Vágólapra másolva!
Száz éve rendezték meg először a világ egyik legnagyobb országúti kerékpáros körversenyét, a Giro d'Italiát, melynek 92. sorozata szombaton rajtol négy nagy esélyessel és Lance Armstronggal. A címvédő Alberto Contador nem indul.

A legtöbb szakértő és maga a hétszeres Tour de France-győztes Armstrongis úgy véli, hogy a végső sikerének nincs realitása márciusi kulcscsonttörése miatt, ám szakaszgyőzelemre, vagy akár győzelmekre képes lehet. A viadal első számú favoritjának a 2006-os bajnokot, az olasz Ivan Bassót tartják, aki a hírek szerint kirobbanó formában várja a kétéves, doppingvétség miatti eltiltása utáni első nagy versenyét. A vetélytársak közül is legtöbben Bassót tartják esélyesnek, ennek ellenére azért hiba lenne előre neki adni a rózsaszínű trikót.

A legelszántabban talán a 2004-ben győztes, ám azóta a komoly sikerekkel adós Damiano Cunego készült a centenáriumi Giróra. A 27 éves kerekes az összetett győzelem érdekében már korábban úgy döntött, hogy kihagyja az idei Tour de France-t, mert májusban akar csúcsformában lenni. A két olasz mellett szakértők a Vuelta Espagna kétszeres bajnokától, az orosz Gyenyisz Mencsovtól, illetve Armstrong csapattársától, az amerikai Levi Leipheimertől várják, hogy beleszóljon az első helyért folyó küzdelembe.

A mezőnyben Armstrongon, Bassón, Cunegón és Mencsovon kívül még négy olyan versenyző van, aki a három nagy körversenyből legalább egyet megnyert már, így a Tour tavalyi győztese, Carlos Sastre is. Igaz, a spanyol bevallottan a francia viadalra készül elsősorban.

A 100 éves születésnap alkalmából a szervezők változatos útvonalat állítottak össze, a mezőny az ország minden nagyobb városát érinti: szombaton Velencéből rajtol, s május 31-én Rómába érkezik meg a karaván. A háromhetes eseményen három időfutam (két egyéni, egy csapat) lesz, s hat etapot zárnak hegyi befutóval. Az össztáv 3455 km.