Vágólapra másolva!
A Kronen Zeitung nevű osztrák lap írt egy cikket "A szépnek lenni nem elég" címmel még 2020. december 10-én az erdélyi Szőcs Bernadette asztaliteniszezőről, amelyben többek között azt írták, hogy többet igazgatta a vörösre festett körmeivel a frizuráját, mint amennyi pontot szerzett, emiatt most szexizmussal vádolják az újságot.

Az osztrák sajtótanács a női sportolókról szóló Kronen Zeitung-cikkben szexizmust és diszkriminációt lát. Úgy vélik, hogy még a nyilvánosság előtt álló embereknek, például

egy élsportolónak sem kell elfogadnia a megalázó jellemzéseket.

A DerStandard beszámolója szerint a lap irrelevánsan és helytelenül írt a sportolóról. A sajtótanács azért kritizálja a Kronen Zeitung felső-ausztriai kiadását, mert a véleménye szerint

megsértette a sportoló személyiségi jogait és az osztrák sajtókódexet

is a Szőcs Bernadette asztaliteniszezőről szóló „A szépnek lenni nem elég" című 2020. december 10-án kiadott cikkében.

A lap úgy fogalmazott Szőcsről, hogy

a vörösre festett körmeivel gyakrabban igazította meg a frizuráját, mint amennyi pontot szerzett az ellenfele ellen. A sportolót "csillogó újoncnak" nevezték.

Szexizmussal vádolják az osztrák lapot az erdélyi Szőcs Bernadettéről írt cikke miatt Forrás: AFP

A szenátus a cikkben használt megfogalmazásokat megalázónak és helytelennek minősítette.

Különösen a "csillogó újonc" alkalmas az asztaliteniszező magánéletét megzavarni.

A szenátus szerint a sportteljesítményével kapcsolatos kritika a személyes sértések nélkül is kifejezhető lett volna.

A már említett kifejezés, valamint a festett körmeire és frizurájára utaló sorok az érintett személy megjelenésére korlátozódnak. A tanács ezért a szerző által kifejtett kritikát irrelevánsnak és nem megfelelőnek minősítette. Az ilyen megalázó jellemzéseket nem kellene elfogadniuk a nyilvánosság előtt még az élsportolóknak sem.

A szenátus emellett a cikket nőkkel szembeni diszkriminációnak minősítette. A szerző által választott szófordulatok szexista tartalommal bírtak, és a megfogalmazást elsősorban azért választották, mert az érintett nő volt.

Az Etikai Kódex értelmében pedig a nemen alapuló bármilyen megkülönböztetés megengedhetetlen.

A Kronen Zeitungot arra kérte a sajtótanács, hogy önként számoljon be az etikai szabálysértésről.