Vágólapra másolva!
A Forma-1 hivatalos közösségi oldalain megjelent egy ábra, miszerint Daniel Ricciardo, a rádióban elhangzottakat valóra váltva, tényleg gyorsabban ment, miután megtudta, hogy büntetést kapott. Elképzelhető, hogy ezzel Hamiltonnak akartak odaszúrni egy kicsit, ám háttérinformáció nélkül az ábra igencsak félrevezető.

A sportfelügyelők nem fukarkodtak a büntetésekkel a múlt hétvégi Orosz Nagydíjon. A legemlékezetesebb a Lewis Hamiltonnak kiosztott kétszer 5 másodperces szankció volt, de másokat sem kíméltek. Többek között Daniel Ricciardo is a döntéshozók áldozatául esett, mivel a 2-es kanyar bukóteréből nem az FIA utasításának megfelelően tért vissza a pályára, ezért a leintésnél 5 másodpercet hozzáadtak az idejéhez.

Az ábra megfelel a valóságnak, önmagban mégis félrevezető

Miután versenymérnöke mindezt közölte az ausztrál pilótával, ő kijelentette, hogy innentől kezdve gyorsabban fog hajtani, majd hozzátette, ő hibázott, ezért be fogja hozni a büntetés által okozott időveszteséget. Ez bőven sikerült neki, hiszen a pályán 15 másodperccel végzett Charles Leclerc előtt.

A Renault versenyzőjének teljesítménye a hivatalos F1-es platformok üzemetetőinek figyelmét sem kerülte el, és a közösségi oldalakra kitettek egy grafikát, amiről leolvasható, hogy Ricciardo a 28. körtől kezdve sokkal jobb időket autózott, mint addig.

Ezzel azonban legalább két probléma van, és az talán a kisebbik, hogy az a bizonyos rádióbeszélgetés csak a 31. körben zajlott le.

Egy Twitter-felhasználó ugyanis kiszúrta, hogy az ábra azért igazán félrevezető – legyen az szándékos vagy véletlen –, mert nem veszi figyelembe a körülményeket. Tény, hogy a 31 esztendős pilóta a 30. körtől egészen a futam végéig csupán háromszor volt 1:40 másodpercen kívül (amiből kettő a virtuális biztonsági autónak tudható be),

ugyanakkor nem elhanyagolható, hogy pont előtte kezdett el tiszta levegőben autózni.

Bokszkiállása után ugyanis Kimi Räikkönent, Esteban Ocont és Sebastian Vettelt is meg kellett előznie (bár csapattársa inkább elengedte őt). Amíg mögöttük volt, egyrészt szimplán feltartották, másrészt a turbulens levegő is zavarhatta őt. A négyszeres világbajnokot a 27. körben előzte meg, így egyáltalán nem véletlen, hogy pont utána gyorsult fel.

Hamilton valóban másképp reagált a büntetésre, de tiszta levegőben ugyanúgy gyorsabban autózott Forrás: Getty Images/2020 Getty Images/Maxim Shemetov

Ricciardo rekcióját érdemes párhuzamba állítani Hamiltonéval, ugyanis a rádióban teljesen másképp kommunikáltak, hiszen utóbbi a futam alatt és után is kritizálta a döntést. A brit pilótát ugyanakkor más miatt büntették meg, így ebből a szempontból nem lehet összehasonlítani a két esetet. Ráadásul ő ugyanúgy elkezdett gyorsabb köröket futni, miután Danyiil Kvjat kiment előle a bokszba, és senki nem volt előtte, aki bármilyen módon zavarhatta volna.