen a Chelsea szurkolói a „már nem vagy különleges" rigmusokat kántáltak, és alighanem nekik lett igazuk. A United ugyanis öt év után szenvedett ismét olyan súlyos vereséget a Premier League-ben, amin legalább négy gólt kapott.

José Mourinho a Manchester Unitednál is megbukott Forrás: DPPI via AFP/Jed Leicester

2. Barcelona - Real Madrid 5-0 (2010)

Sokáig Mourinho pályafutásának legmegalázóbb vereségének számított, amikor a Real Madrid edzőjeként kapott egy ötöst az övi rivális Barcelonától. A Real ugyan jó formában volt, és úgy utazhatott a Camp Nou-ba, hogy hét meccs óta nem talált legyőzőre a La Ligában. Ugyan Ramos kiállítása miatt emberhátrányban fejezte be a meccset a Real, de megmutatkozott egyfajta szintkülönbség a két sztárcsapat között, ugyanis a Barcelona könnyed játékkal ütötte ki Mourinho együttesét. Az eredmény már önmagában is kínosnak nevezhető, hát még ha azt nézzük, hogy a katalán csapat utoljára 1994-ben tudott hazai pályán ilyen nagy arányú győzelmet aratni.

A portugál edző meglehetősen támadószellemben küldte csapatát pályára, de ez megbosszulta magát.

A kudarc pedig nagy hatással volt Mourinho edzői pályafutására, mivel innentől kezdve sokkal inkább a védekezésre összepontosított a csapatainál.

José Mourinho és Pep Guardiola nagy csatákat vívtak egymással korábban Forrás: Notimex via AFP/Albert Salame

1. Bodö/Glimt –AS Roma 6-1 (2021)

És végül elérkeztünk Mourinho pályafutásának legsúlyosabb vereségéhez, amikor is idén októberben a norvég Bodö/Glimt 6–1-re kiütötte a Romát az Európa Konferencia-liga csoportkörének harmadik fordulójában. Mourinho kétgólos hátrányban hármat is cserélt a félidőben, a folytatás mégis felért egy rémálommal a rómaiak számára, akik további négy gólt kaptak. Az 58 éves szakember 1008. tétmérkőzésen fordult elő először, hogy az általa irányított együttes hat gólt kapjon.

A szebb napokat is megélt Mourinho edzői pályafutása legnagyobb pofonját kapta Forrás: Twitter

Nos, ha szemügyre vesszük a listán szereplő mérkőzéseket, látható, hogy a legsúlyosabb vereségek zöme az elmúlt öt évben történt, ami arra enged következtetni, hogy Mourinho neve már nem igazán jelent garanciát a sikerre. Taktikailag képtelen megújulni, és ezt főként a kisebb csapatok rendre ki is használják. Pár éve még a világ legjobb edzőjének számított, eredményei és nyilatkozatai miatt viszont ma már az egész világ rajta nevet. Sokszor kritizálta már éppen aktuális csapatának hozzáállását, de ha valóban jó edző lenne, akkor képes lenne motiválni a játékosait, és alighanem ritkábban futna bele történelmi vereségekbe.