Vágólapra másolva!
Rosberg váratlan visszavonulása után azt mondta, nem érdekli, ki lesz a csapattársa, csak az, hogy fair versenyben küzdhessen meg vele. Tiszteletben tartja, hogy Rosberg címvédés helyett szögre akasztja a sisakját.

Óriási meglepetésként érte az F1-es közvéleményt, hogy az idei világbajnokság győztese, Nico Rosberg pénteken bejelentette, hogy azonnali hatállyal visszavonul a Forma-1-től. A döntés felkészületlenül érte a Mercedes menedzsmentjét, így egyelőre nem tudni, ki lesz az utódja, Lewis Hamilton viszont kijelentette, ő nem csodálkozik riválisa elhatározásán.

„A sportnak hiányozni fog, én viszont a legjobbakat kívánom neki. Bizonyára sokakat meglepett, talán én vagyok az egyetlen, aki nem így gondolta, mert már elég régen ismerem őt. Az autóversenyzés már csak ilyen – mondta Hamilton a bejelentés után. – 18 év alatt ez az első (világbajnoki) győzelme, úgyhogy nem lep meg, hogy úgy döntött, leáll.

Nem volt felhőtlen a viszony, de a tisztelet megmaradt Forrás: AFP/2016 Getty Images/Mark Thompson

Hamilton és Rosberg gyerekkoruk óta baráti viszonyt ápol, ez azonban a Mercedesnél elmérgesedett, többször is fagyossá vált a kapcsolatuk, de mindketten igyekeztek az alapvető tiszteletet fenntartani egymás iránt. Több udvariassági gesztust is tettek egymás felé az elmúlt napok során, és

Hamilton azt mondja, megérti, hogy Rosberg inkább a családjával foglalkozna.

„Természetesen hiányozni fog a viaskodás. Mindig is arról beszéltünk, hogy majd világbajnokok leszünk, és amikor csatlakoztam ehhez a csapathoz, Nico már itt volt. Gyerekkorunkban erről is álmodoztunk. Nagyon különös helyzet ez, és szomorú, hogy jövőre ő már nem lesz a csapat tagja.”

– felelte Hamilton, amikor a címvédés elmaradásáról kérdezték. – Persze, kár, hogy (Rosberg) nem teszi lehetővé, hogy visszaszerezzem, de ez az ő döntése, és ezt tiszteletben tartom. Az ember szálljon ki a csúcson, amíg megteheti” – tette hozzá, de nyomatékosította, hogy ő annyira élvezi a sikert, hogy mindig új lehetőségeket keres, hogy átélhesse.

Többször össze is akadtak, itt a 2016-os Kanadai Nagydíj rajtja látható Forrás: AFP/2016 Getty Images/Mark Thompson

A háromszoros világbajnok az elmúlt évek során többször utalt arra, hogy az ő pályafutásának is látni már a végét, de ezúttal kijelentette, még mindig imád versenyezni, és mivel az utolsó 4 versenyen ő bizonyult a legjobbnak, pozitívan értékeli a szezont.

„Nagy hálával tartozom a Mercedesnek, mert eljuttattak a Forma-1-be, és lehetővé tették, hogy elérjem a sikereimet. Nagyon büszke vagyok arra, hogy a márka és a csapat tagja lehetek, és várom a folytatást, de ki tudja, lehet, hogy az én időm is hamarosan lejár.”

Nem érdekli, ki lesz a csapattársa

Hamilton a Motorsport.com kérdésére azt mondta, „nem számít”, hogy a Mercedes menedzsmentje kivel pótolja Rosberget, ő csak azzal foglalkozik, hogy ő maga jobban szerepeljen a következő szezon során.

Állítja, hogy ő soha sem várt előjogokat a csapattársával szemben.

„Tudom, hogy sok más pilóta, például Sebastian (Vettel) vagy Fernando (Alonso) beleíratja ezt a szerződésébe. Én mindig csak egyenlő bánásmódot kértem. Amíg sportszerűen kezelnek minket, nem érdekes, hogy ki van az ember mellett. Remek főnökeink vannak, és biztos vagyok abban, hogy a márka képviseletére alkalmas embereket választanak majd.”

Sokan szívesen látnák, hogy Hamilton és Alonso újra összemérje az erejét, de ez nem túl valószínű Forrás: DPPI media/Florent Gooden

A brit pilóta leszögezte, soha sem volt szüksége a csapattársa által kifejtett külső nyomásra, és úgy véli, „minél jobb versenyző jön, nekem annál jobb lesz, ha előtte érek célba.” Megjegyezte, a jövőre várhatóan feljavuló Red Bull legyőzése érdekében reméli, hogy új kollégája „ugyanolyan következetes” lesz, mint Rosberg volt.

A Mercedest is felkészületlenül érte

Niki Lauda, a Mercedes-csapat ügyvezetői jogkör nélküli elnöke „valós” problémának nevezte Rosberg pótlását, mert elmondása szerint mindig is tisztában voltak azzal, hogy milyen erős versenyzőpárossal rendelkeztek. „Ennél jobb nem is lehetett volna – magyarázta. – Nico felkészületlenül ért minket. A versenyzők akkor vonulnak vissza, amikor akarnak, ezt kívülről nem lehet befolyásolni.

Rosberg (középen) Japánban döntötte el, hogy ha világbajnok lesz, visszavonul Forrás: AFP/Yuya Shino

Rosberg nem is olyan régen hosszabbította meg a szerződését a 2018-as szezon végéig, a tárgyalásokat barátja, a korábbi F1-es pilóta, Gerhard Berger segítette. Ő azt mondta az Auto Motor und Sportnak, hogy az állással kapcsolatban „felhívnám Alonsót vagy Vettelt.” Őket viszont valószínűleg szorosan csapataikhoz kötik a szerződések, bár Martin Brundle, a Sky Sports szakértője úgy véli, Alonso „elkeseredetten próbálja majd megszerezni” az ülést.

Bernie Ecclestone elképzelhetőnek tartja, hogy Alonso elhagyja a McLarent.

A Reutersnek azt mondta, „új menedzsment került a McLaren élére. Talán (Alonsónak) elege van abból, hogy ott van, és ők is besokalltak tőle” – mondta, bár Zak Brown nemrég leszögezte, hogy mindent megtesz a kétszeres világbajnok megtartása érdekében.

Amennyiben a Mercedes nem tudna vagy nem akarna igazi húzónevet elcsábítani az ellenfelektől, saját junior pilótáit is előléptetheti.

A Manor pontszerzője, Pascal Wehrlein rendszeresen tesztelte az Ezüstnyilat is, és egyelőre nincs szerződése a 2017-es szezonra, Esteban Ocont pedig valószínűleg elengedné a Force India, ahol jövőre versenyezne. Felmerült még Valtteri Bottas neve is, ő a Williams pilótája, de leárazott motorokért és Wehrleinért cserében valószínűleg ő is vehetné a sátorfáját.

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!