Vágólapra másolva!
Mark Webber volt a leggyorsabb a Brit Nagydíj péntek délelőtti szabadedzésén, a meteorológusok által is beígért esőben 6 tizedet verve Michael Schumacherre. Kamui Kobajasi csúnya, de szerencsés kimenetelű balesetet szenvedett.
Vágólapra másolva!
Cikkünk folyamatosan frissül33 bejegyzés
11:50
július 08, 2011
Vágólapra másolva!

Az eső és a befújt diffúzorokra vonatkozóan életbe lépő tilalom sem zavarta Mark Webbert, hogy érvényesítse a Red Bull fölényét a Brit Nagydíj péntek délelőtti szabadedzésén: a vizes pályán is csaknem 199 km/órás átlagsebességet elérve, 1:46.603-as körével 6 tizedet vert mindenki másra.

Az edzés leintése után Webber autója megállt a bokszbejáratnál, de valószínűleg csak azért, mert szándékosan kifogyasztották belőle a benzint, hogy lemérjék a befújt diffúzorok nélkül megváltozott fogyasztást. Az ausztrál versenyzőnek az edzés korábbi részében a meglazuló fejtámasz okozott bosszúságot, míg csapattársa, Sebastian Vettel autója túlmelegedett. A világbajnokság éllovasa szerényen, a 13. helyen kezdte a hétvégét.

Webber közvetlen üldözője Michael Schumacher volt, aki a második félidőben több kisebb kicsúszás ellenére is végig a tabella tetején tudta tartani Mercedesét. Átmenetileg visszaesett ugyan néhány helyet, de a hajrában, amikor újra elállt az eső, és Jarno Trulli Lotusán kívül mindenki a pályán volt, megint javított. Az edzés során egyébként az egész mezőny az intermediate gumikat használta, bár Lewis Hamilton egy aerodinamikai teszthez kipróbálta a slickeket is.

Forrás: AFP

Schumacher mögé az utolsó percekben Rubens Barrichello, Sergio Pérez és Felipe Massa zárkózott fel, míg Lewis Hamilton hiába érte el az abszolút legjobb részidőt az első szektorban, maradt a 8. helyen.

Az eső ellenére csak egy komolyabb baleset történt a másfél óra alatt: Kamui Kobajasi a célegyenesre vezető kanyarban megpördült a rázókő melletti műfüvön, és a bal oldali védőkorlátnak csapódva totálkárosra törte Sauberjét. Amely egy pillanatra meg is billent, és kis híján fejtetőre állt.

Daniel Ricciardo az utolsó helyen mutatkozott be a Hispaniánál, 1.191 másodperccel elmaradva csapattársától, Tonio Liuzzitól.

Az edzésről élőben, percről percre írt részletes beszámolónk az eredménylista alatt olvasható.

http://www.origo.hu/s/partners/f1/session_2011_9_1.html
11:51
július 08, 2011
Vágólapra másolva!

Vizes a pálya Silverstone-ban

Köszöntjük kedves olvasóinkat a Brit Nagydíj péntek délelőtti szabadedzéséről élőben írt tudósításunkban! Silverstone-t, ahogy az előrejelzések ígérték, már hajnalban eláztatta az eső, amely egy-két órával ezelőtt még hevesebben kezdett zuhogni, úgyhogy az aszfalt jelenleg nagyon vizes. De a felhők észak-nyugati irányban lassan elvonulnak, várhatóan rövidesen kitisztul az idő, és a pálya a nap folyamán fel fog száradni. Szombatra és vasárnapra nem ígérnek több esőt.

11:58
július 08, 2011
Vágólapra másolva!

Csak 14 fok van

Kellemetlen hűvös fogadta a csapatokat a Brit Nagydíj helyszínén: a levegő 14, az aszfalt 15 fokos. Kb. 7 km/órás szél fúj. A pálya vonalvezetését egyébként tavaly óta nem alakították át, de a célegyenest áthelyezték az Abbey-kanyar elé, az új bokszépület, a The Wing mellé. Részletes futamelőzetesünk itt olvasható.

12:02
július 08, 2011
Vágólapra másolva!

Ricciardo a pályán

A Hispania új versenyzője, aki Narain Karthikeyant váltotta le, az elsők között teszi meg bemelegítő körét. Most vezeti először ezt az autót. Két héttel ezelőtt, Valenciában még a Toro Rosso pénteki tesztpilótája volt, a múlt hétvégén pedig a Hungaroringen versenyzett a WSR-ben. Ott készítettük vele ezt az interjút, ha valaki még nem olvasta volna.

12:04
július 08, 2011
Vágólapra másolva!

Már 17 versenyző járt a pályán

A vizes körülmények ellenére már sokan megtették a bemelegítő körüket. Alguersuari épp most jelenti a rádión, hogy jobb a tapadás a vártnál, úgyhogy teljes esőgumik helyett intermediate-ekre van szükség.

12:08
július 08, 2011
Vágólapra másolva!

Hamilton új hátsó szárnyat tesztel

Nemcsak a Ferrari, hanem a McLaren is új hátsó vezetőszárnyat hozott Silverstone-ba, amely a zárt állásban állítólag kisebb leszorítóerőt állít elő, mint a régebbi változat, de ha felnyitják a felső terelőlapját, több sebességet nyernek vele az előzéshez.

12:11
július 08, 2011
Vágólapra másolva!

Hatályba lépett a diffúzortiltás

A hétvégétől nem lehet használni sem a forró, sem a hideg befújásos diffúzorokat. Egyelőre nem tudni, hogy ez mennyire fogja megváltoztatni az erőviszonyokat, de az autók stabilitására a féktávokon mindenképpen negatív hatással lesz, és a nem padlógázos kanyarokban a balanszot is felboríthatja majd. A gázelvételnél idétlenül recsegő motorhangnak végre szombatonként is búcsút inthetünk.

12:16
július 08, 2011
Vágólapra másolva!

D'Ambrosióé az első mért kör

2:03.001 alatt teljesíti a Virginnel. Jelenleg nincs is más a pályán.

12:17
július 08, 2011
Vágólapra másolva!

Alonso be sincs öltözve

Baseball-sapkában nyugodtan, de nem túl vidáman üldögél a garázsban. A Ferrarinál elismerik, hogy ez a hétvége "vízválasztó" lesz számukra.

12:21
július 08, 2011
Vágólapra másolva!

Csökkentenék a bokszutcai sebességkorlátozást

Az új bokszutca annyira rövid, hogy a csapatok felvetették: a versenyen 100 helyett 60 km/órára kellene csökkenteni a megengedett sebességet, különben túl gyorsak lesznek a bokszkiállások, ezért kiugróan sok lesz belőlük a versenyen. Charlie Whiting pedig arról tájékoztatta őket, hogy áthajtásos helyett stop&go büntetéseket fognak kiszabni a futamon, különben nem vesztene elég időt, aki vétséget követ el.

12:24
július 08, 2011
Vágólapra másolva!

Már Rosberg vezet

Az ideje 1:51.590, ezzel Webbert, Buttont és Barrichellót előzi meg.

12:25
július 08, 2011
Vágólapra másolva!

Alonso megpördül

Második körében kicsap a Ferrari fara a Stowe kanyarban, Alonso megforog. Simán folytatja. A többiekhez hasonlóan ő is az intermediate gumikat használja.

12:27
július 08, 2011
Vágólapra másolva!

Webber átveszi a vezetést

Az ideje 1:50.032. Őt Button, Rosberg, Schumacher és Alonso követi a listán. Még mindig csak nyolc versenyzőnek van mért köre.

12:30
július 08, 2011
Vágólapra másolva!

Már Button áll az élen

1:49.651-gyel feltornázza a McLarent a tabella tetejére, pedig a középső szektorban 6 tizeddel lassabb volt Webbernél.

12:33
július 08, 2011
Vágólapra másolva!

Hamilton változtat a vezetési stílusán

Azt mondja, a befújt diffúzorokra vonatkozó tilalom miatt kénytelen lesz máshogy vezetni, mint eddig, amit a héten gyakorolt is a szimulátoron. Az autóra ható leszorítóerő egészében is csökkenni fog, mert a diffúzor eddiginél kisebb szívóhatását ellensúlyozandó az első szárnyon is kénytelenek lesznek lazítani a csapatok, hogy elkerüljék a túlkormányzottságot.

12:35
július 08, 2011
Vágólapra másolva!

Vettel autóját befestették

A zöld nyomjelző festék jól látható a Red Bull hátsó szárnyának alsó összekötő elemén és a diffúzor tetején. Nyilván kíváncsiak a légáramlat útjára. Vettel egyébként beférkőzött Button és Hamilton közé, a 2. helyre. Button ideje 1:49.203.

12:38
július 08, 2011
Vágólapra másolva!

Újra eleredhet az eső

Trullinak szólnak a rádión, hogy 10-15 perc múlva megint eshet. Webber ennek ellenére nem siet ki megint a pályára: nyugodtan beszélget a mérnökeivel a garázsban sétálgatva.

12:40
július 08, 2011
Vágólapra másolva!

Vettel és Massa az élen

Vettel 1:48.794-gyel új etalont állított fel, de a célegyenesre vezető kanyarban kisodródott kissé. Közben mindkét Sauber is tett egy kirándulást a pálya mellé. Pérez járt rosszabbul, aki megforgott, és amikor megpróbált egy kövér gázzal helyben visszapördülni a helyes irányba, a kavicságyban sikerült kikötnie, ahonnan csak nagy nehézségek árán kecmergett ki.

12:43
július 08, 2011
Vágólapra másolva!

Schumacher odaver

4 tizedes előnnyel, 1:48.388-as körrel hátrébb szorítja Vettelt a tabellán. Pedig egy perccel korábban ő is kiment a kavicságyba, a Mercedes kerekei látványosan köpködték a felvert köveket.

12:48
július 08, 2011
Vágólapra másolva!

A sorrend féltávnál

Schumacher, Vettel, Massa, Button, Hamilton, Rosberg, di Resta, Webber, Kobayashi, Alguersuari, Hülkenberg. Schumacher egyébként időközben tovább javított, 1:48.278-ra, így már több mint fél másopderc az előnye. A Mercedes is átalakított diffúzort tesztel, hasonlóan a Williamshez.

12:52
július 08, 2011
Vágólapra másolva!

Füstöl Vettel Red Bullja

Valamilyen túlmelegedés okozhatott problémát, mert a szerelők sietve hoztak egy ventillátort az autóhoz. Vettel bosszúsan próbálta elhessegetni a füstöt a kezével.

12:53
július 08, 2011
Vágólapra másolva!

Hamilton slickeken próbálkozik

Lehet, hogy csak aerodinamikai teszteket végez, a gumik ugyanis jelentősen befolyásolják az autó fölötti légáramlatokat. Az a baj, hogy a csapatoknak most rengeteg kilométert kellene menniük, hogy a befújt diffúzorok nélkül adatokat szerezzenek, de ez most lehetetlen. Hamilton össze-vissza csúszkál a slickeken, amelyekhez nyilván túl vizes még az aszfalt.

12:58
július 08, 2011
Vágólapra másolva!

Webber fejtámasza meglazul

Újabb apró baki a Red Bullnál: a fejtámasz mozog Webber autóján, amikor megérkezik a bokszba.

12:59
július 08, 2011
Vágólapra másolva!

Alonso átveszi a vezetést

Schumacherre 0.117 másodpercet verve, 1:48.161-es körrel az élre repíti Ferrariját, de közben Webber is felkapaszkodik a 2. helyre, alig 24 ezredes hátránnyal. Petrov a bokszbejárat utáni balosban továbcsúszik az aszfaltozott bukótérbe, de folytatni tudja.

13:03
július 08, 2011
Vágólapra másolva!

Ricciardo jól halad

Annak ellenére, hogy ideálisnak nehezen nevezhető körülmények között kell először vezetnie a Hispaniát, csak 3 századdal van lemaradva csapattársától, Liuzzitól - igaz, így is az utolsó előtti helyen áll, csak D'Ambrosiót előzi meg. Riválisa a WSR-ből, Robert Wickens közben a Virgin garázsában beszélget.

13:05
július 08, 2011
Vágólapra másolva!

Ismét zuhog az eső

Schumacher épp rosszkor tért vissza a pályára: azután, hogy újra eleredt az eső. A pályaviszonyok gyorsan romlanak, a német egy pillanatra le is sodródik a fűre, aztán bemegy a bokszba. Alguersuarinak viszont, aki már a 4. helyen áll, szólnak a rádión, hogy ne törődjön az esővel, tolja szépen tovább. Rövidesen mégis visszatér a garázsba. Valószínűtlen, hogy mostanában bárki javítani fog.

13:13
július 08, 2011
Vágólapra másolva!

Massa hátsó futóművén állítanak

Nem elégedett a beállításokkal: a hátsó keresztstabilizátoron és központi lengéscsillapítón bütykölgetnek a szerelői.

13:14
július 08, 2011
Vágólapra másolva!

Kobajasi nagy balesetet szenved

A célegyenesre vezető kanyarban a vizes műfűre sodródik, de nem igazán veszi el a lábát a gázról. Amikor a jobboldali kerekei visszakerülnek az aszfaltra, Sauberje azonnal megpördül, és a füvön átszánkázva nagy sebességgel a védőkorlátnak csapódik. Ripityára is tört. A legijesztőbb az volt, hogy amikor a rázókőről lejött, és keresztbe fordult, az autó kis híján felborult, fejtetőre is állhatott volna. Kobajasi épségben kiszállt a roncsból, az edzést meg sem szakították.

13:21
július 08, 2011
Vágólapra másolva!

Ismét javulnak a pályaviszonyok

Egyre többen kezdenek javítani legalább a részidejeiken. Sőt: Webber át is veszi a vezetést Alonsótól. 1:47.553-as körével kemény 6 tizedet ver rá. Massa is javított, bejött Schumacher és Alguersuari közé. Mozgalmas utolsó percek várnak ránk.

13:25
július 08, 2011
Vágólapra másolva!

Webber tovább farag az idejéből

Az új eredménye 1:46.881. Ez 1.3 másodperccel jobb Alonsóénál, aki most jött ki a pályára, s akit az imént Massa is megelőzött. Trulli és Kobajasi kivételével mindenki kint van.

13:27
július 08, 2011
Vágólapra másolva!

Rosberg feljön másodiknak

Az első szektorban abszolút legjobb részidőt fut, a hátránya csak 0.877 másodperc Webberhez képest. Schumacher is a pályán van, de az elmúlt körökben nem tudott javítani. Pedig a pályaviszonyok szemlátomást egyre kedvezőbbek.

13:30
július 08, 2011
Vágólapra másolva!

Már Schumacher a második

Az utolsó körében ő, Barrichello és Massa is lefaragott az idejéből, úgyhogy ilyen sorrendben zárkóztak fel Webber mögé. De Hamilton még gyors körön van...

13:31
július 08, 2011
Vágólapra másolva!

Az edzésnek vége

Hamilton az első szektorban mindenkinél jobb, 32.5-ös részidőt ért el, de középen már lassú volt. Webbernek gondjai vannak: a motorja leállt, és kikapcsolta az elektronikát is, aztán még gurulás közben kivette a kormányt. A Red Bull a bokszbejáratnál megállt. Valószínűleg szándékosan kifogyasztották belőle a benzint. Mindjárt jelentkezünk a teljes eredménylistával.