Elfogták a híres mexikói drogkartell egyik legveszélyesebb bűnözőjét

Vágólapra másolva!
Több mint 100 óra megfigyelés után Washingtonban fogták el az egyik híres mexikói drogkartell egyik ismert tagját, aki kábítószer-kereskedelemért volt felelős a kartell tagjaként. A férfinél több százezer dollárt és rengeteg drogot találtak, mikor elkapták, sőt az egyedi aranypisztolyát is lefoglalták.
Vágólapra másolva!

Kedden letartóztattak egy férfit Washingtonban, 

aki a Sinaloa mexikói kartell egyik tagja volt, amit a hírhedt bandavezér  Joaquín 'El Chapo Guzmán alapított,

 akit a legtöbben a Köpcösnek hívnak. A férfiről kiderült ő szállított pénzt és drogot Amerikába a kartell nevében.

A férfi után több mint két hónapig nyomoztak az amerikai és mexikói hatóságok, majd múlt héten több mint 100 órás megfigyelés után Burien városában elfogták. 

A kábítószer-kereskedőnél a nyomozók házkutatást tartottak, aminek a során 

5000 fentanil tablettát, 10 gramm kokaint, három autót, valamint 182 ezer dollárt, tehát 64 millió forintnak megfelelő készpénzt foglaltak le.

 Emellett pedig a kartell tag búvóhelyén három arany kézifegyvert is találtak egy bőröndben. - írja a DailyStar.

image

Korábban az Origo beszámolt arról, hogy a kartell vezérnek, El Chaponak a felesége sem úszta meg a börtönt, ugyanis a nőt 2021-ben a virginiai Dulles nemzetközi repülőterén kábítószer-kereskedelemben való részvétel miatt letartóztatták. 

Ezután az akkor 32 éves Emma Coronel Aispuro már júniusban elismerte bűnösségét a drogkereskedelemmel, pénzmosással és a kartell pénzügyi üzelmeivel kapcsolatos vádpontokban. Emiatt az ügyészség négy év börtön és másfél millió dollár pénzbüntetés kiszabását követelte az ügyben eljáró Rudolph Contreras bírótól. Míg a vádlott tevékenységének általános következményei jelentősnek mondhatók, addig tényleges szerepe minimális volt. Az ügyész hozzátette, hogy a virginiai Dulles nemzetközi repülőterén februárban letartóztatott elfogását követően Coronel "hamar felelősséget vállalt bűncselekményeiért".

Tavaly szeptemberben pedig a nő elhagyhatta a börtönt. Emma Coronel Aispurót 2023. május 30-án helyezték át a texasi börtönből házi őrizetbe. A nő mozgását most GPS-karkötővel követik nyomon. 

A nőt titokban engedték ki, a hatóságok biztonsági okokból nem közölték a szabadon engedés részletes menetrendjét. 

A Köpcös (El Chapo) 

A Sinaloa kartellnek, Mexikó sokáig legnagyobb és legerőszakosabb kábítószer-kereskedő hálózatának volt a vezetője, s bár minden idők egyik leghírhedtebb bűnözője, az amerikai sajtó szerint hazájában, elsősorban szűkebb pátriájában, Sinaloa államban sokan egyfajta Robin Hoodként tekintettek rá. 2016-ban tartóztatták le Mexikóban - ahol korábban kétszer is megszökött a börtönből - és rövid időn belül kiadták őt az Egyesült Államoknak.