Ingyenes családi programok a HUMDA Zöld Életre Valók roadshow miskolci állomásán

Vágólapra másolva!
A Széchenyi Egyetemi Csoporthoz tartozó HUMDA Magyar Mobilitás-fejlesztési Ügynökség Zrt. Zöld Életre Valók komplex e-mobilitási roadshow miskolci állomásán május 15. és 17. között számos közlekedésbiztonsági, elektromobilitási és interaktív programon vehet részt az egész család. Az eseményhez kapcsolódóan szerdán szakmai workshopot is rendeztek, amelyen elhangzott, hogy Miskolc Városi Közlekedési Zrt. a szennyvízből kinyert gázt is szeretné a miskolci lakosok szolgálatába állítani, illetve napelemes kiserőművek kiépítésével függetleníteni és fenntarthatóvá tenni a helyi közösségi közlekedést.
Vágólapra másolva!

A DVTK Stadion parkolójában szerdától péntekig várják a szervezők az érdeklődőket óvodás kortól egészen az idős korosztályig. A HUMDA Zöld Életre Valók országos e-mobilitási és technológiai roadshow küldetése az ismeretterjesztés a hidrogén-technológiáról, az energiatárolásról és az elektromos járművekről, azok előnyeiről, működéséről, illetve környezeti vonatkozásairól.

– Nagyszerű minden olyan kezdeményezés, amely a jövő kiemelt iparágait támogatja. Hiszem, hogy az elektromos autózás meg fogja változtatni világunkat. Aki ebből kimarad az veszít, ezért Miskolcnak részt kell vállalnia ebben a fejlődésben. A városban minden adottság megvan ahhoz, hogy csatlakozzunk a jövő kiemelt iparágához, és itt mindent meg is teszünk ezért. Miskolc készen áll és nem maradhat ki a jövőből, készen áll Smart City-vé és Green Citiy-vé válni – emelte ki Dr. Kiss János országgyűlési képviselő a szakmai workshopon elhangzott köszöntőjében.

– Az ember megjelenésével kezdődött el a fosszilis energiafelhasználás, és indukálta az üvegházhatású gázok kibocsátását. A szén-dioxid koncentráció a levegőben folyamatosan nőtt az elmúlt években. Az emberi tevékenység okozta klímaváltozást meg kell állítanunk. Tudjuk mi történik, tudjuk milyen megoldások lehetnek a klímaproblémákra, és tudjuk hogyan tudunk az emberi tevékenységen változtatni a fenntarthatóság érdekében. Zöldenergiára szükséges van, de azt okosan kell használnunk. Jelenleg több mint 6 GW a hazai napelemes kapacitás, ami globálisan is magas számnak minősül. De komplex portfóliókban kell gondolkodnunk az energiaszükségletünk hazai kielégítésében – mutatott rá, Dr. Botos Barbara klímaügyekért és klímadiplomáciáért felelős utazó nagykövet, az Energia21 kezdeményezés alapító tagja.

 

– A körforgásos gazdálkodás alapja az Európai Unió hulladékpolitikájának. Ugyanakkor a hulladékfeldolgozás során kihívásokkal nézünk szembe, például az energetikai hulladék esetén a technológia fejlődésével csökkenek az újrahasznosítható anyagok. A Miskolci Egyetemen részletesen vizsgáljuk az LCD és OLED kijelzők minél optimálisabb újrahasznosíthatóságát, emellett kiemelt szerepet kap a kutatásainkban a járművek (személygépkocsik, buszok és mozdonyok) és ezen belül is az energiatárolók feldolgozása és hasznosíthatósága – hangoztatta Dr. Nagy Sándor, a Miskolci Egyetem Nyersanyagelőkészítés és Környezettechnológia Intézet igazgatója, egyetemi docens.

– A Smart and Green program keretein belül teljesen megújult Miskolc villamosközlekedése, illetve 81 darab gázüzemű busszal és 10 tisztán elektromos hajtású autóbusszal közlekedünk. Építettünk egy töltőrendszert, ami képes a jelenleginél több elektromos autóbuszt is ellátni, sőt, teszteltünk a közelmúltban hidrogénmeghajtású autóbuszt is. A piaci partnerekkel már egyeztetünk ennek hosszútávú és fenntartható ellátásáról. A szennyvízből kinyert gázt is szeretnénk a miskolci lakosok szolgálatába állítani, illetve napelemes kiserőművek kiépítésével függetleníteni és fenntarthatóvá tenni - saját megtermelt villamosenergiával - a miskolci közösségi közlekedést. Ezzel óriási megtakarítást érhetünk el, amellett, hogy biztonságos és fenntartható közösségi közlekedést biztosíthatunk Miskolcon – tette hozzá Demeter Péter az Miskolc Városi Közlekedési Zrt. vezérigazgatója.

– A miskolci tervek előremutatóak, hiszen a közösségi közlekedés választásával máris nagymértékben hozzájárulnak a város lakói a fenntarthatósághoz. Arra biztatom a miskolci és környékbeli lakosokat, hogy jöjjenek el és próbálják ki a péntekig elérhető, ingyenes és izgalmas Zöld Életre Valók roadshow programjait, és ismerkedjenek meg a jövő biztonságos és fenntartható közlekedési formáival – mondta Lázár László HUMDA kommunikációs igazgatója.

A roadshow-n a technológiai bemutatók mellett az érdeklődők többek között gokartszlalomban tehetik próbára tudásukat. A HUMDA közkedvelt Road Safety közlekedésbiztonsági programjának a tudatos közlekedővé formálás a célja. Ezek mellett az egész családot elektromos busz és e-autó kiállítás is várja, valamint e-rollereket is ki lehet próbálni Miskolcon. Egy VR-szemüvegen számos, a zöld mobilitáshoz kapcsolódó virtuális „kiállítást” lehet megnézni, az energiatárolási megoldások iránt érdeklődők pedig egy interaktív falon találhatnak meg minden lényeges információt a korszerű technológiákról. A roadshow-hoz kapcsolódó programok szerdától péntekig tartanak nyitva.

Az országjárás következő helyszíneiről és az időpontokról a roadshow honlapján, a zoldeletrevalok.hu oldalon, valamint a HUMDA felületein lehet tájékozódni.