Vágólapra másolva!
Stoffel Vandoorne az idei szezonra nem talált helyet az F1-ben, de Japánban valószínűleg versenyezni fog, ami hozzásegítheti a 2017-es debütáláshoz. A GP2-bajnok tudja, hogy nincs garantált helye a McLarennél.

Stoffel Vandoorne az egyik legígéretesebb fiatal autóversenyző: 2015-ben óriási fölénnyel nyerte meg a GP2-es bajnokságot, ráadásul évek óta a McLaren támogatását élvezi, az idén a csapat tartalékversenyzőjeként utazik el a versenyekre. Bár a Forma-1-es debütálásra még legalább egy évet várnia kell, úgy érzi, nem fog olyan sorsra jutni, mint Kevin Magnussen. A dán 2014-ben végigversenyezte az idényt az istállónál, majd Fernando Alonso érkezése miatt tartalékpilóta lett, az év végén azonban el is hagyta a csapatot.

Vandoorne szerint Magnussennek nagy hátrányt jelentett, hogy tavaly csak a tartalékversenyzői teendőit látta el, és semmilyen bajnokságban nem versenyezhetett. A 23 éves belga nem szeretne ilyen helyzetbe kerülni, ezért a Honda segítségével előrehaladott tárgyalásokat folytat a japán Super Formula széria egyik csapatával.

Vandoorne tavaly uralta a GP2-t Forrás: AFP

„Mi ketten nagyon mások vagyunk, és a helyzetünk is különböző" – mondta Vandoorne az Autosportnak Magnussenről. „Kevin egy év F1-es tapasztalattal a háta mögött lett tartalékversenyző, ráadásul nem volt lehetősége rá, hogy futamokon induljon. Ritkán ülhetett autóba, de remélhetőleg én más helyzetben leszek. Ha sikerül leszerződnöm a Super Formula bajnokságba, további tapasztalatot szerezhetek a versenyeken, és remélem, időnként az F1-es autót is tesztelhetem."

Vandoorne már egy kétnapos tesztet is teljesített Japán elsőszámú formaautós bajnokságában, és úgy érzi, az ottani versenyzés segítene neki a 2017-es debütálásra történő felkészülésben. „Még mindig dolgozunk az ügyön, de nem titok, hogy ebbe az irányba haladunk" – mondta a japán szériáról. „Még mindig zajlanak a tárgyalások a McLaren és a Honda között, de bízom benne, hogy hamarosan aláírjuk a szerződést. A versenyzés formában tart majd, és a kanyarsebességek lenyűgözőek, ezért jó felkészülés lenne a 2017-es idényre."

A GP2-bajnok azonban tisztában van vele, hogy 2017-ben sem lesz könnyű bekerülnie az F1-be. „Semmit nem ígértek nekem, de azon dolgozom, hogy F1-es versenyző legyek. Egyértelműen ez a célom" – jelentette ki. „Már idén is szerettem volna versenyezni, 100 százalékosan felkészültnek érzem magam. Sajnos erre a szezonra nem volt hely számomra, ezért a 2017-es idényre kell koncentrálnom."

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!