Vágólapra másolva!
A jövő heti ciprusi tornára kedden kijelölte 29 fős keretét Lothar Matthäus, a magyar labdarúgó-válogatott kapitánya. A német szakember jelezte: azért ilyen bő a keret, mert a külföldön szereplők csak az első, úgynevezett FIFA-napon, az Örményország elleni mérkőzésen lépnek pályára, ezt követően vissza kell térniük klubcsapatukhoz. Matthäus kijelentette: csodát nem vár, azonban a válogatott mindenképpen azzal a céllal indul útnak, hogy megnyerje a ciprusi tornát.

A kapitány - miután bemutatták a szövetség új sajtófőnökét, Ganczer Gábort - bevezetőjében örömének adott hangot, miszerint az MLSZ-ben egyre professzionálisabb dolgok történnek. Matthäus hozzátette: a sajtóval és a szurkolókkal is - továbbra is - jó kapcsolatot szeretne ápolni.

A 150-szeres német válogatott ezt követően kihirdette a Ciprusra utazó 29 fős keretét, s megfogalmazta ciprusi várakozásait. "Nem várok csodát, mégis azzal a céllal utazunk Ciprusra, hogy megnyerjük a tornát. Tudjuk jól, ez nem lesz könnyű feladat, ettől függetlenül minden mérkőzésen győzelmi szándékkal lépünk pályára, legyen bármelyik válogatott az ellenfelünk. Igyekeztünk a legjobb játékosokat beválogatni, ám néhányan sérültek, mint például a holland Bredában szereplő Pető Tamás, a ferencvárosi Gyepes Gábor, hogy csak kettejüket említsem, azaz a jövőben is be lehet kerülni a keretbe."

"Cipruson egyébként a Bundesligában és a holland bajnokságban szereplő futballisták csak az első, Örményország elleni mérkőzésen lépnek pályára, ezt követően viszont a megállapodás alapján vissza kell térniük klubjaikba. A keret kijelölésénél természetesen maximálisan figyelembe vettük a Debrecen helyzetét, mivel négy nappal a ciprusi tornáról való hazatérése után a magyar futball jelenlegi helyzetében nagyon fontos UEFA-kupa-mérkőzést játszik Bruges-ben" - szögezte le a kapitány.

Mivel Matthäus vasárnap a helyszínen, Berlinben tekintette meg a Hertha-Stuttgart német bajnokit, a két csapat válogatott játékosaival, különösen a néhány hete a válogatottságot - legalábbis az egyik német bulvárlap szerint - másodlagosnak tekintő Dárdai Pállal is elbeszélgetett. "Örömmel tapasztaltam, hogy Szabics Imre, Király Gábor és Dárdai Pál is nagyon várja már a közös munkát, a válogatottban való szereplést. Dárdaival egyébként hosszabban beszélgettem, majd jeleztem neki, hogy a jövőben kevesebbet kell az újságírókkal, jóval többet velem beszélnie, így ugyanis kiküszöbölhetők az esetleges félreértések. Ő fontos játékos a magyar válogatott számára, persze nála - akárcsak a többi futballistánál is - figyelembe veszem a klubok érdekeit, ám ez nem mehet a nemzeti csapat rovására."

Ezek után Magyar Zoltán, a válogatott menedzsere jelezte, hogy a magyar csapat vasárnap este utazik Ciprusra, és először szerdán Örményország ellen lép pályára. A nemzeti tizenegy további idei programjáról pedig Berzi Sándor főtitkár számolt be. Ezek szerint március 31-én Wales együttesét fogadjuk, ám az még nem dőlt el, hogy a Fehér Miklós emlékének adózó 90 percre Budapesten vagy Győrben kerül sor, nagy a valószínűsége azonban az utóbbi helyszínnek. Áprilisban két újabb hazai mérkőzés következik Japán és Szaúd-Arábia ellen, mindkettőt - egyelőre még nem eldöntött - vidéki stadionban rendezik.

Június 6-án Kaiserslauternben rendezik a Németország- Magyarország mérkőzést, amelynek érdekessége, hogy ez lesz Rudi Völler csapatának főpróbája a portugáliai Eb-döntő előtt. Augusztus 18-án Skócia-Magyarország találkozót rendeznek, ezen pedig a két német kapitány, Berti Vogts és Lothar Matthäus randevúja is külön csemegének ígérkezik. Az őszi vb-selejtezők előtt még viszonozzuk Walesnek a márciusi látogatást, vagyis Cardiffban tarthatja Matthäus együttese a főpróbát a horvátországi Eb-selejtező nyitányára.

Az utazók:
kapusok:
Babos Gábor (NAC Breda), Szűcs Lajos (Ferencváros), Végh Zoltán (MTK)
védők:
Böjte Attila (Győr), Dragóner Attila (Ferencváros), Stark Péter (Győr), Juhász Roland, Komlósi Ádám (MTK), Pető Zoltán (Matáv-Sopron)
középpályások:
Molnár Balázs (Zalaegerszeg), Fehér Csaba (NAC Breda), Bodnár László (FC Szaturn), Simek Péter (Újpest), Füzi Ákos (MTK), Lőw Zsolt (Energie Cottbus), Bodor Boldizsár (Germinal Beerschot), Dárdai Pál (Hertha BSC), Lisztes Krisztián (Werder Bremen), Polonkai Attila (Újpest), Lendvai Miklós (Charleroi), Németh Norbert (Győr), Dvéri Zsolt (Videoton)
csatárok:
Gera Zoltán (Ferencváros), Szabics Imre (VfB Stuttgart), Torghelle Sándor (MTK), Kovács Péter (Tromsö), Kenesei Krisztián (Kouan), Tököli Attila (Ferencváros), Kovács Zoltán (Újpest).

Bánki József