Vágólapra másolva!
A múlt héten óriási vihart kavart, amikor a bolzanói B-csoportos jégkorong-világbajnokságon Galló Vilmos bohócnak nevezte a magyar válogatott szövetségi kapitányát. A most következő történet sem mindennapos, a sportág ugyanaz, csak a szereplők mások.

A csehországi A-csoportos jégkorong-világbajnokságra a norvég csapat is gőzerővel készül. Nem lesz azonban ott a válogatottban Philip Granath, aki egy éve nem szerepel a skandináv válogatottban. Az okok nem mindennapiak.

Az eset nagy botrányt okozott Norvégiában
Fotó: AFP 

A történet ott kezdődött, hogy Norvégiában óriási meglepetést keltett Philip Granath kihagyása a csapatból. A norvég TV2 sportriporterei hosszú időn keresztül kérdezgették a norvégok szövetségi kapitányát, Tobias Johanssont, hogy miért hagyja ki a válogatott egyik legerősebb játékosát. Az edző sokáig mellébeszélt, majd hétfőn a vb előtti sajtótájékoztatón színt vallott. 

A kihagyás oka egy olyan súlyos fegyelmezetlenség, amely még a tavalyi világbajnokságon történt - 

mondta a szakvezető. Az is kiderült, hgy nemcsak Philip Granathra, hanem Ole Julian Bjørgvik-Holmra is vonatkozik ez a döntés. Ám az edző nem mondta meg, mi volt ez a súlyos fegyelmezetlenség.

Philip Granath azonban igen. A sajtótájékoztató után elmesélte mi történt. 

A tavalyi világbajnokságon az egyik meccs alatt, amelyet a lelátóról néztünk, páran megittunk egy sört. Ez volt az a súlyos eset, ami miatt a szövetségi kapitány kizárt a csapatból és ezért vagyunk még most is bűnösök.

 Oké, nagy butaság volt, amit csináltam, nem is tenném meg újra."

CHL FINAL RÖGLE-TAPPARNA
Philip Granath (háttal, zöld mezben) drágán megfizet a sörözés miatt
Fotó: TT News Agency via AFP 

A norvégok szövetségi kapitányát többen megkérdezték, nem gondolja-e azt, hogy egy tavalyi eset miatt nem kellene még az idén is büntetni azokat a sportolókat, akik minden bizonnyal sokat segítenének a csapatnak a csehországi vb-n. Tobias Johansson nemet mondott. 

Azt mondta, itt - jelentsen ez bármit is - kultúrát építenek, abba pedig nem fér bele az ilyen skandalum.

Philip Granath ezt hallva borzasztóan ideges lett. "A szövetségi kapitány hónapokig nem is szólt hozzám. Aztán egy napja hívott fel és telefonon közölte, a tavalyi sörivás miatt nem mehetek a vb-re. 

Előtte kétszer is kerestem őt telefonon, hogy adjon magyarázatot arra, miért hagy ki. Nem mondott semmit. Átvert, mert azt is mondta, alálkozni fogunk az egyik klubmeccsem után. Oda sem jött. Mindent megígért, semmit sem tartott be. Ez a hülye persze simán behív a nemzeti csapatba olyan játékosokat, akik szintén söröztek a lelátón. Őket nem bünteti. Engem igen.

A szövetségi kapitány erre azt felelte: nincs itt semmi látnivaló. Meg diszkrimináció sem.

Sakknyelven szólva: patt.