Anglia leghírhedtebb rabja összeverekedett egy gyilkossal a börtönben

Vágólapra másolva!
Nagy-Britannia leghírhedtebb rabja, Charles Bronson veszélybe sodorta feltételes szabadlábra helyezési kérelmét, miután összeverekedett egy gyilkossal, aki rátámadt a börtönben.
Vágólapra másolva!

A jegyzőkönyvből kiderült, hogy a 71 éves Bronson négyszer ütötte meg a gyilkos Robert Donaldsont, amikor a férfi hétfőn megpróbálta megtámadni őt az A-kategóriás fegyház egyik szárnyában.

Ez az incidens veszélyezteti a tíz hónap múlva esedékes feltételes szabadlábra helyezését.

A 48 éves Donaldsont 2005-ben ítélték börtönre a 38 éves Paul Bourke meggyilkolásáért, majd egy 100 éves süket nőnek betömte a száját, és 76 éves fiát megverte, miközben aludtak.

Anglia legveszélyesebb bűnözője összességében öt évtizedet töltött eddig börtönben. A férfit brutálisan erőszakos bűncselekményei miatt ítélték el, azonban hosszú büntetésének a legfőbb oka, hogy a börtönben is erőszakos a rabtársaival és az ott dolgozókkal is. 2014-ben, miközben büntetését a HMP Grendon Underwoodban töltötte, egy rögtönzött fegyverrel elvágta egy másik rab torkát, majd megragadott egy börtönőrt, és azzal fenyegetőzött, hogy őt is torkon szúrja.

Charles Bronson.
Charles Bronson.
Fotó: Shutterstock

Donaldson a jegyzőkönyv szerint dühösen, felemelt ököllel rontott Bronsonra, miután múlt héten nekiment, amikor egy lépcsőházban sétáltak.

Charlie ismeri ennek az embernek a múltját. Donaldson megtámadott már Charlie-val egykorú idős embereket, és egy másik rab torkát is elvágta egy fegyverrel. Charlie nyilvánvalóan félt a legrosszabbtól, és nem tudhatta, hogy ez az undok alak fegyvert tart-e a kezében, ezért, hogy megvédje magát, megütötte Donaldsont

- nyilatkozta az egyik börtönőr.

Két jobb horgos és két felütés írható a számlájára. Charlie már sokszor volt ilyen helyzetben; persze tudja, hogyan kell viselkedni, de ez nagy kár, mert hat éven át jó magatartást tanúsított, így most attól tart, hogy ez minden munkáját tönkreteszi - folytatta az őr.

Bronson, akit először 1974-ben ítéltek el fegyveres rablásért, most napi 23 órát tölt egy cellában. Tavaly márciusban elutasították a feltételes szabadlábra helyezési kérelmét. A következő lehetősége, hogy érveljen a szabadulása mellett, a jövő év elején lesz.

A verekedés miatt belső vizsgálat folyik, de úgy tudni, hogy Bronsont megfosztották a fokozott fogvatartotti státuszától és számos kiváltságától, többek között a televízió használatától, amíg a vizsgálat tart. A forrás szerint Donaldsont nem büntették meg.

A börtönhatóságok át fogják nézni a kamerafelvételeket és az meghallgatják az őrök vallomásait.

Bronson aggódik, hogy bűnösnek találják Donaldson bántalmazásában, és ezzel minden kemény munkája semmivé válik. Az Igazságügyi Minisztérium megerősítette, hogy vizsgálja a börtönben történt incidenst. A minisztérium szóvivője azt mondta: 

Nem tűrjük az erőszakot a börtönökben, és bárki, aki megszegi a szabályokat, megbüntetünk. Nem lenne helyénvaló további kommentárokat fűzni az esethez, amíg a vizsgálat tart.

Bronson 2014-ben megváltoztatta a nevét Charles Salvadorra.

  • 1975-ben, 1978-ban és 1985-ben börtönben elkövetett testi sértésért ítélték el.
  • 1987-ben szabadult, de 69 nappal később újra börtönbe került, miután kirabolt egy ékszerboltot.
  • 1992-ben ismét kiengedték, de hetekkel később ismét börtönbe került rablási kísérlet miatt.
  • 1994-ben túszul ejtette Aidan Wallace börtönigazgató-helyettest, majd három évvel később ugyanígy túszul ejtett két alkalmazottat és három rabot.
  • 1999-ben két napra túszul ejtette Phil Danielson művésztanárt, majd 2014-ben bántalmazott egy börtönigazgatót, mert állítólag visszatartotta a leveleit.
  • Charles Bronsonról tavaly előkerült egy olyan felvétel is, ahogy egyszerre 15 rendőrrel csap össze a börtönben.

Tavalyi meghallgatásán a feltételes szabadlábra helyezési bizottság előtt azonban elmondta, hogy az elmúlt évtizedben békeszerető művésszé vált, és nyugdíjas börtönaktivistaként jellemezte magát.

A 48 éves Donaldsont 2005-ben ítélték börtönre a 38 éves Paul Bourke meggyilkolásáért, majd egy 100 éves siket nőnek betömte a száját. Ezután bement 76 éves fia, Woolf szobájába, és többször fejbe verte egy whiskys üveggel, majd egy órát, egy fényképezőgépet és 25 fontot vitt el az észak-londoni Stoke Newingtonban lévő otthonukból közel 20 évvel ezelőtt. Később elítélték a 2014-es börtöntámadásokkal kapcsolatos gyilkossági kísérlet miatt - írta a Daily Mail.

Kapcsolódó cikkek: