Vágólapra másolva!
A hét végén befejeződtek a csoportküzdelmek az U21-es labdarúgó Európa-bajnokságon, és a B csoportból Anglia, illetve Szerbia jutott tovább - a két válogatott azonban botrányos mérkőzést játszott egymással vasárnap. A szerbek a második angol gól körülményein háborodtak fel, a britek viszont arra panaszkodtak, hogy ellenfelük játékosai rasszista megjegyzésekkel provokálták a színes bőrű angol labdarúgókat, és szurkolóik is hasonlóan viselkedtek.

A hollandiai Nijmegenben lejátszott összecsapásnak tulajdonképpen csak az angolok számára volt tétje, hiszen a szerb együttes előzőleg Csehországot és Olaszországot is legyőzte, így már a legjobb négy között érezhette magát, míg a háromoroszlánosoknak mindenképpen nyerniük kellett, ha biztosan meg akarták előzni a taljánokat.

Az olaszok persze rögtön az feltételezték, hogy a már páholyban lévő csapat nem küzd majd teljes erőbedobással (hiába, mindenki saját magából indul ki), de a szerbek fogadkoztak, hogy nem lazsálják el a találkozót, már csak a presztízs miatt sem.

Utóbbi végül igaznak is bizonyult, hiszen a találkozó nagy küzdelmet hozott: az angolok hamar vezetést szereztek Leroy Lita közeli fejesével, de ezt követően mindkét fél előtt adódtak helyzetek. A szerbek két alkalommal is tizenegyest reklamáltak, talán jogosan is, de a játékvezető mindkétszer továbbot intett, az igazi botrány (legalábbis a pályán) azonban a második angol gólnál tört ki.

Akkor ugyanis a Blackburn Rovers csatára, Matt Derbyshire csak azért nem volt lesen Kieron Richardson átadásánál, mert a szerbek védője, Slobodan Rankovic sérülten feküdt a tizenhatoson belül. Derbyshire azonban nem zavartatta magát (pedig jól láthatta, hogy mi a helyzet, hiszen a bekk pár méterre tőle hevert), hanem levette a labdát, majd kilőtte a hosszú sarkot.

Forrás: EPA

Drincic és Richardson kakaskodik a második angol gólt követően

A játékvezető megadta a gólt, mire a szerb focisták nekirontottak a bírónak, illetve Derbyshire-nek, akit persze csapattársai megpróbáltak megvédeni - a tömegjelenet végül kiállítás nélkül ért véget, de érezni lehetett, hogy a hátralévő percek nem fognak nyugodtan eltelni. A szerbek az utolsó negyedórában gőzerővel rohamoztak, rúgtak egy kapufát, egyszer pedig az angol védők a gólvonalról vágták ki a labdát - ráadásul a háromoroszlánosok focistája, Tom Huddlestone piros lapot kapott, mivel az egyik szögletnél megsértette a játékvezetőt. Az eredmény mindenesetre nem változott, de az indulatok a lefújás után sem csillapodtak.

Mint utólag kiderült, a szlávok is tettek arról, hogy feszült legyen a hangulat a felek között, hiszen az angol szövetség hivatalos tiltakozást nyújtott be az UEFA-nal, mivel állítólag a mérkőzés közben a szerb labdarúgók rasszista megjegyzésekkel provokálták a színes bőrű angol focistákat. Az Arsenal FC jobbhátvédjének, Justin Hoyte-nak a lefújást követően szólt be az öltözőfolyóson az egyik szerb játékos.

Arról nem is beszélve, hogy a találkozón meglepően szép számban jelen levő kelet-európai drukkerek az első félidőben végig "huhogtak" a Manchester City jobbhátvédje, Nedum Onuoha labdaérintéseinél. A hangosbemondó félóra elteltével figyelmeztette a szurkolókat: fejezzék be ezt a viselkedést. "Nem fogjuk tolerálni a rasszista kórust, kérjük, fejezzék be, vagy hagyják el a stadiont" - szólt a hangszórókból, kevés eredménnyel.

Az UEFA mindenesetre máris bejelentette, hogy mind a szerb drukkerek, mind a szerb focisták ügyében vizsgálatot indít. "Az eljárás során meghallgatjuk a Szerb Labdarúgó Szövetséget egyrészt a szurkolók, másrészt pedig a labdarúgók viselkedése kapcsán - utóbbiak a gólt követően és a lefújás után is kérdőre vonhatóan viselkedtek".

A torna folytatását illetően ez azonban semmi következménnyel nem jár, elvégre az UEFA fegyelmi bizottsága legközelebb július 12-én ül össze. Ez azt jelenti, hogy az U21-es Eb elődöntőjében Anglia a házigazda hollandokkal, Szerbia pedig Belgiummal csap össze - és ha mindketten nyernek, akkor a döntőben megint találkozhatnak.