Hátborzongató hangja volt az azték halálsípnak

Vágólapra másolva!
Az aztékok furcsa, koponya formájú hangeszközöket használtak, amelyeknek rendkívül ijesztő hangja volt. A mai napig nem tudni azonban, hogy vajon az ellenségek megfélemlítése volt a céljuk, vagy más funkciójuk lehetett?
Vágólapra másolva!

Az 1990-es években archeológusok egy csoportja megtaált egy feláldozott ember csontvázára egy mexikóvárosi templomban az azték birodalom korában. 

A holttest kezében pedig egy bizarr, koponya formájú, sípszerű, kerámiából készült hangszert tartott.

Ez volt az első alkalom, hogy ráleltek egy azték halálsípra

A kutatók folytatták a munkát és további 41 személyt találtak, akiket feláldoztak ugyanakkor. Kezükben nem volt síp, de a nagy számú emberáldozat azt mutatja, valami nagyot kérhettek az istentől. A leletegyüttest megtaláló Salvador Guilliem Arroyo régész szerint 1454-ben áldozták fel a 42 embert, hogy véget érjen a nagy éhínség. 

Ám sokáig senkinek sem jutott eszébe megfújni ezt a kis eszközt, erre csak az ásatás után másfél évtizeddel később került sor, amikor egy tudós belefújt, és halálsikolyra emlékeztető hangot hallott.

A félelmetes eszköz azonnal megihlette a tudósokat, akik megpróbálták reprodukálni, hogy vajon milyen hangot adhatott ki, és pontosan mire használták. Sokan úgy vélik, hogy olyan félelmetes hangot képes produkálni, amilyet csak egy természetfeletti lény, egy szellem, vagy az elátkozottak sikolya, esetleg a hevesen süvítő szél adhat - írja a Promotions.hu.

Azték
Az ősi azték-maja kürt, a kagylóból készült karakol hangja szintén félelmetes volt 
Fotó:  Zimbio 

Ezek között nyilván akadnak kissé túlzó hasonlatok is, de az tény, hogy az azték halálsíp nem adott kellemes hangot, és nem éppen az emberek megnyugtatására használták. Ám mivel az azték halálsíp hangja talán a szél süvítését idézte, ezért a tudósok úgy vélik, hogy az azték szélisten, Ehecatl előtti tisztelgésre is használhatták.

Mivel nyugtalanító hatása volt, ezért más teóriák szerint ezeket a sípokat az azték harcosok gyakran alkalmazták csaták során, ezzel megfélemlítve az ellenfeleiket. 

Míg mások úgy vélik, hogy emberi áldozatok bemutatásakor ezzel az éles hangú síppal űzték el a gonosz szellemeket.

Egy fiatal mérnök, James Orgill a közelmúltban elkészítette a halálsíp pontos mását. Az erről forgatott videóben egy halálfej forma kis sípot mutatott be, amit a saját 3D nyomatójával készített el. A felvétel tanúsága szerint belefújva vérfagyasztó, a megkínzott, rettegő ember sikolyára emlékeztető hangot lehet hallani. A kis síp a mérnök szerint az úgynevezett azték halálsíp pontos mása.

Az aztékok egyébként más, furcsa hangokat adó hangeszközöket is használtak.