Vágólapra másolva!
A 2026-os szabályokról nemrégiben a technikai bizottság ülésén értekeztek a csapatok és a Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA). A 16 colos átállásra vonatkozó javaslatot elutasították, így várhatóan 2026 után is 18 colos kerekeket használnak majd a Forma-1-ben.

Nem lesznek 16 colos kerekek 

Az F1-ben még 2022-ben, az új technikai szabályok bevezetésekor váltottak 13 colos kerekekről 18 colosakra, ám az új generációs versenyautók egyik fő problémáját a jelentős súlynövekedés okozta az elmúlt években - írja az F1vilag.

Nem lesznek 16 colos kerekek 
Fotó: Forrás: AFP/DPPI/Florent Gooden

Éppen ezért 2026-ra, az újbóli szabályváltoztatások idejére szeretnék jelentősen csökkenteni a versenygépek tömegét, ennek kapcsán merült fel, hogy 16 colos kerekeket használnának.

A lap szerint a javaslat ellen volt viszont a Pirelli, az olasz gumigyártó több okból sem szeretné a változtatást, 

hiszen jelentősen át kellene alakítani a gyártási folyamatokat, ráadásul 2025-ben egy rendkívül komoly tesztprogramot kellene tető alá hoznia az új szabályoknak megfelelően átalakított „öszvérautókkal”. Az újbóli változtatás ráadásul jó eséllyel a csapatok számára is komoly kihívásokat okozna.

A 2026-os szabályokról nemrégiben a technikai bizottság ülésén értekeztek a csapatok és a Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA), és bár hivatalosan nem közöltek információkat a meetinggel kapcsolatban, 

a hírek szerint megállapodás született arról, hogy 2026 után is maradnak a 18 colos kerekek az F1-ben — a gumik mérete és formája viszont kis mértékben módosul.

„Közel vagyunk a méretek véglegesítéséhez” — mondta Mario Isola, a Pirelli F1-es főnöke  a Motorsport.com című internetes portálnak. „Nyilvánvaló, hogy a

mikor megtervezünk egy kereket, figyelembe kell venni a teljes csomagot: a fékeket, a kereket, a felfüggesztést és a gumit — szóval úgy hiszem, közel vagyunk a végleges méretekhez.

Hozzátették, módosítaniuk kell, mert az új autó más, és akárhogy is, de kisebb gumit kell tervezniük.. A diskurzus a 16 és a 18 colos abroncsok között folyt. Ők azt preferálták, hogy maradjanak a 18 colos gumiknál.

"Úgy hiszem, valódi érvek szólnak emellett — kisebb gumikkal, de ugyanakkora felnivel.”

Ha kedvet kapott a fogadáshoz, keresse fel a Szerencsejáték Zrt. Tippmix Pro oldalát, ahol azonnal fogadhat, játszhat, nyerhet.