Percről percre Button budapesti száguldásáról

Események

Forma-1, Belvárosi Nagydíj
Vágólapra másolva!
Egész napos tudósításunkban végig érdekességekkel szolgálunk a helyszínről, sőt még Michelisz Norbert és Wéber Gábor is élőben válaszol olvasóink kérdéseire.
Vágólapra másolva!
Cikkünk folyamatosan frissül69 bejegyzés
13:25
május 01, 2012
Vágólapra másolva!

Már építik a pályát

Ha a cikk nem megfelelően, hanem rövid szakaszokra törve jelenne meg, kérjük kattintson ide!

Köszöntjük kedves olvasóinkat a Vodafone Belvárosi Nagydíjról élőben készülő tudósításunkban! Mostantól egészen este fél 6-ig folyamatosan igyekszünk minél exkluzívabb háttérinformációkkal szolgálni Jenson Button McLarenes száguldásáról, amelyre a Bajcsy-Zsilinszky úton és az Alkotmány utcában kerül majd sor. A szervezők már lázasan építik a helyszínt, a Bajcsyn bizonyos távolságonként gumifalakat építettek, és egy kordonnal a rajt helyét is kijelölték a József Attila utcai saroknál.

Forrás: Farkas Péter [origo]

13:29
május 01, 2012
Vágólapra másolva!

Button 2-kor érkezik

A buli délután 2-kor fog felpörögni, információink szerint Button néhány perccel később megy először végig a pályán egy utcai autóval, hogy feltérképezze a vonalvezetést és az F1-es autó számára problematikus bukkanókat. A McLarennel háromszor fog végigszáguldani az útvonalon: először negyed 3 körül, aztán 3 után néhány perccel, végül háromnegyed 3 tájban. Rábízták, hogy mennyivel megy, a McLaren nem fogja korlátozni.

13:36
május 01, 2012
Vágólapra másolva!

Michelisz Norbert már itt van velünk

Még nem késő kérdést küldeni hozzá! Tíz percen belül elkezd válaszolni az olvasóinknak.

13:45
május 01, 2012
Vágólapra másolva!

Nagy László kérdezi Michelisz Norberttől...

Nagy László vagyok Debrecenből, néztem a 7végén a futamot. Az a fránya olasz jól elbánt veled, de ilyenkor, amikor te úgy láttad,és még sokan mások, hogy szabálytalan volt a dolog, miért nem felebeztettek ellene? Vagy nem lehet?

Mindegy akkor is jól mentél, és mentetek.További jó futamot a 7en a magyar futamon! Sziasztok.

Norbi válaszol: Én is azt gondoltam az autóban ülve, hogy nem volt feltétlenül szabályos megmozdulás Tarquinitől, de azt is tudtam, hogy az eset közvetlenül egy bukkanó után történt, kemény fékezés közben, amikor ha valaki nagyon közel megy az előtte haladóhoz, nehéz eltalálálnia, hogy mikor fékezzen. Ezért természetesen mérges voltam, de azt is tudtam, hogy nincs minden veszve, ugyanis volt még 6 kör, és tudtam, hogy az autóm egyébként gyorsabb, mint a két SEAT előttem. Arra összpontosítottam, hogy mihamarabb visszakerüljek az élre.

A második verseny után meghallgattak minket. Én azt gondolom, elmondtam tisztán, hogyan láttam az esetet, de nekem majdnem mindegy is volt, hogy nem büntették meg, mert a versenyemet inkább a második incidens pecsételte meg. Amúgy is a sportfelügyelők dolga, hogy elbírálja az ilyen eseteket, a fellebbezés ezért nem került szóba.

13:48
május 01, 2012
Vágólapra másolva!

Egy rocksztár kérdez...

Üdv!

Tóth Szabolcs rocksztár vagyok és autórajongó.

Kérdés:

Mit éreznek a srácok, a BMW lehet komolyan versenyképes?
Fejlesztik az autót a németek?
Ha a Cruze a 100% akkor a BMW mennyi?
Az lehet hogy a BMW potens, csak a beállításokat kell megtalálni hozzá?

A régi motorhoz képest ez a kisebb, de turbós milyen?
Melyiket választanátok ha ez eldönthető lenne?

A berkeken belül az FIA-val kell hadakozni a büntetések, kilökések miatt?

Norbi válaszol: igen, a BMW lehet versenyképes. Azt gondolom, csak idő kérdése, amíg nálunk is megmutatkozik. Sajnos az autót nem fejlesztik, mert az összes erőforrásukat a DTM-re csoportosították. A Cruze-hoz képest a BMW 99 százalékos. Igen, a beállítások megtalálása jelentheti a kulcsot. A motorban az erőátvitelben van a lenagyobb különbség, a turbó karakterisztikája miatt a legfőbb probléma, hogy a nyomaték túl nyersen érkezik a hátsó kerekekre. De így is egyértelműen a turbóst választanánk, mert a szívó nem lenne versenyképes, hiába jobban vezethető. Az FIA-vel nem kell hadakozni.

13:53
május 01, 2012
Vágólapra másolva!

Milyen érzés magyarként versenyezni a WTCC-ben?

Milyen érzés magyarként, magyar csapatban a Hungaroringen száguldozni egy nemzetközi mezőnyben? Puskás László Péter

Norbi válaszol: Természetesen nagyon felemelő érzés, nagyon büszke vagyok arra, amikor magyarként magyar csapattal tudok sikereket elérni. Már alig várom a hungaroringi hétvégét, hogy megpróbáljam megörvendeztetni a hazai közönségemet valamilyen szép eredménnyel.


13:55
május 01, 2012
Vágólapra másolva!

Higgadt-e mindig Norbi?

Matkovics Milán kérdezi:

A http://www.f1hirek.hu/index.html honlapon olvastam egy cikket Jenson Buttonról, hogy ijesztő higgadtsággal reagál a sorscsapásokra, ami észrevehető, mind a pályán, mind a nyilatkozataiban. Már a cikk elején kapásból te jutottál eszembe, mintha csak rólad írtak volna. Kérdésem pedig az lenne, hogy te miképp tudsz megbirkózni ezekkel a "sorscsapásokkal"? Hogy kezeled őket?

Hisz az egyszer biztos, nálad se látni a feszültség leghalványabb jelét sem, mert lehet, hogy az idegtől vörös lesz a fejed, de futamok után kié nem az, mikor kiszáll az autóból.  :D Tavaly is a Valenciai futam után, amikor az utolsó kanyarban megpörögtél azt nyilatkoztad, hogy összességében boldog vagy, mert tudtad tartani a tempót az élmezőnnyel, tehát jó volt az autó meg a beállítások stb.stb.. Bármi történik felemelt fejjel mész tovább és legközelebb ugyanúgy odarakod magad a versenyre, ez egy olyan tulajdonságod amiért én nagyon bírlak, és tisztellek.

Hajrá ZENGŐ MOTORSPORT, HAJRÁ NORBI ÉS GABI !

Norbi válaszol: Nem vagyok mindig olyan nagyon higgadt, mint amilyennek kívülről látszom. De ennyi idő alatt azt is megtanultam, hogy bármi történjék, csak tiszta fejjel kifizetődő versenyezni. Így el kellett sajátítanom ezt a részét is kontrollálni. Nagyon örülök neki, hogy hasonlóságot vél felfedezni Button és köztem, mert az ő egyik legnagyobb fegyvertényének éppen ezt a tulajdonságát tartom.

13:59
május 01, 2012
Vágólapra másolva!

A következő futamra készülve

Kedves Norbi!!
Először is szeretnék Neked gratulálni az eredményhez!! Hogy érzed magad a két 6. hely megszerzése után??És hogyan vágsz neki a következő futamnak??? Köszönöm Regina

Norbi válaszol: Először is köszönöm. Hazudnék, ha azt mondanám, hogy elégedett vagyok a szombati időmérő után az első versenyen elért 6. helyezéssel, de nagyon örülök neki, hogy az autóval ismét sikerült előrelépést elérnünk. Azt gondolom, hogy ezt talán a Hungaroringen is hasznosítani tudjuk majd, így alig várom, hogy újra beülhessek.

Fotó: Magócsi Márton [origo]

14:02
május 01, 2012
Vágólapra másolva!

Norbi a szimulátorozásról

Péter kérdezi: Szia Norbi! Kérdésem a következő lenne, mi hajtott tégede arra, hogy elkezdj szimulátorokon versenyezni? A pénz hiánya vagy a vezetés szeretete?

Norbi válaszol: A vezetés szeretete. Ugyanis gyerekkoromtól kezdve érdeltek az autók, és még ha gokarttal vagy versenyautóval nem is, de utcai autóval már 12-13 évesen volt alkalmam a hímesházi földutakat koptatni a határban. A nagybácsim autószerelő volt, így az udvaron mindig volt egy-két elfekvőben lévő Lada. Amikor elkezdtem szimulátorozni, még nem tudtam, hogy ez a versenyzéshez fog vezetni.

14:07
május 01, 2012
Vágólapra másolva!

A más kategóriákban versenyzésről

Szia Norbi, szeretnél vagy legalábbis kipróbálnád magad más versenykategóriákban is?? Üdv Laci.

Norbi válaszol: Az előbb említett nagybácsim amelett, hogy autószerelő volt, versenyzett is. Főleg a raliban indult, így gyerekkoromban már kialakult a raliversenyek iránti érdeklődésem. Ezért, ha valamikor abba kell hagynom a túraautózást, szívesen kipróbálnám a ralizást is. A motorok addig érdekeltek, amíg be nem ültem először egy autóba.

14:10
május 01, 2012
Vágólapra másolva!

Elnézést kért-e Norbitól Yvan Muller?

Egerszegi László kérdezi: Szia Norbi! A szlovák verseny után valamilyen formában  elnézést kért Tőled Yvan Muller? Egyébként sok sikert kívánok Neked!

Norbi válaszol: Igen, elnézést kért. De rögtön hozzátette azt is, hogy mit kellett volna csinálnom annak érdekében, hogy őt ne büntessék meg. Úgyhogy egyébként nem neheztelek rá, de egy kis tüske mégis maradt bennem az eset kapcsán. Négyszemközt azért még szeretném vele megbeszélni a történteket a Hungaroringen.

14:25
május 01, 2012
Vágólapra másolva!

Megérkeztek a kis fellépők

Itt van mellettünk egy kisfiú és egy kislány, a 10 éves Alex és a 9 éves Izabella, akik rövidesen fel fognak lépni egy néptáncrendezvényen. Hajdúnánásról érkeztek, egy tehetségkutató versenyen fedezték fel őket, amikor elnyerték a Vodafone különdíját. Azt mondják, szokták nézni a Forma-1-et a tévében. Iza annyira izgatott volt, hogy éjszaka már nem tudott aludni.

14:31
május 01, 2012
Vágólapra másolva!

Van élő közvetítésünk a tesztről is

Az olaszországi Mugellóban ma kezdődött meg a szezon közbeni egyetlen tesztsorozat is. Erről szintén pörög egy egész napos élő tudósításunk a legfrissebb fejleményekkel és az aktuális sorrenddel, ezt itt olvashatják. Jenson Buttonnak persze jobb dolga akadt, mint hogy a tesztpályán körözgessen...

14:34
május 01, 2012
Vágólapra másolva!

Íme Michelisz Norbi, amint olvasóink kérdéseire válaszolt

A válaszait az oldalt kicsit lejjebb pörgetve olvashatják. Nagyon felszabadult és jókedvű volt. Délután természetesen ő is végig fog döngetni a budapesti pályán a BMW-jével.

Fotó: Magócsi Márton [origo]

14:40
május 01, 2012
Vágólapra másolva!

A szuvenírboltok is készülnek a rohamra

A Hercegprímás utcában lévő szuvenírboltok eltérő stratégiával készülnek a Belvárosi Nagydíjra. Az egyik üzlet délelőtt még fogadja a turisták rohamát, a kora délutáni rajt idejére azonban már bezár. Egy másik üzletben az [origo]-nak azt mondták, a közelben zajló építkezés zaját már megszokták, így valószínűleg a Bajcsy-Zsilinszky úton száguldozó autók hangja sem fogja zavarni őket. Az eladó szerint kifejezetten jó, hogy ilyen újdonságok vannak a városban, de azt elismerte, hogy még nem hallotta, milyen hangja van egy Forma-1-es autónak.

14:50
május 01, 2012
Vágólapra másolva!

A magyarok fényképet akarnak

Az információs pultnál a külföldi turisták főként arra voltak kíváncsiak, hogy mi ez a nagy felhajtás a város közepén. A magyarok részéről pedig visszatérő kérdés volt, hogy hol lehet fényképezkedni az autókkal. Nos, a válasz az, hogy a Deák Ferenc utcában, ahol egy tavalyi McLaren fel van lógatva, kettő régebbi pedig ki van állítva.

Forrás: [origo]

14:59
május 01, 2012
Vágólapra másolva!

Button már itt van

Kolléganőnk összefutott vele, ahogy barátnőjével, Jessicával éppen elhagyta a József Attila utca és a Bajcsy-Zsilinszky út sarkánál lévő épületet, amelyben a mi ideiglenes bázisunk is van. Most a Deák Ferenc utcai Vodafone Smart Store-ba tart, hogy egy játék nyertesével találkozzon, és átadja neki a díjat.

Egész sűrű a tömeg a Bajcsy-Zsilinszky úton, a legtöbben már elfoglalták a stratégiai pozíciókat, így csak kevés szerencsés rajongó láthatta, ahogy Button kilépett az utcára. Az akció annyira váratlan volt, hogy maguk a nézők is meglepődtek. Egy Angliában élő anyuka ugyanakkor az [origo]-nak azt mondta, Buttonnal nem először találkozott, így már-már ismerősként köszöntötte az alatt a rövid egy-két perc alatt, amíg a brit versenyző megállt a rajongóknak.

15:03
május 01, 2012
Vágólapra másolva!

Button annyival mehet, amennyivel akar

Hétfőn délután az [origo] F1hírek stábja a McLaren budapesti bokszában forgathatott, ahol Ted Bowyer, a csapat egyik mérnöke elmagyarázott rengeteg, eddig ismeretlen részletet is a tavalyi MP4-26A-ról, amellyel Button ma száguldozni fog. A vele készült beszélgetés és a természetesen magyarul feliratozott videó róla itt tekinthető meg. Még a telemetriai monitort is megmutatta.

Elárulta azt is, hogy Button ma annyival mehet majd, amennyivel akar. A váltóáttételezés alapján 300 km/ó körül van az autó végsebessége, és rábízzák, hogy mekkora tempóra gyorsul fel. A meleg miatt inkább a kis sebesség okozhat gondokat: az autó oldaldobozába akkumulátorral üzemelő hűtőventilátorokat kellett szerelni. Ez egyébként konkrétan az az autó, amivel Button tavaly megnyerte a Kanadai Nagydíjat.

15:17
május 01, 2012
Vágólapra másolva!

Már gyűlik a tömeg

A Bajcsy-Zsilinszky úton a korán érkezők már igyeztek minél jobb kilátást nyújtó helyeket szerezni maguknak.

Fotó: Magócsi Márton [origo]

15:30
május 01, 2012
Vágólapra másolva!

"Legközelebb kiabálok neki"

Button másodszor is megörvendeztette a kivonulásával a tűző nap alatt kitartóan várakozó embereket, és elindult a McLaren garázsa felé. A helyzetet sokan kihasználták egy-egy fotó erejéig. Sokan nem is akartak hinni a szemüknek, mert egyáltalán nem számítottak arra, hogy szemtől szemben láthatják a brit világbajnokot. Az egyik néző, Kata az [origo]-nak azt mondta, egész véletlenül állt ilyen jó helyre, és bár nem számít igazi Button-rajongónak, most már mindenképpen szeretne egy autogramot vagy egy közös fotót. Pár perc alatt ki is dolgozta a stratégiát: ha legközelebb feltűnik, mindenképpen kiabálni fog Buttonnak.

15:34
május 01, 2012
Vágólapra másolva!

Még kérdezhet Wéber Gábortól

A Zengő Motorsport versenyzője és az MTV kommentátora 16 órakor lesz az élő közvetítésünk vendége, addig még várunk hozzá kérdéseket az auto@origo.hu címre. Michelisz Norbert dél körül járt nálunk, az ő válaszait visszalapozva olvashatják.

15:40
május 01, 2012
Vágólapra másolva!

A gyurmázás abszolút favorit a gyerekek között

A Legyél te is Sztárséf! pavilonban a Forma-1-es autók iránti érdeklődést elhomályosítja a gyurmázás. A gyerekek közül azért sokan várják Buttont. A tíz év körüli Vivien az [origo]-nak eldicsekedett azzal, hogy a mobilján egy Ferrari szól csengőhangként, de amikor a gyurmákhoz jutott, a pirosból és a fehérből kért, és a rendezvényhez illő márkatudatossággal egy Vodafone-logót kezdett el formázni. A családban némi feszültséget okoz, hogy a kislány Alonso-rajongó, az édesanyja, Erika viszont Buttonnak szurkol, de azt mondták, a mai rendezvényen elsimulnak ezek az ellentétek.

15:42
május 01, 2012
Vágólapra másolva!

Elindult az élő képünk is!

Az F1hírek címlapján már élő videóképeken is figyelemmel követhetik a helyszínen zajló eseményeket. A stream egészen fél 6-ig működni fog, több kameraállásból készülő felvételekkel, hangos kommentárral, olyanok részvételével, mint Baumgartner Zsolt és Kiss-Pál Tamás.

15:47
május 01, 2012
Vágólapra másolva!

Button kiszállt az autóból

Most épp a közönséggel pacsizik, előzőleg kipróbálta a McLaren ülését, hogy ne érjék kellemetlen meglepetések. Ebben a pillanatban lép be az épületbe, ahonnan a közvetítést írjuk.

Fotó: Hajdú D. András [origo]

Fotó: Magócsi Márton [origo]

15:49
május 01, 2012
Vágólapra másolva!

Teljes sminkben

A nők közül sokan keresik a felüdülést a Csillogj, mint egy sztár! pavilonban, ahol profi sminkesek és fodrászok alakítják át őket. Noémi a családjával érkezett, de azt mondta, kicsit meglógott, hogy átadja magát sminkeseknek. Az [origo]-nak azt mondta, a családban senki sem Forma-1-rajongó, őket inkább a családi programok vonzották, és náluk a mai szórakozás még Button rajtja előtt véget ér.

Fotó: Magócsi Márton [origo]

15:59
május 01, 2012
Vágólapra másolva!

Évfordulós ünneplés a szimulátornál

Igazi motorsportőrült családot találtunk a Fashion Streeten. A szülők rendszeresen motoroznak, a gyerekek pedig hardcore Button-rajongók. A bukósisak szimulátornál sorban álló anyuka, Bea elmondta, születésnapot és házassági évfordulót is ünnepelnek a mai Belvárosi Nagydíjjal. Bár a Fashion Streeten mindegyik színpadnál hosszú sorok kígyóznak, a család eltökélt, hogy mindent kipróbál. Egyértelműen ünnepi hangulatban vannak.

16:02
május 01, 2012
Vágólapra másolva!

Button nagy örömujjongás közepette távozott

Elhagyta a szobáját a City Centerben, a kordon mögött ácsorgó nézők üdvrivalgása közepette. Silvia Hoffer, a McLaren sajtósa a telefonjával vette videóra a tömeg hízelgő reakcióját. Button most száll be egy utcai Mercedesbe, hogy gyakorlásképpen végighajtson a pályán.

16:07
május 01, 2012
Vágólapra másolva!

Kitolják a McLarent is

Button már nekivágott a körnek, közben kitolták a garázsból az MP4-26-ot is. Amint ezen az exkluzív videónkon látszik, ez az az autó, amivel tavaly megnyerte a Kanadai Nagydíjat. Utána le is selejtezték gyorsan.

16:13
május 01, 2012
Vágólapra másolva!

Button szerint a pálya nagyon más, mint az igazi

Nyilván hepehupás, de az MTV riporterének, Szujó Zoltánnak épp azt mondta: "Mindegy, ez úgyis a showról szól."

16:15
május 01, 2012
Vágólapra másolva!

Alex és Izabella táncolnak

A tehetségkutató versenyen felfedezett 9 éves kislány és a 10 éves kisfiú, akiket korábban már említettünk a közvetítésben, épp néptáncbemutatót tartanak a színpadon, miután Szujó Zoltán felkonferálta a produkciójukat. Button mosolyogva tapsol hozzá, aztán átad nekik egy csokor virágot, és fényképezkedik velük.

Fotó: Hajdú D. András [origo]

16:22
május 01, 2012
Vágólapra másolva!

Button már a McLarenben ül

Beszíjazták az autóba, amely bizonyára kellemes emlékeket ébreszt benne. Hamarosan nekivág az első éles körének. Ne feledjék, hogy az F1hírek címlapján élőképet is láthatnak az eseményekről.

16:24
május 01, 2012
Vágólapra másolva!

Bemutatógumik vannak az autón

A Pirelli ilyen célra szánt, a versenygumiktól eltérő slickjeit fogja használni Button.

16:25
május 01, 2012
Vágólapra másolva!

És elindult!

Pillanatok alatt odaért az Alkotmány utcához, ahol balra fordult a Parlament felé. Ott helyben megforgatta a McLarent, aztán visszatért a starthoz, és rögtön nekivágott egy sokkal bátrabb körnek. Az aszfalt rettenetesen poros, Button össze-vissza csúszkál, de 4-edikig azért felváltott útközben.

16:29
május 01, 2012
Vágólapra másolva!

Button 260-ra gyorsult az utcán

Másodszor is megérkezett a starthoz, aztán kiszállt, és felállt az autó tetejére integetni. Kiss-Pál Tamás a Vodafone közvetítésében azt mondja, még neki nagy élmény ilyen közelről látni egy F1-es autót működés közben. "Az aszfalt nem túl egyenletes, borzasztóan hepehupás" - jegyzi meg Button a színpadon, hozzátéve, hogy máris 260 km/ó-s sebességet ért el. "Asszem, ez 210-zel van a megengedett sebeség fölött!" - teszi hozzá vigyorogva.

Fotó: Magócsi Márton [origo]

16:36
május 01, 2012
Vágólapra másolva!

Michelisz Norbert is elrajtol

Élőben mesélte el, hogy ritkán van alkalma utcán is kipróbálnia a BMW-jét, ezért kíváncsi rá, milyen élményt fog nyújtani. Norbi néhány órával ezelőtt a mi vendégünk volt, és élőben válaszolt az olvasók kérdéseire - a cikket visszapörgetve meg lehet nézni, hogy mit. Wéber Gábor délután 4 órára érkezik, tőle még lehet kérdezni az auto@origo.hu címre küldött levéllel.

16:41
május 01, 2012
Vágólapra másolva!

Rengeteg versenyautó a pályán

Norbi BMW-je mellett raliautók, Lotus Ladies Cup-os Elisé, Szalay Balázs tereprali autója, egy ralikrossz autó, a BOVI Silverstringje, egy kupás Porsche, sőt még egy WTCC-s Chevrolet is köröz, füstölgő gumikkal pörögve-forogva a startnál és a célnál. A hangzavar most sem elhanyagolható...

16:45
május 01, 2012
Vágólapra másolva!

Boardman beáll a fal mellé

Megróbált pörögni a SEAT-tal, de csak félig sikerült neki, így épp a kordonnál állt meg, és tolatnia kellett.

16:47
május 01, 2012
Vágólapra másolva!

Néhány új kép...

Fotó: Hajdú D. András [origo]

Fotó: Hajdú D. András [origo]

16:49
május 01, 2012
Vágólapra másolva!

Michelisz élvezte az első köröket

"A tapadás nem volt olyan, mint egy hagyományos versenypályán, de azt gondolom, ezt a nézők nem is bánták" - mondta az imént. "A hanghatás, ami itt éri az embert, nagyon nagy élmény." Közben távirányítós quadrokopterek készítenek légifelvételeket az eseményről. Baumgartner Zsolt, aki a kétüléses Minardival szokott részt venni bemutatókon, hozzátette: "Olyan élményt nyújt nekem ez a kétüléses autó is, amivel semmi nem ér fel. Amikor Amerikában kipróbáltam a ChampCart, gyakorlatilag viszasírtam az F3000-et. Most kielégít az az évi négy-öt alkalom, amit Paul Stoddartékkal tölthetek."

16:53
május 01, 2012
Vágólapra másolva!

A profi rajongók füldugóval készültek

"Azok, akiket nem érdekel az autóversenyzés, felfordulásnak minősíthetik, akik viszont rajongók, és az utcákon és valószínűleg a televízió előtt is elég sokan vannak, azoknak hatalmas élmény" - mondta az [origo]-nak Rákóczi Ferenc rádiós műsorvezető, aki szereint több hasonló rendezvényt is ide kellene hozni. "Meg kell mutatni ennek a világnak, hogy létezünk" - tette hozzá. A műsorvezető elárulta, nem Button-rajongó, sokkal közelebb áll a szívéhez a hétszeres világbajnok Michael Schumacher. "Bitang, fejletépős, szívmegdobogtatós hangja" van a Forma-1-es autónak Rákóczi Ferenc szerint, aki profi módon füldugóval készült a mai eseményre.

16:56
május 01, 2012
Vágólapra másolva!

Button autogramokat osztogat

Most körbeviszik a pályán, és néhány helyen megállnak vele, hogy találkozhasson a nézőkkel.

Fotó: Hajdú D. András [origo]

Fotó: Hajdú D. András [origo]

Fotó: Hajdú D. András [origo]

17:04
május 01, 2012
Vágólapra másolva!

Button a második körére készül

Már a McLarenben ül, az autóján kereket cseréltek - de továbbra is bemutatógumik vannak rajta, a Forma-1 szabályai szerint másokat nem is lehet használni ilyenkor. Másodszorra talán bátrabb lesz, és az előbbi 260 km/ó-t is felülmúlja. Az élőkép továbbra is itt nézhető.

Fotó: Magócsi Márton [origo]

17:08
május 01, 2012
Vágólapra másolva!

Girl power a kerékcseréknél

A versenyszellem a kerékcserék színpadánál él igazán. Egy anyuka a két törékeny lányával nevezett be, és büszkén újságolta, hogy öt másodperc körüli eredményt értek el. Az egyetlen panaszuk az volt, hogy a kerék kicsit nehéz volt. Később megtudtuk, hogy a ma délelőtti rekord 2,42 volt, a leglassúbb csere pedig fél perc körül alakult, de csak azért, mert elgurult az egyik anyacsavar. Az emberek imádják ezt a színpadot, sokan legalább még egyszer visszatérnek egy kerékcserére.

17:12
május 01, 2012
Vágólapra másolva!

Kiss Pál Tamás: "A 260 az sok"

GP3-as versenyzőnk szerint "ilyen körülmények között" mindenképpen sok az a tempó, amit Button az első körében elért a Bajcsy-Zsilinszky úton. Meglátjuk, most erre is rá tud-e tenni még egy lapáttal: épp nekivágott második körének.

Fotó: Magócsi Márton [origo]

17:16
május 01, 2012
Vágólapra másolva!

Button most bátrabban indult

"Már ismeri a pályát" - mutat rá Baumgartner. Féktávokat óvatosan vesz, de amikor helyben megpördül a rajtnál, jó merészen ad gázt.

17:26
május 01, 2012
Vágólapra másolva!

Az autóból szűknek tűnik a pálya

A Bajcsy-Zsilinszky út tágasnak tűnik, de a belső kamerás felvételek tanúsága szerint 220 felett kifejezetten keskeny. Button azért a hangok alapján felváltogatott egészen 6-osig.

17:29
május 01, 2012
Vágólapra másolva!

Button nagyon élvezi

Baumgartner szerint most már "lehetett rajta látni, hogy magabiztos, és nagyon élvezi." Most ismét a többi versenyautó van a pályán, és kiderült az is, hogy a kék Chevrolet-t nem más vezeti, mint Michelisz Norbi szlovákiai merénylője, Yvan Muller.

17:43
május 01, 2012
Vágólapra másolva!

Rendkívüli hanghatások néhány méterről

Néhány nézőt láthatóan meglepett Button McLarenjének a hangja. Az egyik tribünön sokan a fülüket befogva figyelték, ahogy a brit megpörgette az autót a Bajcsy-Zsilinszky úton. A gyerekek ugyanakkor inkább érdeklődéssel követték a történéseket, és a hanghatásokat is jobban bírták.

17:57
május 01, 2012
Vágólapra másolva!

Megérkezett hozzánk Wéber Gábor

Már itt ül mellettünk, hamarosan elkezd válaszolgatni az olvasóink által elküldött kérdésekre.

18:01
május 01, 2012
Vágólapra másolva!

Wéber Gábor a WTCC mezőnyéről

Gergő kérdezi:
Tisztelt Wéber Úr! Mennyiben különbözik a WTCC versenyzők és a magyar túraautós mezőny verseny közbeni védekező, támadó viselkedése, mentalitása?

Gábor válasza: Sokkal pontosabban vezetnek, egy egész versenyen az abszolút határon, ennek megfelelően újra és újra képesek támadni, vagy megingás nélkül védekezni. És ha hibáznak, akkor is gyorsan és kis időveszteséggel korrigálják. Egyik sem nyuszi. Nagyon agresszívek, mint a sáskahad. Ha rossz helyre kerülsz, bedarálnak.

18:04
május 01, 2012
Vágólapra másolva!

A vezetési stílusról

Kály-Kullai Kristóf kérdezi:
Többször nyilatkoztad, hogy Norbihoz képest más a vezetési stílusod. A "vájtfülűek" kedvéért kifejtenéd kicsit bővebben, hogy miben különbözik a vezetési stílusotok, illetve a beállításaitok?

Gábor válasza: Norbi alacsonyabb tempóról kezd el befordulni, és viszonylag korán gyorsít ki, én viszont nagyon hamar támadom a kanyart, és fékezés közben fordulok. Ennek a technikának a hátulütője, hogy egy ideges autóval gyakorlatilag kivitelezhetetlen, ezért szenvedek most a beállítások megtalálásával.

18:07
május 01, 2012
Vágólapra másolva!

A beszálló autógyárakról

Attila kérdezi:
Szia Gábor!
Jövőre több gyári támogatású csapat lesz a WTCC-ben (Chevy, Seat, Ford, Honda, Lada).
Mit gondolsz, még jövőre is versenyképes lesz a BMW, vagy váltanotok kell? Van már valami tervetek?
Az idei évvel kapcsolatban: Portugáliában versenyzel utoljára, vagy van esély a teljes idényre?

Gábor válasza: Tervünk mindig van, ez a támogatóktól és természetesen a hazai vezérképviseletektől is függ. Egyelőre nem állt össze a keret a tengerentúli folytatáshoz, de remélem, hogy a Vodafone-nak ilyen szempontból is tetszett ez a mai nap :-) Ha nem változtatnak rajta, a BMW egyre kevésbé lesz versenyképes.

18:10
május 01, 2012
Vágólapra másolva!

A kihagyott marrakeshi futamról

Milyen mértékben veti vissza a fejlődést egy-egy kihagyott verseny, mint pl. Marrakesh? Köszi, S. Erika

Gábor válasza: Nekem nagy mértékben, minden egyes megtett kör olyan információkat jelent ebben a fázisban, ami nélkül reálisan nincs esélyem felvenni az élmezőnnyel.

18:13
május 01, 2012
Vágólapra másolva!

A hungaroringi WTCC-ről

Ratesz kérdezi:
Gabi, te elfogadtad volna a Tarquini és Müller bocsánatkérését ugyanazon helyzetben, mint ami Norbival történt vasárnap a Slovakiaringen, vagy simán csak orrba törölted volna mindkettőt? :) De komolyan, mi a véleményed az esetről és a "kettős mércéről", ami a WTCC-ben van (ha van)?

Még 1 kérdésem lenne: Szlovákiában elcsúsztál a 2. futamon a pontszerzéstől, de jó volt látni, hogy stabilan, keményen mentél. Ahogy ordítottam neked "Ott elvesztetted a csatát", de van realitási háborút nyerni hazai pályán? Hazudnék, ha nem tennék rád komolyabb összeget egy lehetséges dobogó okán a magyar szentély berkein belül... (vagy túl optimista lennék?). Én tőled itthon komoly meglepetést várok! TE mit vársz az időmérőn és versenyeken a Hungaroringen?

Gábor válasza: Amennyire én tudom, Tarquini komolyan bocsánatot kért Norbitól, Muller viszont csak ímmel-ámmal. Mindkettővel éreztetném, hogy jönnek eggyel, és Yvannal azt is, hogy nem árt, ha legközelebb hátra is figyel. Kettős mérce nincs, csak egyenlőbbek az egyenlők között :-)

Ha úgy folytatjuk tovább a beállításokkal, ahogy Szlovákiában végeztük, akkor a fordított rajtrácsos futamon talán születhet meglepetés, de azért alapvetően nem erre készülök. Biztos, hogy a pályaismeretben van néhány tized a mi oldalunkon, és ha tényleg merek támadni az autóval úgy, ahogy eddig nem sikerült igazán, azaz eltaláljuk a beállításokat, akkor az időmérőn szeretnék a tízbe kerülni.

18:17
május 01, 2012
Vágólapra másolva!

Közben Button a harmadik körét teljesíti

Ismét pörgött-forgott útközben. Néhány perccel ezelőtt beszéltünk vele, azt mondta, másodszorra már 280-as végsebességet ért el. Kíváncsian várjuk, mi lesz a legnagyobb tempója.

Fotó: Magócsi Márton [origo]

Fotó: Magócsi Márton [origo]

18:19
május 01, 2012
Vágólapra másolva!

A magyar autósport utánpótlásáról

Ignác kérdezi:
Kedves Wéber úr,
az lenne a kérdésem, hogy milyennek látja a magyar autósport utánpótlását, véleménye szerint kik jelenleg a legnagyobb tehetségek, illetve történtek-e kedvező változások az utóbbi években e tekintetben.

Gábor válasza: Elég sok tinédzser került be mostanában a magyar gyorsasági autósport vérkeringésébe, de némelyikük már annyira fiatalon kerül a mélyvízbe, hogy nem vagyok benne biztos, ez szolgálja feltétlenül a fejlődésüket. Hazai viszonylatban nincs megalapozott és kitalált utánpótlás-nevelési rendszer, mindenki megy a saját feje után, vagy a környezetében lévők tanácsaiból próbál építkezni. Tehetségek ugyan biztos vannak, de Michelisz Norbi pályafutása is azt bizonyítja, hogy még egy tökéletes lépcsőkkel kialakított folyamat és egy átlagon felüli tehetségű pilóta együttállása esetén is évekbe telik, amíg az ember nemzetközi szinten jegyzett eredményeket érhet el. Ezt pillanatnyilag központi formában senki nem támogatja.

18:24
május 01, 2012
Vágólapra másolva!

A csapathoz való beilleszkedésről

Adrienn kérdezi: Mennyire sikerült beilleszkedni a csapatba, és milyen a munkakapcsolat Michelisz Norbival? Miben tudják segíteni egymást?

Gábor válasza: Nem kellett beilleszkednem a csapatba, mert mindig is a része voltam, attól függetlenül, hogy tavaly egy német sorozatban versenyeztem. Norbival gyakorlatilag minden információt megosztunk egymással, amiből nyilván nagyrészt én, de bizonyos szempontból ő ugyanúgy profitál. Mivel máshogy és másképp megyünk, így kanyaronként is vannak mindkettőnk számára érdekes dolgok.

Fotó: Magócsi Márton [origo]

18:43
május 01, 2012
Vágólapra másolva!

Friss képgaléria Button száguldásáról

Fotó: Hajdú D. András [origo]
Kattinson a képre galériánk megtekintéséhez!

18:45
május 01, 2012
Vágólapra másolva!

Menü száguldáshoz

A VIP tribünön lazacos falatkát, padlizsános kosárkát, céklahabos pisztrángot, sonkás-sajtos tortillát, libamájas profiterolt és sült csirkenyársat szolgáltak fel a pincérek. Ráadásként desszertet is kaptak a vendégek. És még a nap sem tűzött oda!

18:47
május 01, 2012
Vágólapra másolva!

Button épp sajtótájékoztatót tart

A laptoppal mi is ütt ülünk a City Centerben, a terem tömve van újságírókkal. Most a Vodafone vezérigazgatója, Beck György beszél, Button mellette ülve hallgatja, amit a szinkrontolmács a fülébe duruzsol.

18:50
május 01, 2012
Vágólapra másolva!

Button szerény mosollyal hallgatja a tapsot

"Ha sajtótájékoztatón vagyok, az nekem jó hír, mert azt jelenti, hogy a legjobb három között végeztem, akár az időmérőről, akár a versenyről van szó!" - viccelődik. Tudja, mit kell mondania: hozzáteszi, hogy tisztában van vele, milyen hihetetlen munka megszervezni egy ilyen eseményt. "Csodálatos emlékek kötnek Magyarországhoz, hiszen itt arattam az első győzelmemet, és tavaly, a 200. nagydíjamon is nyerni tudtam" - mondja.

18:53
május 01, 2012
Vágólapra másolva!

Száztíz százalékot követel idén az F1

"Ez nagyon szoros év a Forma-1-ben, a nézőknek nagyszerű, hogy ennyi előzést láthatnak, de valójában nekünk, versenyzőknek is jó, hogy ilyen kemény csaták zajlanak a pályán" - mondja Button. Hozzáteszi, hogy nehéz megítélni, melyik csapat lesz ütőképes a következő versenyen, Barcelonában. "Jó esélyünk van a győzelemre, csak nem szabad semmilyen hibát vétenünk" - jegyzi meg.  "Egyelőre senki nem nyújt kiegyensúlyozott teljesítményt, mindenki elég sokat hibázik" - mutat. "Még a világbajnokság éllovasának is csak 53 pontja van, holott már százat lehetett szerezni."

18:57
május 01, 2012
Vágólapra másolva!

Százezer néző látogathatott ki

Beck György a Nemzeti Sportnál dolgozó kolléga kérdésére válaszolva azt mondta, pontos adat még nincs, de becslések szerint durván százezer néző volt a helyszínen. A költségek zömét  a Vodafone Global állta, és Magyarországon először kísérleteztek vele, hogy egy ilyen átfogó rendezvény iránt mekkora itthon az érdeklődés.

Fotó: Hajdú D. András [origo]

19:03
május 01, 2012
Vágólapra másolva!

Button példaképe Lance Armstrong

Bár ezt tulajdonképpen már tudtuk róla, hogy ő az egyik, akire nagyon felnéz, mert szerinte hihetetlen, hogy milyen sokáig maradt a sportága csúcsán. Megjegyzi, hogy ez valójában Michael Schumacherre is igaz, de "Lance több viszontagságot élt meg az életében" - teszi hozzá a betegségére utalva. "A pályafutása egyetlen üzenetet közvetít: soha ne add fel!"

Fotó: Magócsi Márton [origo]

19:05
május 01, 2012
Vágólapra másolva!

Button díjakat ad át

A Kezdj el valami újat! Hétvége különböző játékainak nyerteseinek nyújtotta át a díjakat, aztán Beck György társaságában együtt is fotózkodott velük. Most pedig megpróbált távozni, dacára annak, hogy a jelenlévők igyekeznek minél nagyobb darabot kiszakítani belőle, ha már idejött.

19:12
május 01, 2012
Vágólapra másolva!

Button el is indult haza

A néhány órányi budapesti kiruccanás után már a reptér felé tart a barátnőjével, Jessicával, hogy mihamarabb nyugodt körülmények között élvezhessék egymás társaságát. A mugellói teszten, amely ma kezdődött, nem kell részt vennie, mert a McLaren inkább a tesztpilótáit veti be.

Fotó: Magócsi Márton [origo]

19:28
május 01, 2012
Vágólapra másolva!

Ezért szeretik Buttont

Jenson Button tavalyi budapesti látogatása után adta magát, hogy idén is a 2009-es világbajnokot hívják meg, főleg azért, mert egészen jó kapcsolatot alakított ki a magyar vízilabdásokkal - mondta az [origo] kérdésére a Vodafone elnöke. Nemcsak a nézők élvezték a keddi bemutatót, hanem látszott, hogy ő is - említett egy újabb érvet Button mellett Beck György, aki külön dicsérte a brit versenyző fegyelmezettségét, ahogyan profi módon tartotta magát a másodpercre beosztott menetrendhez. Mondjuk ez csak akkor nem volt annyira örömteli számunkra, amikor kiderült, hogy milyen rövid az a négy perc, amit egy négyszemközti interjúval tölthettünk el vele!

19:36
május 01, 2012
Vágólapra másolva!

Erről maradt le, aki nem olvasott minket

Érdemes visszapörgetni a cikket oda, ahol Wéber Gábor, illetve korábban Michelisz Norbert válaszolt az olvasóink által feltett kérdésekre. Ez pedig egy videóval körített exkluzív interjú Ted Bowyerrel, a Button McLarenjét a mai rendezvényen műszakilag menedzselő mérnökkel, aki érdekes részleteket is elárult az autóról. Emellett készült egy exkluzív videóinterjúnk Buttonnal, valamint beszélgettünk a testőrével is, ezeket az anyagokat a következő napokban fogjuk leközölni az [origo] F1híreken.

És itt a galéria (kattintson a képre):

Fotó: Magócsi Márton [origo]

19:47
május 01, 2012
Vágólapra másolva!

Köszönjük a figyelmet!

A közvetítésünknek ezzel vége, köszönjük az egész napos figyelmet! További szép estét mindenkinek.