Hatalmasat bukott a norvég síugró - videó

ski TOPSHOTS Horizontal
Norway’s Daniel Andre Tande falls to the ground during the FIS Ski Jumping World Cup Flying Hill Individual competition in Planica on March 25, 2021. (Photo by Jure MAKOVEC / AFP)
Vágólapra másolva!
A japán Kobajasi Rjoju nyerte csütörtökön a síugrók világkupa-sorozatának planicai versenyét, ahol a norvég Daniel-Andre Tande súlyos balesetet szenvedett.

A második és harmadik helyen két német versenyző, Markus Eisenbichler és Karl Geiger végzett.

A viadalt erősen beárnyékolta a norvég klasszis, Daniel-Andre Tande súlyos balesete, aki már ugrása elején elveszítette az egyensúlyát a levegőben, majd a földre csapódott, ahol magatehetetlenül siklott tovább a lejtőn. Tandét helikopterrel szállították a ljubljanai kórházba. A nemzetközi szövetségtől (FIS) származó információk szerint a 27 éves norvég verseyző állapota stabil volt.

A szervezet nem sokkal később friss információkat közölt közösségi oldalán Tandéról. Tomislav Mirkovic, a planicai sportközpont orvosi csapatának vezető doktora kiemelte: a pályán gépi lélegeztetéssel stabilizálták Tande állapotát, majd a helikopterrel a ljubljanai Egyetemi Klinikai Központba szállították. Kiemelte: az első vizsgálatok nagyon ígéretes eredményeket mutattak a sportoló állapotáról, így bizakodóak.

"Most viszont várunk kell 24 órát, hogy megismételjük a vizsgálatokat. Péntek délután minden bizonnyal már többet tudunk" - nyilatkozta.

Clas Brede Brathen, a norvég síugrók csapatvezetője elmondta: Tande zuhanása ugyan drámaian nézett ki, de az első diagnózisok után valamelyest megkönnyebbültek, sérülései nem életveszélyesek.
Alexander Stockl, a norvég síugrók vezetőedzője az NTB norvég hírügynökségnek azt mondta:

Tandénak eltört a kulcscsontja, de a vizsgálatok a nyakát és a fejét rendben találták, ettől függetlenül 24 órán keresztül mesterséges altatásban tartják.

Eredmények:
1. Kobajasi Rjoju (japán) 452,5 pont (1. sorozat: 235,5 méter/2. sorozat: 244,5 m)
2. Markus Eisenbichler (német) 445,1 (232,5 m/238,5 m)
3. Karl Geiger (német) 431,3 (224,5 m/238 m)

A vk állása 23 verseny után (még 2 van hátra): 1. (már győztes) Halvor Egner Granerud (norvég) 1544 pont, 2. Eisenbichler 1098, 3. Kamil Stoch (lengyel) 944