Nem született döntés, tovább húzódik Novak Djokovic ügye Ausztráliában

tennis Horizontal, Novak Djokovic, Australian Open
Serbia's Novak Djokovic holds the Norman Brookes Challenge Cup trophy after beating Russia's Daniil Medvedev to win their men's singles final match on day fourteen of the Australian Open tennis tournament in Melbourne on February 21, 2021. (Photo by David Gray / AFP) / -- IMAGE RESTRICTED TO EDITORIAL USE - STRICTLY NO COMMERCIAL USE --
Vágólapra másolva!
A világelső teniszsztár, Novak Djokovic beutazási ügye tovább húzódik Ausztráliában. Az előzetes hírek szerint magyar idő szerint vasárnap hajnalban már döntést kellett volna hoznia az ausztrál bíróságnak a szerb klasszis ügyében, az ítéletet elhalasztották, így Djokovic sorsa jelen állás szerint órákkal az Australian Open kezdete előtt dőlhet el.

Novak Djokovicot szombaton vették ismét idegenrendészeti őrizetbe, miután pénteken az ausztrál bevándorlásügyi miniszter visszavonta a férfi teniszezők világelsőjének vízumát. Alex Hawke "egészségügyi és közrendi okokból" és "közérdekből" hozott pénteki döntése nyomán a 34 éves teniszezőt kiutasíthatják az országból és címvédőként nem indulhat el a hétfőn kezdődő Australian Openen. Az ausztrál szövetségi bíróság meghallgatáson fogadta Djokovic ügyvédeit, akik közölték: fellebbeznek Hawke döntése ellen.

Még mindig nem tudni, Novak Djokovic indulhat-e az Australian Openen Forrás: AFP/Manan Vatsyayana

Az előzetes várakozások szerint Djokovic ügyében vasárnap hajnalban már döntést kellett volna hoznia a bíróságnak, de a BBC és az Independent egybehangzó értesülései szerint ez vasárnap estig biztosan nem fog már megtörténni, egyelőre nincs döntés, a bíróság visszavonult.

A lapok beszámolója szerint a vasárnapi tárgyaláson Allsop főbíró elmondta, hogy

a bíróság délutánra, kora estére halasztja a döntést Djokovic ügyében, de az sem kizárt, hogy hétfő reggelre tűzik újra napirendre.

„A délutánt és a kora estét remélhetőleg a bíróság elé terjesztett bizonyítékokkal tudjuk tölteni. Nem az a cél, hogy ma teljes körű indoklást adjunk, hanem hogy az ügyben véleményt alkossunk" – mondta.

https://www.bbc.com/news/live/world-australia-60001871?ns_mchannel=social&ns_source=twitter&ns_campaign=bbc_live&ns_linkname=61e393180a22d424c588a00b%26Court%20adjourns%20and%20will%20%27indicate%20course%20later%27%262022-01-16T03%3A41%3A26.044Z&ns_fee=0&pinned_post_locator=urn:asset:1d101666-76d3-4037-9051-cc6359fd5771&pinned_post_asset_id=61e393180a22d424c588a00b&pinned_post_type=share

Az Australian Open szervezői közben megelégelték a várakozást, és magyar idő szerint reggel 6 órakor bejelentették a hivatalos menetrendet.

Djokovic eszerint hétfő este 9-kor lépne pályára honfitársa, Miomir Kecmanovic ellen.

Az előzmények

A 20-szoros Grand Slam-tornagyőztes Djokovic múlt szerdán érkezett Melbourne-be, de a repülőtéren nem engedték be az országba, visszavonták belépési engedélyét, majd egy kiutasítottak számára fenntartott hotelben szállásolták el addig, míg hétfőn bírósági döntés nyomán visszakapta vízumát. Az AAP információi szerint oda került vissza szombaton a játékos.

Novak Djokovic már Melbourne-ben készült az Australian Openre Forrás: AFP/Scott Barbour

A 34 éves sztár korábban oltásszkeptikus kijelentéseket tett, így Ausztráliába érkezése óriási felháborodást váltott ki, mivel felmerült a gyanú, hogy kivételeztek vele.

A játékos ügyvédei olyan iratokat tettek közzé, amelyek szerint novemberben megkapta a beutazáshoz szükséges vízumot, december 30-án pedig az orvosi mentességről szóló igazolást is. Utóbbit annak alapján, hogy december 16-án pozitív tesztet szolgáltatott - igaz, nem vonult karanténba, interjút adott egy lapnak, és egy gyerekek számára rendezett nyilvános eseményen is részt vett maszk nélkül.

Az is élénk tiltakozást váltott ki Ausztráliában, hogy fotók és videók alapján a Monacóban élő Djokovic az ausztráliai utazását megelőző 14 napban Szerbiában és Spanyolországban is tartózkodott, miközben ő nemmel felelt arra a kérdésre, hogy a melbourne-i útját megelőző két hétben járt-e külföldön.