Vágólapra másolva!
Jonathan Edwards, a hármasugrás történetének talán legnagyobb alakja, világcsúcstartó (18,29 m), az olimpiai és világbajnoki cím védője mégis ott lehet a szombaton kezdődő párizsi világbajnokságon. A 37 éves brit atléta augusztus 7-én a Norwich Union London Grand Prix viadalon, a Crystal Palace-ban csúnyán kificamította a jobb bokáját, hordágyon vitték le a küzdőtérről, de azóta szépen javul az állapota. Az atléta mindenképpen ott lesz Párizsban, legrosszabb esetben a BBC-t fogja kommentátorként segíteni.

"A röntgenfelvételek nem mutattak ki törést, s a duzzanat olyan gyorsan visszahúzódott, hogy már teljes erőbedobással tudok edzeni. Pedig amikor rosszul léptem, azt hittem, vége a pályafutásomnak" - árulta el Edwards.

Edwards a BBC "Look North", azaz "Nézz Észak felé!" című, Newcastle-ból sugárzott műsorának a rendszeres házigazdája, s ebben beszélt sérülése javulásáról. Az egyébként biztos, hogy a remek hármasugró ott lesz Párizsban, hiszen a brit szövetség benevezte, s a BBC-t kommentátorként mindenképpen fogja szolgálni.

Edwardsnak 1993 óta ez lesz a hatodik világbajnoksága, s eddig két arany-, egy ezüst- és három bronzérme van. 1998-ban, a budapesti Európa-bajnokságon is győzött, 17,99-es pazar eredménnyel. Edwards legnagyobb riválisa a nála 14 évvel fiatalabb svéd Christian Olsson, az Európa-bajnoki cím védője. Olsson tudja, hogy a brit bármikor képes lehet egy hatalmas ugrásra a semmiből, akárcsak két éve, Edmontonban, ahol utolsó kísérletével fosztotta meg Olssont a biztosnak tűnő aranyéremtől.

Ch. Gáll András