A világ leghíresebb sportlapja döbbenetes helyzetbe került

Miami Swim Week 2023 - Sports Illustrated Swimsuit Show - Runway GettyImageRank3 Color Image arts culture and entertainment Horizontal FASHION
MIAMI BEACH, FLORIDA - JULY 07: Models walk the Sports Illustrated Swimsuit Show's runway during the Miami Swim Week at W Hotel Miami Beach on July 07, 2023 in Miami Beach, Florida. Ivan Apfel/Getty Images/AFP (Photo by Ivan Apfel / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / Getty Images via AFP)
Vágólapra másolva!
Az amerikai Sports Illustrated magazin a világ talán leghíresebb sportlapja. Most elképesztő dolgok történnek a szerkesztőségben, mert egyes jelentések szerint a tulajdonos az összes dolgozót kirúgta.

Mindenkit kirúgtak?

A sportmagazin szakszervezeti tanácsa szerint az összes dolgozót kirúgták, ezt a lap tulajdonosa cáfolta, de azt nem tagadta, hogy valóban történtek elbocsájtások.

Katie Austin és Christen Harper a Sports Illustrated fürdőruhás különszámával Forrás: Getty Images via AFP/2023 Getty Images/Alberto Tamargo

Korábban a magazin kiadója, az Authentic Brands Group eladta az újság kiadási jogait az Arena Group nevű cégnek, de az Arena Group nem tudta kifizetni a vásárlás utolsó részletét és ezért megszűnt az összes joga az újság kiadásával kapcsolatban.

Hazudtak, csaltak

Mitch Goldich szerkesztő azt mondta, hogy folytatják a küzdelmet az ikonikus magazin megmentéséért és az alkalmazottakkal szembeni tisztességes bánásmódért. 2023 decemberében az Arena Group kirúgta Ross Levinsohn vezérigazgatót. Kiderült ugyanis, hogy

a vezérigazgató tudott arról, hogy a mesterséges intelligencia segítségével a lapnál nem létező szerzők tűnek fel, akiknek a fényképei sem voltak igaziak. Kiderült az is, hogy a Sports Illustrated több cikket közölt hamis szerzői nevekkel, egy mesterséges intelligencia által létrehozott oldalról. Később a lap törölte ezeket a cikkeket.

Az AI káros hatása

A Sports Illustratednél történt botrány nem egyedi. A média világában egyre nagyobb aggodalomra ad okot, hogy a mesterséges intelligencia olcsón helyettesítheti az újságírókat, és félretájékoztathatja az olvasókat. Európában az egyik legnagyobb botrány akkor robbant ki, amikor egy német újság a mesterséges intelligencia segítségével kreált egy "interjút" a súlyosan beteg Michael Schmumacherrel kapcsolatban.

Készül a lap fürdőruhás különszáma Forrás: Getty Images via AFP/2023 Getty Images/Ivan Apfel

A Sports Illustrated 2018-ban még heti rendszerességgel jelent meg, majd 2020-ban lett havilap. A magazin máig legnépszerűbb száma a lap fürdőruhás kiadása volt.