Barcelonában is bekavarhat a versenybe a bójarendőr

Forma-1, Spanyol Nagydíj, Danyiil Kvjat, Toro Rosso
Torro Rosso's Russian driver Daniil Kvyat drives during the first practice session at the Circuit de Catalunya on May 12, 2017 in Montmelo on the outskirts of Barcelona ahead of the Spanish Formula One Grand Prix. / AFP PHOTO / Josep LAGO
Vágólapra másolva!
Az első kanyarkombináció után helyezték el azt a bóját, amit balról meg kell kerülnie mindenkinek, aki a célegyenes végi féktávon hibázva kicsúszik a bukótérbe.

A versenyirányítás a hétvégi Spanyol Nagydíj helyszínén, Barcelonában is elhelyezett egy olyan bóját, amivel a pályalevágásokat kontrollálják. Ahogy a két héttel ezelőtti Orosz Nagydíjon, itt is a célegyenest követő kanyarkombinációnál állítottak fel egy fehér-narancs oszlopocskát, amelyet balról kell megkerülnie annak, aki a rendes vonalvezetésről lesodródva kiszélesíti a pályát, és csak ezután fordulhat be a gyors 3-as kanyarba.

Ennek az a célja, hogy egyrészt a hibázó, a pályára siető versenyző semmiképp se nyerjen időt, másrészt ne teremtsen balesetveszélyes szituációt.

Az FIA versenyigazgatója, Charlie Whiting tájékoztatta a csapatokat arról, hogy ha egy versenyző a 2-es kanyarnál átbuckázik a bukótérben elhelyezett fekvőrendőrökön, az nem térhet vissza a pályára addig, amíg balról meg nem kerülte a bóját.

Barcelonában a célegyenes utáni féktávnál kell figyelnie a pilótáknak, hogy pályaelhagyás esetén hogyan térnek vissza Forrás: AFP/Josep Lago

Az Orosz Nagydíjon Kevin Magnussen pórul járt, amiért nem tartotta magát az előíráshoz: a rajt utáni kavarodásban úgy előzött, hogy nem helyesen tért vissza a pályára, így öt másodperces időbüntetést kapott.