Vettel nyerte az év legunalmasabb versenyét is

Események

Valencia, Európa nagydíj, Sebastian Vettel,
Vágólapra másolva!
A célba érők számát tekintve új rekord született, de az Európa Nagydíj egyébként idei viszonylatban unalmas ünnepi körmenet volt. A gumijait a hőségben durván koptató McLaren nem bírt a Ferrarival sem, Alonso viszont legyőzte Webbert.
Vágólapra másolva!
Cikkünk folyamatosan frissül53 bejegyzés
15:36
június 26, 2011
Vágólapra másolva!

Forrás: Red Bull Racing
Kattintson a képre a galériához!

Az elmúlt néhány versenyen megszokott parádés tűzijáték elmaradt az Európa Nagydíjon, amelyen a papírforma érvényesült, így legfeljebb arról marad emlékezetes, hogy minden eddiginél több, 24 autó ért célba a végén. Az eddigi csúcsot 23-mal az idei kínai futam állította fel, s az F1 történetében előzőleg csupán háromszor fordult elő, hogy senki nem esett ki.

Miután két héttel ezelőtt, Montrealban hibába hajszolták, és fél körrel a leintés előtt bukta el a győzelmet, a világbajnokságban vezető Sebastian Vettel ezúttal végig bírta idegekkel. A Safety Car-fázis nélküli versenyen már a rajtnál szert tett némi előnyre, de az utolsó etapig nem tudott jelentősen elszakadni Fernando Alonsótól. A Ferrari versenytempója azonban a várakozásoknak megfelelően csak a lágy gumikon volt méltó párja a Red Bullénak: amint a 45. körben a közepes keverékre váltott, Alonso azonnal lelassult Vettelhez képest, és végül 10,8 másodperccel mögötte ért célba.

A spanyol legfőbb ellenfele Mark Webber volt, akit a 21. körben sikerült a pályán megelőznie. Habár az idén megszokott elévágásos taktikával Webber 8 körrel később visszakerült Alonso elé, azáltal, hogy a 43. körben - két körrel a Ferrari előtt - kellett átváltania a lassabb közepes keverékű Pirellikre, újra elvesztette a 2. helyet. Ráadásul a verseny utolsó harmadában váltóhibával küzdött, ezért a szokásosnál hamarabb kellett felkapcsolgatnia, és végleg elvesztette az esélyét a támadásra.

A McLaren versenye a rajtnál vett kedvezőtlen fordulatot, amikor mindkét, rakétaként kilövő Ferrari megelőzte Lewis Hamiltont, és a montreali győztes, Jenson Button is hátraesett a pálya tisztább oldaláról induló Nico Rosberg mögé. Hamiltonnak aztán sikerült visszaelőznie Felipe Massát, aki a 31. körben lebonyolított második bokszkiállásánál időt vesztett, mert nem működött a légkulcs a bal hátsó kerekénél. Button szintén csak egy helyet tudott javítani: Rosberghez képest, a gyorsabb Massát nem érte utol - részben azért, mert nem működött az autójában a KERS, amitől a számítások szerint fél másodperccel lassult. Ám a McLaren a hőségben eleve nem bánt olyan finoman a gumikkal, mint a Red Bull vagy a Ferrari. Amikor Hamiltonra először rászóltak a rádión, hogy kímélje az abroncsait, azt felelte, nem tud ennél is lassabban menni, néhány körrel később viszont hiába kérték, hogy pörgesse fel a tempóját az őt üldöző Massa előtt, azt mondta, nem képes gyorsabban vezetni...

Rosberg a három élcsapat mögötti 7. helyével váltotta valóra a papírformát, míg Michael Schumacher már a 15. körében elvesztette pontszerzési esélyeit, mert a bokszból kihajtva elfékezte magát, és Vitalij Petrov Renault-jával koccanva letört az első vezetőszárnya. Emiatt már a 31. körben kénytelen volt a lassú közepes Pirellikre váltani, mivel nem maradt lágy gumija, és a kínosan hosszú etap végén csak a 17. helyen, körhátrányban szelte át a célvonalat.

Forrás: AFP

A versenyzők többsége három bokszkiállással teljesítette a távot. A pontszerzők közül egyedül az állását féltő Jamie Alguersuari ment végig két kerékcserével, éppen a hazai közönsége előtt próbálva elhallgattatni a kritikusait, míg a Sauber merész egykiállásos taktikája Sergio Pérezzel nem vált be. Adrian Sutil közvetlenül Alguersuari sarkában, de 8,3 másodperccel Nick Heidfeld Renault-ja előtt ért célba.

Vettel idén először megfutotta a verseny leggyorsabb körét, amelyből csapattársának már négy is volt, és 16. győzelmével 77 pontra növelte az előnyét Buttonnal szemben, aki mellé holtversenyben felzárkózott Webber is. A konstruktőrök között a Mercedes 3 pontra közelítette meg a 4. helyezett Renault-t.

Habár a motorelektronikai szabálymódosítás nem nyirbálta meg drasztikusan a Red Bull fölényét, a két hét múlva megrendezésre kerülő Brit Nagydíjon a diffúzorok használatára vonatkozóan hatályba lépő változtatások várhatóan jelentősebben felborítják majd az erőviszonyokat. Legalábbis a Ferrarinál és a McLarennél ezt remélik...

A versenyről élőben, körről körre készült tudósításunkat a tabella alatt olvashatják.

http://static.origos.hu/s/partners/f1/html/session_2011_8_8.html

15:50
június 26, 2011
Vágólapra másolva!

Bezárt a bokszkijárat

Köszöntjük kedves olvasóinkat az Európa Nagydíjról élőben készülő tudósításunkban. Most már mindenkinek fel kellett állnia a rajtrácsra, és az összes autó ott is van. A rajtrácson több híresség sétálgat, többek között Placido Domingo.

15:52
június 26, 2011
Vágólapra másolva!

Valenciában ismét süt a nap

Akárcsak tegnap, most is szép idő van, a csúcshőmérséklet 29 fok, az aszfalté 48 körül várható, nagy kérdés, hogy a gumik, különösen a lágyak mennyire fogják bírni így a strapát.

15:56
június 26, 2011
Vágólapra másolva!

Máris 27 fok van

Az aszfalt 47 fokos, a páratartalom 64%, ez a versenyzők számára fizikailag az egyik legnehezebb futam lesz a hőség miatt.

15:57
június 26, 2011
Vágólapra másolva!

Hamilton azt ígéri, óvatos lesz

A McLaren versenyzője az elmúlt két futamon történt ütközései után azt mondta, jelentősen nem fog változtatni a szemléletén, de "kétszer is meggondolja", mielőtt előzésbe kezd.

15:59
június 26, 2011
Vágólapra másolva!

Lekerültek a gumipaplanok

A Q3 első 8 helyezettje értelemszerűen a lágy gumikon rajtol, és úgy tűnik, érdekes módon Heidfeld és Sutil, akik nem tettek meg mért kört, szintén ezt a keveréket választották, csak Petrov és Pérez indul a keményebb, azaz közepes Pirelliken.

16:04
június 26, 2011
Vágólapra másolva!

Rajt: Vettel vezet

Mindkét Ferrari megelőzte Hamiltont, egy pillanatra Massa került előrébb, de aztán Alonsóé lett a 3. hely. Az egész mezőny rendben eljött. Button visszaesett egy helyet, 7.-nek a két Mercedes közé.

16:07
június 26, 2011
Vágólapra másolva!

2.kör: Vettel előnye 1,8 másodperc

Ezt a körét 1:45.466 alatt teljesítette, fél másodpercet verve Webberre is. A Ferrarik 1:46.3-nál járnak.

16:09
június 26, 2011
Vágólapra másolva!

3.kör: Használható a DRS

Jelenleg az élmezőnyből Hamilton és Button van támadási távolságba az előtte haladóhoz képest.

16:12
június 26, 2011
Vágólapra másolva!

6. kör: Button megelőzte Rosberget

A célegyenes végén, nem a DRS-zónában. Közben Webberé lett a leggyorsabb kör, de így is csak 8 századdal volt gyorsabb Alonsónál.

16:14
június 26, 2011
Vágólapra másolva!

7.kör: A Ferrari nagyon gyors

Úgy tűnik, igaza volt Jenson Buttonnak, a Red Bull nem érezheti zsebében a győzelmet. Alonso ugyanúgy 1:45.1 körüli köröket megy, mint a két Red Bull, és csak 3,3 másodpercre van Vetteltől is. De Webbernek szólnak rádión, hogy ügyesen kíméli a gumikat, csak így tovább.

16:17
június 26, 2011
Vágólapra másolva!

8.kör: Alonso támadja Webbert

Már olyan távolságra van tőle, hogy használhatja a DRS-ét, de egyelőre nem sikerül kihasználnia ezt. Ebben a körben Massa gyorsabb volt az élhármasnál.

16:19
június 26, 2011
Vágólapra másolva!

9.kör: Webber gumijai kezdenek kopni

A Red Bull már a verseny előtt is aggódott, hogy jobban eszi a gumikat, mint a Ferrari, és ez beigazolódni látszik. Lehet, hogy emiatt kettő helyett háromszor kell majd kereket cserélnie Webbernek, holott a szimulációk szerint a kétkiállásos stratégia a teljes versenytávon 7 másodperccel gyorsabb a háromkiállásosnál.

16:21
június 26, 2011
Vágólapra másolva!

10. kör: Hamilton támadhatja Massát

Fölzárkózott hozzá 7 tizedmásodpercen belül, és még Vettelhez képest is csak 7,6 másodperc a hátránya. Az előbb kis híján meg is előzte Massát, aki elfékezte magát az egyik jobbosnál. Maldonado kiment a bokszba.

16:23
június 26, 2011
Vágólapra másolva!

11.kör: Hárman a bokszban

Az egymással küzdő Heidfeld, Barrichello és Kobajasi egyszerre dönt úgy, hogy kereket cserél. A 6. helyezett Button már az előtte autózó Hamiltontól is 8 másodperccel van lemaradva.

16:25
június 26, 2011
Vágólapra másolva!

12.kör: Hamilton kereket cserél

Egy új szett lágy gumit kap, hátha így Massa elé vághat, aki kint maradt a pályán. Rosberg is bent volt első kerékcseréjére.

16:26
június 26, 2011
Vágólapra másolva!

13. kör: Vettel keresztbe áll

Úgy látszik, kezdenek elkopni a hátsó gumijai, de mégis Webber áll ki először a bokszba. Közben Heidfeld megelőzte Sutilt.

16:28
június 26, 2011
Vágólapra másolva!

14.kör: Hamilton szárnyal

A friss gumikon megfutja a leggyorsabb kört, 1:44.401 alatt, útközben megelőzve Schumachert. Vettel és Alonso csak most állt be a bokszba, a sorrend így az első három között megmaradt. Jelenleg Massa vezet, de valószínűleg ő is ki fog állni.

16:30
június 26, 2011
Vágólapra másolva!

16.kör Újra Vettel az élen

Massa utolsóként cserélt kereket az élmezőnyből, míg Schumacher törött első szárnnyal kiállt a bokszba.

16:32
június 26, 2011
Vágólapra másolva!

17.kör: Schumacher Petrovnak ment neki

A visszajátszásból kiderül, hogy éppen a bokszból hajtott ki, amikor az első kanyar féktávját elrontotta, és nekikoccant Petrovnak. Közben Webber dühödten integet az egyik lekörözöttre, a hátránya 2,4 másodpercre csökkent Vettelhez képest a bokszkiállásoknál. Massának jött ki a legrosszabbul a lépés, akit a Ferrari sokáig kint hagyott, és így Hamilton mögé került az 5. helyre. Igaz, Button még 8 másodpercre van mögötte.

16:34
június 26, 2011
Vágólapra másolva!

18.kör: Heidfeld két helyet javít

Megelőzte Sergio Pérezt egy több kanyaron át tartó kemény párharcban, aztán Barrichellót is.

16:36
június 26, 2011
Vágólapra másolva!

19.kör: Alonso ismét támadási pozícióban

Újra egy másodpercen belül került Webberhez képest, a hazai közönség őrjöng a lelátókon. Az előző körben Alonso 3 tizeddel gyorsabb volt Vettelnél is.

16:39
június 26, 2011
Vágólapra másolva!

20.kör: Webber KERS-e nem működik teljesen?

Úgy tűnik, csak kétharmadáig tudja használni a körben, ráadásul szóltak neki a rádión, hogy túlmelegszenek a hátsó fékei, ezért állítania kell a fékerőelosztáson. Alonso végre meg is előzte.

16:42
június 26, 2011
Vágólapra másolva!

22.kör: Schumachert nem büntetik

A sportfelügyelők kivizsgálták a Petrovval történt ütközését, de úgy döntöttek, nincs szükség további lépésekre. Schumacher jelenleg a 18. helyen van, és 1:45.0 körüli köröket megy, ami nagyjából a 7. helyzett Rosbergével egyezik meg. Vettel és Alonso közben 1:43.9-nél tart.

16:43
június 26, 2011
Vágólapra másolva!

23.kör: Pérez egy kiállással próbálkozik

Ő az egyedüli a mezőnyben, aki még nem vot a bokszban, de már 1:48-as köröket megy, 3 másodperccel lassabbakat, mint az ellenfelei.

16:44
június 26, 2011
Vágólapra másolva!

23.kör: Mindhárom éllovas leggyorsabb kört fut

Egymás után Vettel, Alonso és Webber is megdönti az eddigi leggyorsabb kört. Mindhárman 1:43.6-ot futottak, a 4. helyezett Hamilton közben csak 1:45.5-öt. Massa 4 másodperccel van mögötte, és hasonló tempót diktál.

16:45
június 26, 2011
Vágólapra másolva!

Mateschitz is ünnepel

A Red Bull-góré, Dietrich Mateschitz is a helyszínen ünnepli Vettel győzelmét. Alguersuari is boldogan integet a hazai közönsége előtt nehezen megszerzett 8. helye után.

16:46
június 26, 2011
Vágólapra másolva!

24.kör: Hamilton újra a bokszban

Ismét az elsők között áll ki, ebből biztosan háromcserés taktika lesz. Újra lágy gumikat kapott, de egy pillanatra lefulladt.

16:49
június 26, 2011
Vágólapra másolva!

25.kör: Pérez is a bokszban

Miután Petrov és Kobajasi is megelőzte, mert annyira lassú volt a használt gumikon, hogy már az egyes kanyart sem tudta padlógázzal bevenni, Pérez sort kerített várhatóan egyetlen kiállására. Schumacher közben megelőzte Maldonadót egy kerék kerék elleni csatában, de így is csak a 16. helyen áll. Hamilton pedig a friss gumikon 1:43.144-es kört futott, de így is csak 6 tizedet vert Vettelre.

16:51
június 26, 2011
Vágólapra másolva!

28.kör: Button és Massa csak kétszer áll ki?

Nekik ez az egyetlen esélyük, ha versenyben akarnak maradni, de ha így lesz, akkor Hamilton 6-7 körön belül utoléri Buttont, és nem biztos, hogy az kényelmes szituáció lesz.

16:53
június 26, 2011
Vágólapra másolva!

28.kör: Webber a bokszban

Az élhármasból ő áll ki elsőként, és ismét lágy gumikat kap, vagyis még legalább egyszer ki fog állni.

16:54
június 26, 2011
Vágólapra másolva!

29.kör: Alonso a bokszban

Ő is a lágy gumikat kapja, vagyis még legalább egyszer kimegy, és Webber visszaelőzi.

16:56
június 26, 2011
Vágólapra másolva!

30.kör: Vettel bokszban

Simán az élre tér vissza, pont Massa elé, akit Webber követ, és ezért esetleg fel tudja tartani az ausztrált, hogy segítsen Alonsónak. Hamiltonnak közben szóltak, hogy nagyon forróak a hátsó gumijai, de ő azt válaszolta: "Ennél nem tudok lassabban menni."

16:58
június 26, 2011
Vágólapra másolva!

31.kör: Massa a bokszban

Már szemlátomást nagyon szenvedett a hátsó gumijaival, Webber meg is előzte, úgyhogy kiállt a bokszba, de eldőlt, hogy ő sem csak kétszer fog kereket cserélni, mert ismét lágy Pirelliket kapott. Úgy tűnik, a bokszban sok időt vesztett, mert a bal hátsó kerekénél valami probléma volt.

17:00
június 26, 2011
Vágólapra másolva!

32.kör: Webber közel Vettelhez

Csak 1,8 másodperc a hátránya, igaz, Vettel 1:42.491-el épp most futotta meg a leggyorsabb kört a friss gumikon. Közben Schumacher is kint volt, immár harmadszor.

17:01
június 26, 2011
Vágólapra másolva!

33.kör: Button KERS-e nem működik

Rádión erről számol be. Ez pech, mert 1,7 másodpercre közelítette meg Massát, akinek a bal hátsó kerekénél nem működött a légkulcs.

17:03
június 26, 2011
Vágólapra másolva!

34.kör: Vettel növeli az előnyét

Már 2 másodperccel vezet Webber előtt, akit Alonso további másfél másodperces távolságban követ. Annak áll a zászló, aki majd a közepes gumikat jobban tudja kezelni. Schumacher már ezeket használja, mert háromszor járt a bokszban, és kifogyott a lágyakból.

17:06
június 26, 2011
Vágólapra másolva!

36.kör: Massa távolodik Buttontól

1:43.2-es köröket megy, ami 1-2 másodperccel gyorsabb Hamiltonénál, és 6-7 tizeddel Buttonénál, így az 5. helyezett Massa előnye az őt üldöző McLarennel szemben másfélről 4,3 másodpercre nőtt.

17:07
június 26, 2011
Vágólapra másolva!

36.kör: Hamiltonra várnak a közepes gumik

Mivel rendszerint ő volt kint elsőként a bokszban az élmezőnyből, neki kell majd a legtöbbet teljesítenie a verseny végén azokon a közepes gumikon, amelyekkel a McLaren pénteken látványosan szenvedett. Ezért Massától sem feltétlenül érezheti magát biztonságban.  

17:14
június 26, 2011
Vágólapra másolva!

40.kör: Hamilton most gyorsabban nem tud menni

A McLarennél most szóltak neki, hogy kicsit fel kéne pörgetni a tempót, Massa ugyanis már csak 5 másodpercre van tőle, de Hamilton ezúttal az előzővel ellentétben azt válaszolta, hogy nem tud gyorsabban menni.

17:15
június 26, 2011
Vágólapra másolva!

41.kör: Button megpróbál sokáig kint maradni

Az a terv, hogy a lehető legkésőbb váltson át a közepes gumikra, amelyek egy másodperccel lassabbak körönként a lágyabbnál. Schumacher jó példa erre: ő a kiállása előtt egy tempót diktált Rosberggel, de most, amikor a keményebb gumikat használja, 1-1,4 másodperccel lassabb nála.

17:17
június 26, 2011
Vágólapra másolva!

42.kör: Webber a bokszban

Az élmezőnyből ő áll ki elsőként, meg is kapja a közepes gumikat. Így nem biztos, hogy működni fog az elévágási taktika, mert lehet, hogy a friss kemény gumik lassabbak Alonso használt lágy gumijainál. Hamilton is kint volt.

17:22
június 26, 2011
Vágólapra másolva!

45.kör: Alonso a bokszban

A Ferrari trükkje bevált, mivel tovább hagyták ki lágy gumikon Alonsót, sikerült Webber elé kerülnie, de óriási forgalomban vannak.

17:26
június 26, 2011
Vágólapra másolva!

47.kör Vettel a bokszban

Mindössze 10 kört kell majd teljesítenie a kemény gumikon.

17:28
június 26, 2011
Vágólapra másolva!

48.kör: Massa és Button is a bokszban

Button McLarenjén az első szárny szögét is állították, hogy a balanszot a közepes gumikhoz tudják hangolni.

17:29
június 26, 2011
Vágólapra másolva!

49.kör: Rekordszámú célba érő lehet

Az eddigi csúcsot az idei Kínai Nagydíj tartotta 23 célba érővel, de az is lehet, hogy most mind a 24 autó eljut a célig. A Forma-1 történetében eddig három olyan verseny volt, amelyről senki nem esett ki. Persze ne kiabáljuk el...

17:32
június 26, 2011
Vágólapra másolva!

51.kör: Hamilton 4. helye biztonságban van

A korai váltás a közepes gumikra a jelek szerint nem bosszulja meg magát: 7,4 másodperccel van Massa előtt, és hajszálra azonos, 1:43.5-ös köröket futnak, így nem csökken a távolság.

17:34
június 26, 2011
Vágólapra másolva!

51.kör: Vettel előnye 9 másodperc

A várakozásoknak megfelelően a Ferrari a kemény gumikon lassabb a Red Bullhoz képest, mint a lágyakon volt, ez el is döntötte a küzdelmet.

17:36
június 26, 2011
Vágólapra másolva!

53.kör: Vettelé a leggyorsabb kör

1:44.852 alatt teljesíti a körét. Button tavalyi eredménye itt 1:38.766 volt, Vettelnek az idén ez lehet az első leggyorsabb köre, míg Webbernek már négy is van.

17:38
június 26, 2011
Vágólapra másolva!

54.kör: Webbernek váltóproblémája van

Szólnak neki, hogy gond van a váltójával, ezért kapcsoljon fel a szokásosnál hamarabb. Gyorsan vissza is esett a tempója 1:42-ről 1:44-re, de legközelebbi üldözője, Hamilton 29 másodperccel van mögötte.

17:39
június 26, 2011
Vágólapra másolva!

55.kör: Massa szárnyal

Alonsónál ugyan körönként egy másodperccel lassabb, de Hamiltonon három másodpercet hozott az elmúlt néhány körben. A McLarennél azzal magyarázzák a mostanában megszokottnál gyengébb versenyteljesítményüket, hogy a hőségben a Ferrarinál durvábbna koptatják a gumikat.

17:41
június 26, 2011
Vágólapra másolva!

57.kör: Nagy csata a 8 helyért

A pontszerzők közül egyedül Alguersuari teljesítette a távot három helyett két kiállással, de már szenved a gumijaival, így Sutil közvetlen közelről üldözi.

17:43
június 26, 2011
Vágólapra másolva!

57.kör Vettel nyer

Alonso is boldogan integet a második hely miatt.