Vágólapra másolva!
A sporttörténelem valószínűleg legmegrázóbb bejelentését tette pontosan tíz évvel ezelőtt, 1991. november 7-én Magic Johnson, a Los Angeles Lakers akkor 32 éves, ereje teljében lévő kosárlabdázója. A földkerekség - akkor - Michael Jordannel együtt legjobb kosarasa könnyek között tudatta a világgal, hogy vérében hordozza az AIDS kórokozóját, a HIV nevű vírust. S bár a betegség még nem tört ki rajta, a tapasztalati tények egy évtizeddel azelőtt azt mutatták, csak idő kérdése, hogy a halálos kór ledöntse lábáról a bivalyerős sportolót.

Latrell Spreewell csodálja a
mágiát, Johnson '96-os vissza-
térésekor

Magic esetéből nyugodtan levonhatjuk azt a következtetést, hogy pénzen szinte mindent lehet vásárolni, olykor még egészséget is. Kevéssel az 1991. novemberi bejelentést követően felfedezték az AZT nevű, roppant hatékony - ámbár méregdrága - gyógyszert, amellyel, ha nem is lehet meggyógyítani a pozitív egyedeket, de kordában lehet tartani a betegséget, sőt, egyes esetekben meg lehet akadályozni kialakulását.

Nos, Magic minden napját azzal kezdi, hogy egy gyógyszerkoktélt vesz magához, melyben az AZT a fő alkotóelem. Egy 1995-ben, a Sports Illustratedben megjelent riport tanúsága szerint betegsége első négy évében hárommillió dollárt költött gyógykezelésére a dúsgazdag sportoló, s a jelek szerint nem haszontalanul. Mivel jól érezte magát, előbb játszott az 1992 februárjában rendezett orlandói Kelet-Nyugat All Star-gálán, ahol a mezőny legjobbjának, MVP-nek bizonyult 25 pontjával és 9 gólpasszával, győzelemre vezetve a nyugati alakulatot. (Feledhetetlen jelenet volt, amikor a meccs utolsó másodperceiben egy-egyezni kezdett a Keletet erősítő Jordannel, s a Chicago Bulls hátvédéjének feje fölött remek kosarat szerzett, ezzel beállítva a végeredményt.)

Néhány hónappal később, 1992 augusztusában a barcelonai olimpián szereplő első Dream Teamben, minden idők legcsodálatosabb kosárlabda csapatában is szerepet kapott, és részese lehetett az Egyesült Államok válogatottja olimpiai diadalának.

Négyévnyi szünetet követően, 1996-ban úgy érezte, annyira jól van, hogy visszatérhet az NBA-ben. Szeretett csapatában, a Los Angeles Lakersben öltött újból szerelést, huszonkét mérkőzésen szerepelt is - kimondottan jól -, de aztán ennyivel megelégedett, és a szezon végén újra visszavonult.

Azóta saját öregfiú-gárdájával járja a világot, persze csak szabadidejében, mert civilben sikeres üzletember: jól menő mozihálózata van a nyugati parton, egyéb üzletláncai is működnek, szóval, továbbra is dől a pénz. Minden napját kemény súlyemelő és futóedzésekkel kezdi, ennek hatására jobb erőben van, mint valaha: 206 centijéhez 95 kilósról 114 kilósra izmosodott - szó szerint, ugyanis egy deka felesleg sincs rajta.

A tíz évvel ezelőtti, tragikus bejelentést alig pár nappal megelőzően még a párizsi McDonald's Open elnevezésű nemzetközi tornán vezette győzelemre a Lakers csapatát, kiérdemelve a viadal legjobbjának járó MVP-címet. Akkor sokan azt hittük, többé már nem látjuk a pályán, sőt, az életben sem sokáig. Aztán ott volt az orlandói All-Star gálán és a Dream Teamben, és ma is teljes életet él.

Most cinikusan azt írhatnánk, hogy mindez a pénz diadala a betegség felett. Igen ám, de ez csak részigazság volna. Az AIDS legyőzéséhez kellett Magic páratlan vitalitása, életszeretete és akaratereje is. Egy nyámnyila alaknak biztosan nem sikerült volna...

Ch. Gáll András

Korábban: