Vágólapra másolva!
A Ferencváros labdarúgócsapata csütörtökön 3-1-re kikapott a Groupama Arénában a spanyol élvonalban szereplő Real Betis ellen az Európa-liga csoportküzdelmeinek második fordulójában. A Betis tudott vezetést szerezni Nabil Fekir révén a 17. percben, de még az első félidő végén, a 44. percben jött a válasz az FTC-től Myrto Uzuni révén. A második félidőt a Fradi kezdte jobban, de Henry Wingo öngóljával ás Cristian Tello 95. percben szerzett találatával végül a Betis elvitte a három pontot az Üllői útról. 

A Ferencváros az első hazai El-sikerére hajtott a Real Betis ellen, ugyanis a zöld-fehérek korábban több alkalommal is értek el bravúros eredményeket a nemzetközi kupaporondon - 2019-ben 1-0-s siker a CSZKA Moszkva otthonában, 2004-ben pedig 1-0-s diadal a Hearts vendégeként -,

a csoportkörben aratott hazai győzelem azonban váratott magára.

A Ferencváros a Bayer Leverkusen otthonában kezdte a sorozat mostani kiírását és

bár Ryan Mmaee góljával vezetett, végül 2-1-re kikapott a Bundesligában jelenleg második német együttestől.

A Real Betis is az első fordulóban kétgólos hátrányból fordítva 4-3-ra verte otthon a Celtic Glasgow-t.

A Bayer Leverkusen ellen közel járt a bravúrhoz a Fradi Forrás: MTI/EPA/Friedemann Vogel

A két csapat először találkozott egymással a nemzetközi kupaporondon,

a Ferencváros a mostanit megelőzően nyolc mérkőzést vívott spanyol csapattal, ezek közül egyet nyert meg, 1982-ben az UEFA Kupa első fordulójában 2-1-re verte az Athletic Bilbaót. Ezt leszámítva négy döntetlen és három vereség a zöld-fehérek mérlege, ugyanakkor Budapesten csak a Barcelona tudott nyerni, mégpedig tavaly, Bajnokok Ligája-csoportmérkőzésen.

A mérkőzés előtt lehetett érezni, hogy bizony nem szokványos összecsapásra készül a Fradi, a stadion környéki utcákon hatalmas volt a tömeg, a parkolásra esély sem volt a környéken.

A hangulat kiváló volt, a drukkerek a találkozót megelőzően is fantasztikus atmoszférát teremtettek. Még PSV Eindhoven-drukkerek is voltak a stadion környékén.

A találkozó előtt a Fradi-tábor elénekelte a himnuszt, majd valami hihetetlenül fantasztikus atmoszférában elkezdődött az összecsapás, amelyet élőben tekintett meg a magyar válogatott szövetségi kapitánya, Marco Rossi is.

A Fradi és a Betis játékosai a meccs előtt Fotó: Szabó Gábor - Origo

Az első percek tapogatózással teltek, egyik csapat sem mert felesleges kockázatba belemenni, így komolyabb helyzet sem alakult ki egyik oldalon sem.

A Fradi egyáltalán nem volt megilletődött, bátran hozta ki a labdát a saját térfeléről is, nem rugdosta előre feleslegesen.

Az első percek is kiválüó iramot hoztak Fotó: Szabó Gábor - Origo

Az első kapura lövésre a 10. percig kellett várni, de Myrto Uzuni próbálkozása 19 méterről jócskán kapu fölé ment, majd nem sokkal később az albán bal oldali beadása után Germán Pezzella tudott középen felszabadítani. A 14. percben Dibusz Dénes és Samy Mmaee hozott össze egy szögletet, szerencsére nem lett belőle végül semmi.

A 17. percben a semmiből vezetést szerzett a Betis: Rodri jobb oldali beadása után Nabil Fekir elé került a labda, aki hat méterről, jobbról talált Dibusz kapujába.

Nabil Fekir góljával szerzett vezetést a Betis Fotó: Szabó Gábor - Origo

A kapott gólt követően a Fradi vette át az irányítást, de Vécsei lövése az előtte keresztbe elfutó Rodrit találta el, így nem jött össze az egyenlítés. A 22. percben Joaquín is villant, de a lövését Civic blokkolta, majd Rodri jócskán a jobb alsó mellé lőtt 15 méterről.

A 26. percben Aissa Laidouni indult meg szépen a labdával, majd lőtt 20 méterről, de nem talélt kaput. Az első fél órát követően vezetett egy góllal a Betis, de a Fradi teljesen egyenrangú ellenfele volt a spanyol sztárcsapatnak, a labdabirtoklást illetően is csak minimális előnyben volt a vengég együttes (41-59 százalék).

A 32. percben egyenlíthetett volna a Fradi, de a jobb oldlai szöglet után hiába fejelt tíz méterről Samy Mmaee, Rui Silva hárítani tudott,

majd Uzuni szolgálta ki Zachariassen balról, aki közleről méterrekkel mellé lőtt, de lesen is állt, így nem lett volna érvényes a találat.

A Fradi hatalmasat harcolt Fotó: Szabó Gábor - Origo

A 35. percben megduplázhatta volna a Betis az előnyét, de

Joaquín bal oldali szöglete után Andrés Guardado hiába fejelt hat méterről, Dibusz Dénes földöntúli bravúrral védett.

A linkre kattintva tudja megtekinteni Dibusz bravúrját.

A 43. percben még nagy Fradi-helyzet maradt ki, amikor Civic bal oldali beadását Ryan Mmaee öt méterről három méterrel a bal alsó mellé fejelte,

ám a 44. percben végre összejött az egyenlítés: Rodri volt figyelmetlen, Myrto Uzuni tudta szerelni, majd 20 méterről a bal alsóba tekert.

Uzuni góljával egyenlített a Fradi Fotó: Szabó Gábor - Origo

Újabb gól már nem esett az első félidőben, így 1-1-s döntetlennel mentek a csapatok a szünetre.

A második félidő Fradi-helyzettel indult, de a 49. percben Uzuni a bal felső mellé lőtt 18 méterről, majd Ryan Mmaee cselezte el magát a jobb szélen.

A magyar csapat a folytatásban is nagyon harciasan, és ami ennél is fontosabb, kiválóan játszott.

Nagy volt a csata a pályán Fotó: Szabó Gábor - Origo

Az 57. percben bal oldali beadást követően Marc Bartra fejelt kilenc méterről nem sokkal kapu mellé, a Betis is jelzte, hogy a pályán van.

Ezt követően mindkét oldalon jöttek a cserék,

a Betisbe többrk között beállt Willian José, míg a Ferencvárosba Tokmac Nguen.

A 64. percben egy kipattanó labdát Henry Wingo lőtt kapur 21 méterről, de jócskán kapu mellé szállt a labda. Mindenesetre ezek a Fradi percei voltak, ekkor a Betis erejéből csak a védekezésre futotta. A 68. percben Guido Rodriguez lövése jelezte, hogy a spanyol csapat sem adta fel a győzelem lehetőségét, de a próbálkozás nem talált kaput.

A meccs utolsó 20 percéhez érkezve még mindig 1-1-s döntetlent mutatott az eredményjelző.

A Fradi nem tudott pontot szereznia Betis ellen Fotó: Szabó Gábor - Origo

A 75. percben egy kapu előtti kavarodás után szerezhetett volna újabb gólt a Fradi, de a végül a Betis védője ki tudta kanalazni a labdát az ötösön. A másik oldalon a Betis viszont kihasználta a lehetőségét, igaz, ehhez a szerencse is kellett:

Fekir szöglete után Pezzella robbant be, Wingo is beleért a labdába, amely a védő kezéről került a kapuba.

A Betis okosan ölte az időt a hátralévő időben, a Fradi nem tudott a rendes játékidőben újabb nagy lehetőséget kialakítani. Ahogy a hosszabbítás percei sem hozak újabb Fradi-gólt - pedig még Dibusz is előre ment egy szögletnél - , viszont

egy kontrából a Betis még növelte az előnyét: Cristian Tello iramodott meg, majd 15 méterről lőtt a kapu bal oldalába.

Így két meccs után is pont nélkül áll a Ferencváros, amely továbbra sem tudta megszerezni ez első hazai El-sikert a csoportkörben.

Európa-liga, csoportkör, 2. forduló:
G csoport:
FERENCVÁROSI TC-Real Betis (spanyol) 1-3 (1-1)
Gólszerzők: Uzuni (44.), ill., Fekir (17.), Wingo (76., öngól), C. Tello (95.)
Sárga lapok: Laidouni (87.), illetve Akouokou (41.), Montoya (59.), Rodri (79.)
Groupama Aréna, Budapest
Játékvezető: Roi Reinshreiber (izraeli)

FTC: Dibusz – Wingo, Botka (Zubkov, 81.), Blazic, S. Mmaee, Civic – Vécsei, Laidouni, Zachariassen (Tokmac, 61.) – R. Mmaee, Uzuni
Vezetőedző: Peter Stöger

Real Betis: Rui Silva – Montoya, Pezzella, Bartra, Álex Moreno – Akouokou (Rodríguez, 57.), Guardado – Rodri (Roberto González, 81.), Fekir, Joaquín (Tello, 57.) – Borja Iglesias (Willian José, 57.)
Vezetőedző: Manuel Pellegrini

A csoport másik meccsén:
Celtic (skót)-Bayer Leverkusen (német) 0-4

Tabella

Helyezés Csapat LM GY V D Gól GK Pont Forma
1.
Slavia Praha 6 5 1 0 17-4 13 15
GY
V
GY
GY
GY
2.
AS Roma 6 4 1 1 12-4 8 13
GY
GY
V
D
GY
3.
Servette 6 1 3 2 4-13 -9 5
V
D
GY
D
V
4.
FC Sheriff 6 0 5 1 5-17 -12 1
V
D
V
V
V