A NOB egyre jobban aggódik a boksz olimpiai jövője miatt

Jevgenyij Tiscsenko, Vaszilij Levit, ökölvívás, boksz, olimpia, Rio 2016
RIO DE JANEIRO, BRAZIL - AUGUST 15: Evgeny Tishchenko of Russia celebrates winning the gold medal after the mens heavyweight 91kg next to Vassiliy Levit of Kazakhstan during the Boxing at Riocentro on August 15, 2016 in Rio de Janeiro, Brazil. (Photo by Julian Finney/Getty Images)
Vágólapra másolva!
A Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) újfent aggodalmának adott hangot az elnökválasztásra készülő Nemzetközi Ökölvívó Szövetség (IBA) jelenlegi működésével kapcsolatban.

Ez már a sokadik alkalom, hogy a NOB kétségekről beszél, és változatlanul kérdőjelessé teszi a sportág olimpiai jövőjét. Ezúttal Pâquerette Girard Zappelli, az etikai bizottság vezetője és Kit McConnell sportigazgató jelezte az IBA irányításával, a megújulási tervekkel és a szervezet pénzügyi stabilitásával kapcsolatos aggályait - írta az ötkarikás ügyekben járatos portál, az insidethegames.biz, kiemelve, hogy a NOB képviselői levelüket nemcsak az IBA 2020 decembere óta hivatalban levő orosz elnökének, Umar Kremljovnak juttatták el, hanem a sportági világszervezet összes nemzeti bokszszövetségének.

Az időzítés nem véletlen: e hét végén a törökországi Isztambulban zajló női világbajnokság keretében tartják az IBA rendkívüli kongresszusát, amelyen Kremljovnak fajsúlyos kihívója lesz az európai bokszszövetség (EUBC) elnöki tisztére is pályázó holland Boris van der Vorst személyében.

Veszélyben a boksz olimpiai jövője Forrás: Getty Images/2016 Getty Images/Julian Finney

A NOB változatlanul meglevő kifogásai között szerepel, hogy az IBA még mindig adós a 2024-es párizsi olimpia sportági kvalifikációs rendszerének részletes kidolgozásával, ahogyan a pontozóbírók kiválasztásának és irányításának megnyugtató programjával is.

Az ökölvívás ott van a párizsi olimpia műsorán, a 2028-as Los Angeles-i játékok előzetes programjában azonban nem kapott helyet. Az IBA kezéből kivéve a tavaly nyári, tokiói olimpia boksztornáját a NOB teljesen saját szervezésben bonyolította le.