Vágólapra másolva!
Vugar Huszejnzade világhírű lett, köszönhetően egy félrefordított cikknek. Az újságok ugyanis világszerte átvették a hírt, hogy az azerbajdzsáni FC Baku azért nevezte ki edzőjének a mindössze 21 éves fiatalembert, mert nagyon jó eredményeket ért el a számítógépes menedzserjátékokban. A svéd menedzser élvezte a róla szóló, csak félig-meddig igaz hírek olvasását, mert közben igazi sztárnak érezte magát, Király Gábort pedig nagyszerűen tudta hasznosítani a virtuális világban.

Valójában csak annyi történt, hogy a futballkedvelő svéd az azeri klub menedzsere - és nem edzője - lett, a Bakunál pedig csak a médiában megjelentek után értesültek arról, hogy tíz éve éjt nappallá téve gyakorol az egyik focimenedzseres játékprogrammal - ismerte el az [origo] telefonos megkeresésére Vugar Huszejnzade.

Azt mondja, nagyot dobbant a szíve, amikor meglátta a róla szóló cikkeket. "Olyan volt, mintha tényleg sztár lennék. Az elmúlt három napban körülbelül 15 interjúfelkérést kaptam, kerestek Svédországon kívül Dániából, Németországból, Azerbajdzsánból, Ukrajnából, Oroszországból, de még Brazíliából is. Mosolyogtam, de azért így is nagy dolognak tartom, amit elértem."

Menedzser, de nem úgy

A gikszert egy félreértés okozta. "Interjút adtam egy svéd lapnak, amelyet a külföldi weboldalak félrefordítottak. Az igaz, hogy imádom a futballt, és olyan számítógépes játékokkal játszottam, amelyekben teljhatalmú menedzser lehetek, mint az Angliában jellemző. Azerbajdzsánban viszont nem lettem tréner, csak a csapat ügyeit intéző menedzser" - sóhajtott egy nagyot.

Vélhetően az Aftonbladetben megjelent sztori címe - A videojátékból valóság lett a svéd fiatal számára - téveszthette meg azokat az újságokat, amelyek azt írták, hogy a számítógépen elért kiváló eredményei miatt szerződtették az azeri focicsapatnál. A szövegben ugyanis már nincsen szó arról, hogy a bakuiakat a virtuális menedzseri képességei győzték volna meg.

Forrás: Vugar Husenzade
Munka a klubházban

A 21 éves férfi Bakuban született, majd a középiskolai tanulmányait Svédországban végezte, a Sports Business Nordic cégnél kapcsolattartóként dolgozott, 2010 és 2012 között a bostoni egyetemen végzett üzleti tanulmányokat. Aztán egyszer egy litvániai hotelben összefutott a Baku alelnökével, akinek annyira szimpatikus volt a fiatalember, hogy magával vitte a focicsapathoz, és asszisztensi állást ajánlott neki. Minden jól működött, és amikor a sportigazgatót menesztették, feltették a kérdést neki: kész lenne-e arra, hogy menedzserként dolgozzon a klubnál?

Tényleg megelőzte Papint?

"Sokként ért a felkérés, de természetesen igent mondtam" - mondja Huszejnzade, akiről a legtöbb újság azt írta, hogy a francia legenda Jean-Pierre Papin elől happolta el az állást. "Furán volt azt olvasni, hogy legyőztem Papint, hogy jönnék én ehhez? Neki neve van a labdarúgásban, és nálam jobban tudja, hogy mi fán terem a futball."

Mint mondja, az aranylabdás Papin tényleg a Bakué lehet hamarosan, de magasabb posztot kapna, mint ő. Huszejnzade feladata a játékosok adásvételének ügyintézése és az első csapat egyéb adminisztrációs feladatainak a végrehajtása.

Forrás: Vugar Husenzade
A 21 éves menedzser és az aranylabdás Papin

Nem tagadja, sokat köszönhet a menedzserjátékoknak. "2002 óta játszom menedzserprogramokkal, és sokat segítettek, a futballt jobban megértettem, ezen kívül nagyon sok és pontos információ van bennük. Igaz, ezzel együtt is távol vannak a valóságtól" - mondja a menedzser. "A főnököm viszont semmit nem tudott erről a hobbimról, csak azután, hogy a sajtóban megjelentek a kinevezésemről a cikkek."

Idén január óta tanácsadóként már a Bakunál dolgozott, szerepe volt többek között abban is, hogy az azeri klub közeli kapcsolatba kerüljön az Atlético Madriddal és több francia csapattal is.

Király és Ibra nagy király volt a játékban

A játékban azt kedvelte a leginkább, amikor egy-egy kiscsapatot felkarolva egyre magasabb szintre jutott, de nagyon szeretette a kedvenc csapatát, a Juventust is irányítani. Magyar játékosokkal is találkozott. "Több magyart is szerződtettem, de nem emlékszem sajnos a nevükre, egyedül a mindig hosszú nadrágot viselő kapusra, Király Gáborra. Ő nagyon bevált. De egyébként mindig találok magyar tehetségeket."

Forrás: Vugar Husenzade
Olivier Dacourt (balra) is Bakuban vállalhat munkát

A legérdekesebb azt megfigyelni, hogy mi történik azokkal a futballistákkal, akikből a programban világsztár lesz. A játék egyik korábbi verziójában a Malmőből leigazolta a jelenlegi első számú svéd nemzeti hős Zlatan Ibrahimovicot, aki aztán mind a programban, mind a valóságban sztár lett, de ilyen olcsón megszerezhető tehetség volt Edin Dzeko is.

A játékban a 4-4-2-es hadrendet preferáló menedzser szeretné, ha a Baku is áttérne erre a klasszikus formációra. Ez hamarosan meg is történhet. "Vannak kiszemeltjeink, januárban érkezhet majd egy-két csatár, és akkor mi is 4-4-2-es felállásban szerepelhetünk majd, de most csak egy támadónk van. A célunk minimum az Európa Liga, én pedig közben arról álmodozom, hogy folyamatosan fejlődve egyszer tényleg a Juventusnál dolgozom majd. De azért itt is nagy a kihívás, a csapatunk költségvetése évi 20 millió euró, több százan dolgoznak a klubnál, és nagyon sok játékosunk is van. Az FC Baku is nagy és jó csapat."