Vágólapra másolva!
Az angol Premier League főigazgatója szerint nem reális Michel Platininek, az Európai Labdarúgó Szövetség (UEFA) elnökének az az elképzelése, hogy a kontinens klubjait pénzügyi tisztességre kényszerítse egy olyan szabályozás bevezetésével, melynek nyomán pár éven belül kizárólag kiegyensúlyozott költségvetésű egyesületek szerepelhetnek a nemzetközi kupákban.

"A pénzügyi fair play elvárásához azonos szintre kellene hozni az adókulcsokat, illetve az állami támogatásokat a stadionokat illetően, amit én nem tartok reálisan kivitelezhetőnek" - jelentette ki Richard Scudamore kedden a Talksport rádióban. "Migrációs szabályokra is szükség lenne, hogy tudjuk, melyik játékost melyik országban fogadják be" - tette hozzá.

Az UEFA végrehajtó bizottsága a múlt hét elején egyhangúlag elfogadta az alapelvet, amelynek alkalmazásával azt igyekszik majd elérni, hogy a jövőben kizárólag kiegyensúlyozott költségvetésű klubok szerepelhessenek a nemzetközi kupákban. Az elképzelés szerint az az együttes, amely indulni szeretne valamelyik sorozatban, csak annyit költhet, amennyit megtermel. Platini szerint nem járható út, hogy klubok jövőbeni sikerek reményében eladósodnak, és még meg sem szerzett jövedelmekből igyekeznek fenntartani magukat.

Scudamore azt is irreálisnak és kivitelezhetetlennek nevezte, hogy kizárják a túlköltekező klubokat a nemzetközi kupákból. Ezzel együtt a Premier League saját hatáskörben úgy döntött, hogy ellenőrzésnek veti alá a klubjait, s azt, amelyik nem tud eleget tenni kötelezettségeinek, esetleg kizárja az átigazolásokból.

Kontinentális szinten az elképzelések szerint az UEFA a 2012/2013-as idényben szándékozik behatóan megvizsgálni a megelőző két szezon számláit, s egy független testület azt követően élne a szankcionálás lehetőségével. A skála a bírság kiszabásától a kizárásig terjedne.