Vágólapra másolva!
Aranyérem nélkül maradt a magyar csapat a szombat délutáni 500 m-es döntők során a Szegeden zajló Mol kajak-kenu Világkupán; három ezüst és egy bronz volt a hazaiak mérlege. Női K-1-ben sem Kovács Katalin, sem Benedek Dalma nem fért fel a dobogóra.

A kajak egyesek versenyei nem tartogattak túl sok örömet a lelátón lelkesen szurkoló nézők számára. A férfiaknál Vereckei Ákos csupán hatodik lett. Az élen haladó kanadai Adam Van Koeverdent megszorítani sem tudták a többiek, igaz, mögötte rendkívül szoros csata alakult ki.

A nők hasonló számában - ahol méltán reménykedhettek magyar sikerben a drukkerek - meglepetésre szintén nem jutott érem a hazai csapatnak, ugyanis a 21-szeres vb-aranyérmes Kovács Katalin hiába vezetett a táv nagy részében, a hajrát nem bírta, a világ- és Európa-bajnoki cím védője, Benedek Dalma pedig a rossz rajt után csak futott az élboly után. Végül előbbi negyedik, utóbbi ötödik lett, ami egyértelműen csalódás.

Ezek az eredmények egyben azt is jelentik, hogy mindkét számban újabb válogató dönt majd arról, hogy ki képviselheti Magyarországot a június végén kezdődő pontevedrai Eb-n. A következő szelektálón elvileg bárki elindulhat. A párosversenyek kezdetén aztán megtört a hazai medálcsend: Kozmann György és Kolonics György kenus duója sokadszor bizonyította klasszisát és - csakúgy, mint pénteken, 1000 m-en - remek versenyzéssel másodikként ért célba.

Forrás: MTI

Kovács Katalin a hajrára elfáradt, így negyedik lett

Következett Kammerer Zoltán és Kucsera Gábor a kajak kettesek között: a népszerű páros nem először próbálkozott azzal, hogy legyőzze a németek szuperduóját, az olimpiai, világ- és Európa-bajnok Ronald Rauhét és Tim Wiesköttert, de ahogy a múltban már annyiszor, ez ezúttal sem sikerült. Négyszáz méterig még a magyarok vezettek egy hajóhosszal, de ekkor a németek begyújtották a - ki tudja milyen üzemanyaggal működő - rakétáikat és simán elhúztak riválisaik mellett.

Kammereréknek tehát a pénteki siker után ezúttal ezüstérem jutott. A nők K-2-es számában az egy nappal korábban kellemes meglepetésre második Kozák Danusia és Szabó Gabriella most nem tudott beleszólni a dobogós helyek sorsába, ötödikként zárt, s ez egyben azt is jelenti, hogy itt is újabb válogatót rendeznek majd.

A kenunégyesek között magyar részről a Metka Márton, Sáfrán Mátyás, Balázs Gábor és Mike Róbert alkotta fiatalabb csapat szerepelt jobban, harmadikként ért célba, míg a Pulai Imre, Novák Ferenc, Csabai Edvin és Végh Attila összeállítású kvartettet kizárták. A férfi kajakosok döntőjében is két egységgel képviseltették magukat a házigazdák és itt is a kevesebb tapasztalattal rendelkező egység volt a jobb: Sík Márton, Boros Attila, Csamangó Attila és Bozsik Gábor másodikként, Gyökös Lajos, Kökény Roland, Beé István és Horváth Gábor pedig ötödikként zárt.

Forrás: MTI

A Sáfrán Mátyás, Mike Róbert, Metka Márton, Balázs Gábor összeállítású kenunégyes ünnepli a bronzérmet

A lemondását a hét elején felajánló Angyal Zoltán szövetségi kapitány által kidolgozott válogatási elvek szerint az a magyar hajó, amely a Vk-n az első három között végzett, bekerült a spanyolországi Eb-re utazó csapatba. Ahol két ilyen is volt, ott a jobb helyen záró egység indulója a kontinensviadalnak, míg ahol egy sem, ott újabb válogató következik.

A vasárnapi zárónapon a 200 m-es versenyeket rendezik a Vk-n, az elő-, majd a középfutamok 8 órakor kezdődnek, a döntőkre 14.45-től kerül sor.

Angyal Zoltán szövetségi kapitány határozottan cáfolta azt a sajtóban megjelent értesülést, mely szerint a jövőben a kétszeres olimpiai bajnok Janics Natasa edzőjeként fog tevékenykedni. A szakember szerdán közölte, hogy felajánlotta lemondását, miután a Világkupára nem sikerült egy hajóba ültetnie Kovács Katalinnal Janicsot, aki néhány hete távozott Fábiánné Rozsnyói Katalin csoportjából.

A szövetség elnöksége kedden tárgyal a kapitány ügyéről, de időközben állítólag a sportág berkein belül felröppent a hír, hogy a jövőben Janics edzéseit irányítja majd. "Én ilyet senkinek nem mondtam, ennek a hírnek semmi alapja nincs - mondta Angyal. "Engem sem a versenyző, sem klubja, a Démász-Szeged nem keresett meg, így mondhatom: ez csak egy pletyka."

A keddi elnökségi üléssel kapcsolatban a válogatottat 11 éve vezető szakember úgy nyilatkozott: ott nem elsősorban az ő személye lesz a kérdés, hanem a mindenkori szövetségi kapitány feladatának meghatározása, illetve, hogy szükség van-e egyáltalán a pontos jogkör kijelölésére.

Bár a magyar csapat Vk-szereplése ezúttal kissé háttérbe szorult a kialakult helyzet nyomán, Angyal azért értékelte a látottakat. "Nagyon jó versenyeket láthattunk 1000 és 500 méteren is, rendkívül kiegyenlített volt a mezőny, már most egyértelmű, hogy sem az Eb-n, sem a vb-n és majd jövőre, az olimpián sem lesz könnyű dolgunk. Annak örülök, hogy több egység már most biztosította a helyét az Eb-csapatban, de értek azért kellemetlen meglepetések is. Ezek közül egyértelműen kiemelkedik a női kajak egyesek 500 méteres viadala, ahol egyik versenyzőnk sem tudott a dobogóra állni. Biztos vagyok benne, hogy az elmúlt napok eseményei is befolyásolták a lányok teljesítményét, persze nem lehet csak erre fogni a gyengébb szereplést" - fogalmazott.

A következő válogatóverseny a június 8-10-én, szintén Szegeden sorra kerülő országos bajnokság lesz, ott elkelnek az Eb-csapat még betöltetlen helyei is.

500 m, férfiak:
K-1:
1. Adam Van Koeverden (kanadai) 1:41.158 p
2. Anders Gustafsson (svéd) 1:42.406
3. Shaun Rubenstien (dél-afrikai) 1:42.616
...6. Vereckei Ákos 1:42.976
...10. (a B-döntőben 1.) Benkő Zoltán

K-2:
1. Ronald Rauhe, Tim Wieskötter (német) 1:32.848
2. Kammerer Zoltán, Kucsera Gábor 1:33.808
3. Andrea Facchin, Antonio Scaduto (olasz) 1:34.534
...16. (a B-döntőben 7. ) Fekete Gyula, Dombi Rudolf

K-4:
1. Richard Riszdorfer, Michal Riszdorfer, Erik Vlcek, Juraj Tarr (szlovák) 1:23.552
2. Sík Márton, Boros Attila, Csamangó Attila, Bozsik Gábor 1:24.962
3. Alim Anton, Alexandru Ceausu, Florean Mada, Stefan Vasile (román) 1:25.226
...5. Gyökös Lajos, Kökény Roland, Beé István, Horváth Gábor 1:25.742

C-1:
1. Andreas Dittmer (német) 1:53.499
2. Mark Oldershaw (kanadai) 1:54.015
3. Pawel Baraszkiewicz (lengyel) 1:54.399
12. (a B-döntőben 3.) Sáfrán Mátyás
Mike Róbert helyezetlenül zárt.

C-2:
1. Christina Gille, Tomas Wylenzek (német) 1:46.283
2. Kozmann György, Kolonics György 1:47.231
3. Szerhij Bezuglij, Makszim Prokopenko (ukrán) 1:47.321

C-4:
1. Dmitrij Rabcsanka, Dmitrij Vajcsiskin, Konsztantyin Scsarbak, Alekszandr Vocseckij (fehérorosz) 1:36.079
2. Alekszandr Kurliandcsik, Alkeszandr Zsukovszki, Andrej Bagdanovics, Alekszandr Bagdanovics (fehérorosz) 1:37.033
3. Metka Márton, Sáfrán Mátyás, Balázs Gábor, Mike Róbert 1:38.083
A Pulai Imre, Novák Ferenc, Csabai Edvin, Végh Attila összeállítású csapatot kizárták.

nők:
K-1:
1. Sofia Paldanius (svéd) 1:55.248
2. Csung Hung-jen (Zhong Hongyan, kínai) 1:55.380
3. Anne Rikala (finn) 1:55.794
4. Kovács Katalin 1:56.154
5. Benedek Dalma 1:56.178

K-2:
1. Ivana Kmetova, Martina Kohlova (szlovák) 1:48.504
2. Fanny Fischer, Nicole Reinhardt (német) 1:48.624
3. Sinabu Kitamoto, Mikiko Takeja (japán) 1:48.690
...5. Kozák Danusia, Szabó Gabriella 1:50.256
Bara Alexandra és Horváth Tímea helyezetlenül zárt.